Hlavní obsah
2,9
(343)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Pár květů černého bezu dodá jahodovému džemu okouzlující vůni a šmrnc. Bílé kvítky v červené hmotě vypadají jako malé hvězdičky: tohle je zkrátka opravdu luxusní pochoutka.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 skleničky
  • 1 500 g čerstvých jahod
  • 700 g cukru krupice
  • 2 ks citronu
  • 4 ks bezového květu
Článek

Postup

01.

Jahody večer před přípravou opláchněte, odstraňte stonky a plody nechte oschnout. Poté je začněte skládat do velké nekovové mísy (ideální je skleněná) – menší jahody můžete nechat v celku, velké rozpulte. Naskládejte do mísy třetinu jahod a přesypte ji třetinou cukru, přidejte další třetinu jahod a cukru a zopakujte ještě jednou. Mísu nechte do druhého dne uležet na chladnějším místě.

02.

Jahody přes noc pustí šťávu a nazítří bude cukr téměř úplně rozpuštěný a kousky ovoce budou plavat v omamně vonícím sirupu. Připravte si do mrazáku malý talířek. Šťávu sceďte do širokého hrnce se silným dnem a kousky jahod zatím nechte stranou. Šťávu pomalu přiveďte k varu a na mírném plameni vařte asi 10 minut.

03.

Teď přidejte kousky jahod, vymačkanou citronovou šťávu a dál pomalu vařte. Pěnu, která se tvoří na povrchu, průběžně opatrně odstraňujte a nezapomeňte občas promíchat.

04.

Zatímco džem pomalu houstne, vyvařte tři skleničky o objemu cca 300 ml a do hrnce přihoďte i víčka. Vyjměte je z hrnce a nechte volně oschnout. Nad talířem oberte bílé bezové kvítky a odstraňte případné drobné nečistoty a broučky.

05.

Asi po dvaceti minutách se pěna přestává tvořit, kousky jahod se rozpadají a za vařečkou zůstává cestička. Kápněte lžičku hmoty na namrazený talířek, a když budete spokojení s hustotou, můžete přistoupit k dalšímu bodu. Zdá-li se vám džem pořád tekutý, ještě chvíli vařte.

06.

Stáhněte plamen na minimum a do „marmelády“ přidejte bezové květy. Nechte už jen krátce projít varem a hned plňte do ještě horkých vyvařených sklenic. Zavřete, otočte dnem vzhůru a dejte vychladnout.

Tip

Bez sbírejte na čistých místech a vybírejte květy bez stop mšic – nemusíte je pak oplachovat a vůně zůstane opravdu silná.

Reklama

Načítám