Hlavní obsah

Jaký tvar obočí je pro vás ten pravý? Držte se přírody a sledujte výraz obličeje

Foto: svetikd, Gettyimages.com

Foto: svetikd, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beauty trendy se vždy točily nejen kolem očí a rtů, ale také okolo obočí a jeho tvaru. Tenoučké čárky vystřídaly husté, nevytrhané oblouky. Pak následovalo obočí zvané soap brows, tedy vyčesané nahoru. Jak se v tom vyznat a co letí právě teď? Je to jednodušší, než se zdá.

Článek

Husté obočí je ultimátní moderní trend, který vykopla na výsluní modelka Cara Delevingne už v roce 2010. Obočí se začalo dokreslovat ve velkém, in také bylo ho vybarvovat a dělat ostré okraje. Pak nastoupil trend zafixování chloupků pomocí gelu a později i díky trvalé na obočí, které se říká laminace. Variant, jak obočí stylově upravit, je tudíž nespočet, ale jak zjistit, jaký tvar vám bude slušet nejvíc?

Ideální tvar obočí? Ten přirozený

„Ať už jsou trendy jakékoliv, vřele doporučuji, aby se úprava obočí vždy odvíjela od vašeho přirozeného obočí, to znamená od jeho daného tvaru, šířky a barvy,“ říká Duc Doan, PMU artist, který se zabývá permanentním make-upem rtů i obočí. „Dá se samozřejmě lehce ztmavit, poupravit tvar a symetrie, za pomocí laminace pak změnit sčesání chloupků, ale jak se říká, že všeho moc škodí, u obočí to platí dvojnásob.“ Nesnažte se proto měnit jeho barvu ani tvar víc, než by bylo záhodno.

„Například laminace obočí je velmi oblíbená procedura, vždy ale přihlížím k celkovému stylu klientky a přirozenému růstu obočí. Ne každému totiž sluší obočí velmi naježené a vyčesané,“ pokračuje Duc Doan. A to samé platí i o barvení přes hranici obočí.

  • Zbytečně široké obočí může budit dojem přísnosti a přidat na věku. „Mnohdy už to opravdu nevypadá esteticky dobře, protože se k nositelce nehodí. Podstatné je se vždy držet základu a úpravy obočí prokonzultovat s odborníkem,“ dodává Duc Doan.
Foto: Taylor Hill, Gettyimages.com

Sestry Hadidovy a jejich rozdílná obočí: Bella nosí obočí užší, které krásně podtrhuje její dramatický výraz. Její sestra Gigi si nechává přirozené hustší oblouky a jen je fixujeFoto: Taylor Hill, Gettyimages.com

Obočí podle tvaru obličeje

Jaký tvar obočí? Platí, že čím mohutnější obočí uděláte, tím menší se budou zdát vaše oči. Kulatému obličeji bude slušet hranatější a definovanější obočí a naopak – tvář s ostrými rysy zjemní zaoblené oblouky. Nakonec ale záleží na tom, jaký efekt chcete ve výrazu obličeje vytvořit.

Je to tedy celkem prosté. Je-li vaše přirozené obočí úzké a světlejší, asi vám úplně nebude slušet velmi dobarvená a široká úprava, i když je zrovna trendy. Ale ani nevytrhané a divoké obočí nemusí být ideální, třeba právě vám definovanější oblouk pomůže zvýraznit oči a celkově rysy v obličeji – tak jako výše Belle Hadid.

  • Zkuste si to samy a experimentujte před zrcadlem. Zkuste obočí vyčesat úplně nahoru a tím co nejvíce zvětšit jeho objem, pak jej vybarvěte a sledujte, jak se mění vzhled obličeje. Pokud zjistíte, že se lépe cítíte s užšími obloučky, klidně jednu řadu chloupků vytrhejte – nebojte, do beauty pekla se nepropadnete! Jen podotýkáme, že řeč rozhodně není o uzoučkých obloučcích, jako má Pamela Anderson.
Foto: Kotin, Shutterstock.com

„Správný tvar obočí volte vždy podle obličeje, proporcí a panenky očí a nosu. U spojnice nosu a vnitřního koutku očí by mělo obočí začínat, u vnějšího koutku by mělo končit. Přímka vedoucí od nosu přes panenku určuje lom obočí,“ vysvětluje Zuzana Gavendová, beauty specialistka značky Amway.Foto: Kotin, Shutterstock.com

Jak tvarovat obočí stylingem

Tvar můžete korigovat jemně i stylingem. Vyčesávání směrem nahoru je trend, který stojí za pozornost: umí krásně otevřít oči a tím udělat jemný lifting i bez jehel estetické medicíny a konturování obličeje. Využijete k tomu fixační gel či vosk (transparentní nebo zabarvený).

Pokud vás trápí mezery v obočí nebo příliš světlý odstín chloupků, vezměte si na pomoc tužku či fix na obočí. Spíš než vybarvovat se snažte jednotlivé chloupky dokreslovat jemnými tahy. Nejvíc záležet si pak dejte s koncem obočí, kde občas chloupky chybějí.

Jak obočí sladit se zbytkem líčení a vlasy? Na denní nošení se vždy snažte o jemné líčení. „U jarního typu volte opravdu lehký make-up do zlatavých odstínů a obočí by vždy mělo být jemné v zlatavých tónech měděné a hnědé. Naopak výrazné zimní typy si mohou dovolit i na denní make-up výraznější obočí: tmavěhnědé, až černé,“ říká vizážistka Zuzana Gavendová. U brunetek by obočí mělo být vždy o trochu světlejší než vlasy.

Jaký je postup? Obočí pročešte směrem nahoru pomocí kartáčku/spirálky – bývají na druhé straně tužky na obočí. Vyplňte mezírky a tahy pak jemně rozostřete kartáčkem. Na závěr obočí přejeďte fixačním gelem, který mu dodá plnost.

Video: Jak dokreslit obočí

Jak pečovat o obočí? V noci!

Součást krásného obočí je i péče, protože s věkem chloupky víc vypadávají. „Všem, kdo touží po krásných, lesklých a pružných řasách a obočí, bych doporučila zvyknout si na pravidelné používání speciálních nočních balzámů. Obsahují vitaminy a rostlinné oleje a nanášejí se na řasy a obočí večer po odlíčení. Všechny účinné látky tak mají dostatek času působit celou noc,“ doporučuje Martina Košťálová, zastupující značku RefectoCil.

Osvědčenou účinnou látkou je ricinový olej, který najdete ve spoustě kondicionérů, balzámů nebo sér na podporu růstu, či arganový olej, ten podporuje regeneraci a zdraví chloupků. Jak se používají? Na vyčištěnou a odlíčenou pleť a obočí nanesete trochu oleje nebo séra a jděte spát.

Související témata:

Načítám