Hlavní obsah

Jak naučit dceru sebeobraně? Začněte u syna!

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Podle statistik zažije obtěžování každá třetí žena. A většina z nich pořádně ani neví, jak na takovou situaci zareagovat. Naučte proto své dcery se bránit. Poradí vám lektorka sebeobrany Jasmína Houdek.

Článek

Patříte mezi ženy, které mají zkušenost s obtěžováním v městské hromadné dopravě, v parku, na diskotéce nebo dokonce od blízké osoby, která na vás vyvíjela v sexu nátlak a vám to bylo nepohodlné? Pak si třeba vybavíte ten nepříjemný pocit studu či hanby za něco, co rozhodně není vaše vina. Nebo jste možná v šoku nebyla schopna nic dělat a vše přestála se sevřeným žaludkem.

Ačkoliv bychom si přáli takovou společnost, kde k obtěžování či napadání nedochází, je důležité vědět, co v takové situaci dělat. Pak má člověk větší šanci, že se dokáže ohradit či adekvátně reagovat. Pokud máte doma nebo ve svém okolí mladou dívku, určitě se vyplatí vybavit ji cennými radami. A stejně tak je důležité nezapomenout ani na dospívající muže. Na základní rady jsme se zeptali Jasmíny Houdek, která je od roku 2014 instruktorkou v projektu Moderní sebeobrana, a sama má za sebou zkušenost se znásilněním, když jí bylo 14 let.

Jak poznat, že jde o obtěžování?

V první řadě je důležité uvědomit si, že obtěžování je cokoliv, co se dotyčné osobě nelíbí, co jí je nepříjemné. Každý máme hranice jinde. Je naprosto v pořádku, pokud vám vadí pohledy do výstřihu, ruka na zadku, vulgární oslovení v baru. A je jedno, zda se jedná o vašeho přítele či někoho neznámého. Stejně tak by vaše dcera měla vědět, že „ne“ může říct i klukovi, kterého má ráda.

„Obtěžování pozná každá dívka i žena tak, že se jí chování toho druhého nelíbí. To bohatě stačí. Proto je důležité, aby si dívky samy pro sebe předem ujasnily, kam až chtějí se svým klukem zajít. Co chtějí a nechtějí dělat, jaké praktiky provozovat a podobně,“ říká Jasmína Houdek a dodává, že když budou mít dívky jasnou představu o tom, co ve vztahu chtějí, co už je třeba na druhém rande příliš, bude se jim pak lépe bránit či odmítat případný nátlak a nebudou nad tím muset přemýšlet v situaci samotné, kdy na to zpravidla není čas a prostor.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Říct nahlas, že je vám něco nepříjemné, neznamená, že druhého nemáte rádiFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Naučte dívky říkat NE!

Je samozřejmě jasné, že každá dívka v těchto situacích reaguje jinak a dokonce to může mít jinak i s každým klukem. A v čase se její hranice budou navíc různě měnit. Je to normální a je to v pořádku. Jako rodiče však musíme naučit své dcery většímu sebevědomí a umět říkat rázně NE!

„Pro dospívající dívky je to těžké, i vzhledem k tomu, že se často bojí, co si o nich jejich partner pomyslí, nebo dokonce, co si pomyslí celá parta. Někdy to začíná nevinným jointem, kterého je nutí kamarádi ochutnat, jindy se bojí zesměšnění, když přiznají, že jsou panny a na sex se třeba ještě necítí, nebo mají strach z určité sexuální praktiky,“ vysvětluje instruktorka sebeobrany, která však tvrdí, že když naučíme dívky říkat rázně NE, budou silnější a budou mít dobrý pocit ze sebe sama. Důležité je, aby si stály za svým. Aby se nenechaly zviklat řečmi typu „nerozumíš srandě“, „jsi fakt divná“ a podobně. Protože zároveň platí, že pokud někdo jejich „ne“ nerespektuje, je to velký varovný signál. Na takového člověka je potřeba si dávat pozor.

