Hlavní obsah

Zničí pupínky, zn. Spolehlivě a rychle! Nejlepší SOS lokální péče na akné

Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takového pomocníka musí mít doma každý. Dokáže potlačit katastrofu v zárodku, nebo ji pomůže rychleji zahladit. Lokální péče na akné je jednoduše must-have, protože jen málokoho sem tam nějaký pupínek nepotrápí. Tyhle produkty máme vyzkoušené v redakci.

Článek

Základem péče o pleť je kvalitní odlíčení. Jenže i když to tak děláte pečlivě každý večer i ráno, není zaručené, že vás sem tam nějaká nedokonalost na pleti nepotrápí. Akné může mít spoustu původců a často v tom hraje roli, co se odehrává uvnitř těla, kupříkladu rozhozené hormony před menstruací. Proto se vyplatí mít po ruce malý gel, krémík nebo roll-on, který nanesete na postižené místo a necháte jej dělat zázraky přes noc. Nanáší se jako poslední krok péče o pleť, tedy na nakrémovanou pokožku.

Lucie M., redaktorka:

Foto: Archiv firmy

Tyčinka na pupínky s tea tree olejem, Australian bodycare, 249 Kč (9 ml)Foto: Archiv firmy

Tato tyčinka s tea tree olejíčkem je skvělá na solitérní pupínky. Když cítím, že se mi někde něco klube, nanesu trochu na místo a dost často je do rána po problému. Samozřejmě stoprocentní to není, ale dost často to tak opravdu funguje. Pokud už je pupínek na světě, pěkně ho to vysuší a mnohem rychleji mizí. Další možností je použít tyčinku i třeba na kousnutí od komára, kdy pokožku hezky zklidní.

Pavla, redaktorka:

Foto: Archiv firmy

Protizánětlivá lokální péče AGE Bright Spot Fader Dermalogica, 1290 Kč (15 ml), prodává Salon OnlineFoto: Archiv firmy

Tato tyčinka od značky Dermalogica je sice dražší, ale zdá se snad bezedná, vydržela mi přes rok. Stačí vždy nanést milimetr gelového produktu na pupínek, který je do rána vždy o trochu menší a méně zanícený. Aktivní ingrediencí je kyselina salicylová a útočí jak na pupínky, tak na tmavé skvrny, které po nich často zůstávají. Doporučení zní nanášet dvakrát denně, dokud není po problému.

Irena, redaktorka:

Foto: Archiv firmy

Vysoušecí emulze na akné Cleanance, Avene, 306 Kč (15 ml), prodává HebeFoto: Archiv firmy

Emulze od Avène má velmi dobré účinky, co se týče mizíkování pupínků. Její schopnosti sahají ale ještě dál. Obsahuje totiž formu retinolu (retinaldehyd) a kyselinu glykolovou, které dokážou pokožku exfoliovat a také urychlovat hojení jizev po akné. Kromě toho obsahuje, jak je u produktů Avene zvykem, i zklidňující termální vodu.

Lucie H., redaktorka:

Foto: Archiv firmy

Zklidňující pasta Vitella Ictamo, 222 Kč (30 g), prodává La Pharmacie FrancaiseFoto: Archiv firmy

Nejlepší záchrana (nejen) na pupínky! Bílou pastu nanesu v malé vrstvě na postižené místo, čti pupínek, a do rána očekávám zázraky. A ony se často dějí. Vitella dokáže zanícené místo vysušit a urychluje hojení díky obsahu zinku a ichtyolu. Pasta není vhodná jen na akné, ocení ji i lidé trpící seboroickou dermatitidou nebo lupénkou, protože dokáže pokožku zklidňovat. Pokud mám tedy nějaký problém, sahám po Vitelle.

Jana, redaktorka:

Foto: Archiv firmy

Lokální péče na pupínky Drying Lotion Mario Badescu, 499 Kč (29 ml), prodává DouglasFoto: Archiv firmy

Pokud se, i kdyby jen příležitostně, potýkáte s pupínky, lokální péče je podle mě must-have! Zásadní ale je zakročit včas a pupínek namazat hned ve chvíli, kdy se začíná tvořit. Já nedám dopustit na produkt Mario Badescu, který se nanáší pomocí vatové tyčinky. Lahvičkou netřepejte, opatrně sáhněte tyčinkou až na dno a naneste na pupínek. Ideální načasování je samozřejmě před spaním, jelikož je produkt na tváři vidět, ale nebojte, rychle zaschne. Neříkám, že je pupínek do rána pryč, začne se ale mnohem rychleji hojit a za chvíli o něm ani nevíte.

Věra, šéfeditorka:

Foto: Archiv firmy

Antiakné roll-on s irisem Ryor, 96 Kč (5 ml), prodává NotinoFoto: Archiv firmy

Tyčinka Ryor Antiakné je pro mě v podstatě takový kouzelný proutek, který smaže pupínky prakticky přes noc. Obsahuje levanduli, která je nejen léčivá, ale její uklidňující vůně je přesně to, co potřebujete, pokud máte pupínek uprostřed čela. Plusem je, že balení je opravdu skladné, takže ho můžete mít neustále u sebe, a je to i skvělý pomocník na cestách, kdy se pleť kazí změnou prostředí. Nenechte se odradit tím, že po nanesení na pupínek chvíli pálí a štípe.

Vítězové Kosmetických hvězd

Foto: Archiv firem

Zklidňující SOS gel na akné, Manufaktura, 179 Kč (10 ml). Gel na akné se sírou Thermelove, 269 Kč (100 ml)Foto: Archiv firem

Naše anketa Kosmetické hvězdy rozhodla v lednu o nejlepší kosmetice za rok 2022. Čtenáři hlasovali mimo jiné i pro dva produkty, které jsou zaměřené na lokální péči na akné. SOS gel na akné od české značky Manufaktura získal třetí místo v sekci Dermatologická péče. Další český gel na akné, který lze používat lokálně i na celý obličej, je od značky Thermelove a získal cenu redakce. Oba gely můžou sloužit i ke zklidnění svědící pokožky po kousnutí hmyzem.

Načítám