Hlavní obsah

Jak dlouho se bude hojit vaše zranění?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Stačí chvilka nepozornosti a zranění je tu. Ať už jste si ublížili při sportu, nebo se léčíte třeba po dopravní nehodě, jistě vás zajímá, jak dlouho budete „mimo provoz“. Ptali jsme se lékařů, na jak dlouho vás vyřadí nejčastější úrazy, kdy se budete hojit hůř a jak léčbu urychlit.

Článek

Zlomená ruka, noha nebo „jen“ podvrtnutý kotník. Je to otázka týdnů, nebo spíš měsíců? Za jak dlouho budete zase normálně fungovat? Zeptali jsme se odborníků. Mějte však na paměti, že každé zranění je specifické, a není proto vždy možné jednoznačně říct, že například zlomenou ruku budete mít v sádře přesně tolik a tolik týdnů. Záleží na spoustě faktorů, roli hraje místo i vážnost zranění, technika léčby, poúrazový režim a rehabilitace. Rozdílnou dobu se bude léčit jednoduchá zlomenina, u níž stačí dát „ruku do sádry“, a zlomenina, kterou je nutno řešit operací.

Zlomená ruka se musí dobře rozcvičit

Jedním z nejčastějších úrazů je zlomená ruka, obvykle v předloktí. Ta se podle MUDr. Petra Wernera, který má zkušenosti z úrazového oddělení Nemocnice České Budějovice, hojí zhruba tři týdny. Pak je ale nutná kvalitní rehabilitace.

„U konzervativně léčené zlomeniny vřetenní kosti v předloktí se nejčastěji používá sádrová fixace nebo ortéza loketního kloubu jen na pouhé tři týdny. Poté je kladen důraz na intenzivní cvičení kvůli prevenci zatuhnutí loketního kloubu. Ten má totiž největší tendenci k poúrazové ztuhlosti a je riziko omezeného rozsahu hybnosti,“ upozorňuje lékař.

Foto: Alexxndr, Shutterstock.com

U zlomené ruky je velmi důležitá následná rehabilitaceFoto: Alexxndr, Shutterstock.com

Léčba zlomené nohy trvá až čtvrt roku

Naopak u zlomenin dolních končetin na cvičení a pohyb zapomeňte – a to i na několik měsíců. U zlomené holenní a lýtkové kosti nepočítejte minimálně šest týdnů ani s chůzí. „V tomto případě nesmí pacient na poraněnou končetinu vůbec došlápnout a je nutný režim chůze o francouzských holích. Než je člověk schopen poraněnou dolní končetinu začít používat, uplynou jistě tři měsíce,“ říká Petr Werner.

Kotník bude v pořádku do pár týdnů

Dalším častým úrazem je podvrtnutý kotník. Ten se podle lékaře většinou upraví do tří týdnů. „V těžších případech může dělat potíže i šest týdnů. Nejčastěji jde o otoky a bolesti. Právě měsíc a půl je totiž doba potřebná k zahojení vaziva – šlach, vazů a chrupavek,“ vysvětluje Petr Werner.

Foto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Podvrtnutý kotník byste měli mít v pořádku zhruba do měsíceFoto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Kdy jde hojení hůř

Rychlost hojení vždy souvisí s rozsahem rány a také s věkem a celkovým stavem pacienta. „U starších lidí dochází k postupnému oslabování obranyschopnosti organismu a zpomalování hojivých procesů. Poměrně často trpí pooperačními komplikacemi při hojení ran diabetici a lidé s větší nadváhou. Neblaze k poruchám hojení přispívají i cévní onemocnění a nedostatečná funkce lymfatického systému,“ říká MUDr. Radan Volnohradský, chirurg z Polikliniky MephaCentrum.

Hojení významně zhoršuje kouření a vadí také nedostatečná výživa. Nově vytvářené vazivo potřebuje vitaminy, zejména C – jeho nedostatek se může projevit právě zpomalenou léčbou ran. Někdy mají negativní vliv i léky – typické jsou kortikoidy.

Jezte bílkoviny a kolagen

Léčbu usnadní dodržování rehabilitace a klidového režimu. Uspíšit uzdravení dokáže i pestrá strava: je třeba hodně pít a doplňovat kolagen, základní stavební hmotu pojivových tkání. Dopřávejte si proto vaječné bílky, lososa, rajčata, špenát nebo batáty. Vitamin C je zase nezbytný při vzniku nových cév a podporuje regeneraci šlach, kloubů, kostí, kůže i svalů. Pro obnovu kostí je pak dobré zajistit dostatek vitaminu D.

Na reparaci tkání potřebuje tělo spoustu energie, čerpá ji však z vlastních bílkovin – pacient by měl proto proteiny doplňovat nejlépe v průběhu celého dne. „Tělo můžete podpořit i užíváním enzymoterapeutických přípravků. Mají schopnost zlepšovat činnost cévního a lymfatického systému a příznivě tak působí proti otokům a bolesti,“ říká Radan Volnohradský.

Foto: JulijaDmitrijeva, Shutterstock.com

Správný jídelníček výrazně urychlí proces hojeníFoto: JulijaDmitrijeva, Shutterstock.com

Nejčastější úrazy a obvyklá doba léčby

  • podvrtnutý kotník - 3 až 6 týdnů
  • zlomené prsty - 3 až 5 týdnů
  • zlomená klíční kost - 5 až 8 týdnů
  • přetržená Achillova šlacha - 4 až 6 měsíců
  • natažené svaly a šlachy - 2 týdny až 3 měsíce
  • zlomenina vřetenní kosti - 3 týdny + rehabilitace
  • zlomenina holenní a lýtkové kosti - až 3 měsíce

Máte zkušenosti s úrazy a zraněními? Hojí se vám dobře, nebo máte potíže?

Reklama

Načítám