Jak se ubránit

Je přirozené, že o své dítě máte strach a chcete, aby se v krizové situaci mohlo bránit. Uvažujete o tom, že jí koupíte něco na obranu, třeba pepřový sprej? „Je to dobrý nápad, ale pouze za předpokladu, že s ním dceru také naučíte zacházet. Pokud to sami neumíte, existují na toto téma kurzy, a to i on-line,” říká instruktorka. Pokud se sprej nenaučí dívka ovládat, může paradoxně uškodit.

„Podobně nebezpečné jsou různé rady typu: kdyby něco, nakopni ho do rozkroku,” vysvětluje instruktorka sebeobrany s tím, že kopnout někoho do rozkroku je těžké a hodně lidí u toho upadne na zem, čímž si jen uškodí. Existují mnohem lepší a jednodušší způsoby, jak se bránit – třeba strčit prsty do očí. I to se vaše dcera může naučit během pár chvil na dobrém kurzu sebeobrany.

Foto: Moderní sebeobrana

Na kurzech sebeobrany vás naučí, že lepší, než kop mezi nohy, který útočník čeká, je píchnutí prstů do očíFoto: Moderní sebeobrana

Za násilí nemůže krátká sukně

Od rodičů musí také zaznít, že za násilí či sexuální nátlak může jen ten, kdo se ho dopouští. „Je opravdu důležité dívkám vysvětlit, že ani její opilost, ani krátká sukně nikdy nezaviní to, že jí ublíží její kluk či někdo cizí,“ upřesňuje Jasmína Houdek.

Dívka by také měla umět reagovat, když cítí strach nebo se necítí komfortně před cizími muži kdekoli venku. Nejlepší sebeobranou je, když útoku předejde nebo se mu vyhne. Je však důležité reagovat včas. Například když na ni v metru či v baru někdo příliš dlouho civí, je dobré odejít, pokud to jde, přesednout si nebo se zeptat, zda dotyčný něco potřebuje. Může ho to vyvést z míry. Každopádně by dívka neměla dát najevo svůj strach, naopak by se měla tvářit, popřípadě mluvit, sebevědomě a sebejistě.

Hodně rodičů také vyžaduje, aby jim dcera při večerním návratu domů telefonovala. Mají pocit, že když s ní budou po cestě ze zastávky temnou ulicí domů v kontaktu, bude ve větším bezpečí. Ve skutečnosti je to naopak. Případný násilník hledá nepozornou oběť, takovou, ke které se bude moci nepozorovaně přiblížit. Právě telefon na uchu je podle Houdkové často signál, že člověk nedává pozor na své okolí. Mnohem lepší sledovat, co se kolem děje a umět reagovat.

Foto: Moderni sebeobrana

Obtěžování na ulici ženy často paralyzuje. Je dobré umět zareagovat včasFoto: Moderni sebeobrana

Vysvětlete klukům, jak se mají chovat

Máte doma syna? Pak byste měli učit správnému chování i jeho. „Pryč s těmi rádoby siláckými řečmi o tom, že holky se musí dobývat, že když holka řekne ne, tak tím myslí ano. Vysvětlete jim naopak, že holky nejsou lovná zvěř. A i experimentování a poznávání má svoje hranice. Nutit přítelkyni do sexu nebo do praktik, které nechce, je určitě špatně. Řekněte jim to!,“ naléhá instruktorka.

Nejdůležitější je vzájemná důvěra

Pro dívky je samozřejmě důležité rodinné zázemí, neboť musí vědět, že když je někdo obtěžuje, mohou se svěřit v první řadě rodičům. A že ti jim budou věřit. „Vaše děti musí vědět, že když se vám svěří, tak nespustíte křik, výčitky, agresi, nadávky ani nic podobného. Jenom respektující přístup vám zajistí, že k vám vaše děti přijdou a řeknou, když se jim v životě něco stane. Ochráníte je pouze tím, když jim dáte jistotu, že jste tady pro ně,“ uzavírá své rady lektorka, která také varuje rodiče, aby nepodléhali mýtům a stereotypům. Protože pokud trousí ke svým dcerám poznámky typu: co se diví, když byla takhle oblečená, když s ním celý večer pila..., pak nemohou být překvapení, že se jim dcera nikdy nesvěří.

Reklama

Načítám