Hlavní obsah

Jak posílit imunitu? Zkuste éterické oleje a aromaterapii!

Foto: christinarosepix, Shutterstock.com

Foto: christinarosepix, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšili jste v této době přísun vitaminů, abyste posílili imunitu? Pak nezapomínejte také na skvělé účinky éterických olejů. Víme, které fungují, i které jsou vhodné pro děti.

Článek

Zaměřme se na éterické neboli esenciální oleje a posilněme si v době koronaviru svou imunitu. Získávají se lisováním nebo destilací různých částí rostlin. A k čemu jsou dobré? „Všude kolem nás nenápadně koluje pestrá směs virů a bakterií, které mají za následek vznik nejrůznějších nemocí. Esenciální oleje jsou známé pro svoji sílu při ničení virů a bakterií a zároveň mají velký podíl na posílení imunity. Samotné vdechování esencí sice nevyléčí nemoc jako takovou, ale je velkým pomocníkem při prevenci, ale i úlevě od nepříjemných příznaků,“ vysvětluje Jiří Harašta, majitel firmy Saloos.

Stačí pár kapek oleje

Od vonných olejů se éterické liší čistě přírodním složením, protože vonné oleje jsou vyráběny uměle. Éterické oleje se neužívají vnitřně, ale vdechují se. Využijete je tedy především do aromalamp, difuzérů, k inhalacím a koupelím. Na cestách pak můžete využít praktické inhalační tyčinky. Zakoupit lze buď jednorázové, nebo speciální inhalační pouzdro s bavlněnou vložkou, které lze doplňovat vašim oblíbeným olejem dle potřeby.

Každý éterický olej má protivirové, antibakteriální a protiplísňové účinky, ale některé jsou v těchto účincích o chlup lepší. „Eukalyptus, bergamot, tea tree, tymián a ravintsara jsou oleje, které mají velmi silné protivirové účinky a zároveň čistí a posilují dýchací systém. Bergamot, ale také citron, spojuje protivirový účinek s podporou činnosti jater a vylučování toxinů. Meduňka má rovněž velmi silné účinky proti nejrůznějším virům a stejně jako bergamot navíc zmírňuje napětí a stres,“ vyjmenovává nejsilnější z olejů Adéla Zrubecká, spolumajitelka společnosti Nobilis Tilia.

K aromaterapii stačí jen pár kapek. „Nádobku s vodou a olejem můžete položit na ústřední topení nebo nakapat éterický olej na papírový kapesník a nechat ho na palubní desce při dlouhé jízdě autem. Dávkování je různé, většinou stačí nakapat 3–5 kapek do 200 ml vody. Pro těhotné a děti je vhodnější dávat poloviční množství,“ dodává Jiří Harašta.

Foto: wasanajai, Shutterstock.com

Aromalampy a difuzéry využijte nyní k pročištění vzduchu a posílení imunity Foto: wasanajai, Shutterstock.com

Jak na aromatické koupele

Éterické oleje najdou své uplatnění také při koupelích. Mají blahodárné účinky, protože uklidňují mysl, povzbuzují, ale i uvolňují napětí. „Rozhodnete-li se pro čistý éterický olej, doporučuje se 3–10 kapek rozmíchat v 1 dcl mléka nebo nakapat na lžičku medu. Med a mléko jsou přírodní emulgátory, proto se v nich silice lépe rozpustí a mohou v koupeli lépe působit,“ říká Jiří Harašta, který doporučuje v těchto dnech například i koupelové oleje proti stresu s vůní levandule, růžového dřeva, červeného pomeranče či meduňky. Stačí se do nich naložit na 25 minut.

Éterické oleje na posílení imunity

  • Borovice - Účinkuje na širokou škálu dýchacích potíží – zápal plic, astma, kašel, zahlenění, ulevuje nosní sliznici, uvolňuje dýchání.
  • Citron - Působí antisepticky, ničí bakterie, podporuje tvorbu bílých krvinek, čímž se zvyšuje odolnost imunity, naředěný je vhodný i jako kloktadlo při bolesti v krku.
  • Eukalyptus - Hlavní olej pro léčbu dýchacích cest, pomáhá odkašlávání, ulevuje při zánětech dutin, hrtanu a bronchitidě, ničí choroboplodné zárodky ve vzduchu.
  • Máta peprná - Pomáhá při kašli, bronchitidě a opakovaných infekcích, působí lehce jako analgetikum, podporuje také trávicí systém a ulevuje při bolestech hlavy.
  • Rozmarýn - Uvolňuje hlen, napomáhá dýchání, snižuje pocit chladu v končetinách, blahodárně působí i proti únavě a bolestem pohybového aparátu, zvyšuje krevní tlak.
  • Zázvor - Stimuluje a zahřívá zažívací orgány, je vhodný při špatném zažívání či nadýmání, pomáhá na studené končetiny a v kombinaci s dalšími bylinkami jej lze použít proti nachlazení, chřipce a při svalových bolestech, usnadňuje vykašlávání.

Éterické oleje pro děti

  • Bio Eukalyptus radiata - Intenzivní, svěží, příjemně vonící, má imunitu podporující vlastnosti a pomáhá při rýmě a nachlazení.
  • Mandarinka - Osvěžuje, je výborný psychický stimulant.
  • Levandule - Patří mezi nejpoužívanější silice, uklidňuje, vhodná při chřipce, bolestech hlavy, čistí vzduch.
  • Pomeranč - Působí antidepresivně, osvěžuje a uvolňuje, je vhodný při horečce a nechutenství.

Pomáhá při kašli

Foto: Archiv firem

Zleva: Phytos, esenciální olej máta peprná (10 ml), 69 Kč. Saloos, esenciální olej borovice (20 ml), 123 KčFoto: Archiv firem

Uvolňují dýchací cesty

Foto: Archiv firem

Zleva: Taoasis (prodává e-shop Bioo), éterický olej eukalyptus (10 ml), 159 Kč. Topvet, silice rozmarýn (10 ml), 161 KčFoto: Archiv firem

Vhodné i pro děti

Foto: Archiv firem

Zleva: Saloos, Bio Eukalyptus radiata (10 ml), 149 Kč. Docteur Valnet (prodává e-shop Countrylife), éterický olej pomeranč (10 ml), 188 KčFoto: Archiv firem

Proti nachlazení

Foto: Archiv firem

Zleva: Akamuti (prodává e-shop Ladybio), esenciální olej zázvor (10 ml), 279 Kč. Nobilis Tilia, esenciální olej citron (10 ml), 214 KčFoto: Archiv firem

Inhalační tyčinky

Foto: Archiv firem

Zleva: Nobilis Tilia, inhalační tyčinka proti únavě s vůní borovice, 109 Kč. Puressentiel (prodává e-shop Pilulka), inhalační tyčinka pro lepší dýchání, 148 KčFoto: Archiv firem

Koronavirus také sužuje naši pokožku. Víte, jak byste teď měli pečovat o ruce? 

Reklama

Načítám