Hlavní obsah

Milujete horkou koupel? Pozor, tohle vše ohrožuje

Foto: StaceStock, Shutterstock.com

Foto: StaceStock, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Naložit se do horké vany je pro vás zaručený způsob, jak si odpočinout a nechat odplout veškerý stres? Přesto to nepřehánějte ani s teplotou, ani s časem koupání. Holdujete-li jí příliš často, koledujete si o potíže.

Článek

Po náročném dni je vana plná teplé vody příjemné lákadlo. Neměli byste se jí ale oddávat denně. Podle odborníků je zdravější se pravidelně sprchovat a vanu zařadit jen jednou za týden. Argumentů, které jejich slova potvrzují, je víc než dost.

Voda tak akorát

I zdravým jedincům se ale nedoporučuje pobyt v teplé koupeli nebo horké vířivce delší než dvacet minut. „Stav, kdy ve vodě na obnaženém těle necítíte ani teplo, ani chlad nastává kolem 35–36 °C. Pro domácí relaxaci by měla mít voda 38 °C až 40 °C. Horká koupel nad 40 °C je už záležitostí odborné fyziatrické péče a do domácí spa nepatří,“ radí k teplotě praktický lékař MUDr. Antonín Mikolášek.

Srdce bije na poplach

Vyšší teplota roztahuje cévy a zatěžuje srdce, ještě výraznější je tento šok při náhlé změně teplot, například pokud si dopřáváte koupel v chladný den. Pokud byste srdce takovému šoku vystavovali často, dlouhodobě ho oslabujete a vystavujete riziku infarktu. I proto je koupání nebezpečnější zejména pro lidi s vysokým krevním tlakem a vyšším rizikem srdečně-cévních onemocnění.

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Ideální teplota vody je 36 až 38 stupňů. Tehdy necítíte chlad ani horkoFoto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Uvolňování svalů není vždy žádoucí

Horká voda pomáhá uvolňovat svalové napětí, což jistě oceníte po sportu nebo namáhavé práci na zahrádce. Jenže vazy a svaly se uvolňují na celém těle, povolují vám tedy i paže, zadek nebo prsa. Rovněž u svalových onemocnění v akutním stadiu se pobyt v horké vodě nedoporučuje.

Kůže se nedokáže bránit

Dlouhé máčení ve vodě zatěžuje pokožku a narušuje její přirozenou lipidovou vrstvu. Kvůli tomu je kůže po koupeli dehydrovaná, vysušená a má sklony k rychlejšímu stárnutí. Ještě víc to podpoříte nevhodným mýdlem nebo pěnou, ale i přehnanou hygienou a drhnutím.

Pokud se budete chtít ponořit do teplé koupele, sáhněte vždy po kosmetických přípravcích obohacených o zvlhčující složky, například výtažky z aloe vera nebo přírodní oleje. „Doma si můžete do koupele přidat odvar z otrub nebo škrobu,“ radí korektivní dermatoložka Medicom Clinic MUDr. Katarína Třísková.

„Po koupeli se utírejte vždy jemným ručníkem a nedrhněte kůži. Díky tomu předejdete zbytečným prasklinkám a hrubým šupinatým místům,“ doplňuje expertka společnosti Herbalife Susan Bowermanová. Poté pleť ošetřete hydratačním mlékem nebo olejem, skvělý je kokosový.

Foto: natthawut ngoensanthia, Shutterstock.com

Aloe vera je vynikající rostlina, kterou může každý pěstovat doma u okna. Její šťáva je velmi hydratační a zároveň zevně léčí drobná poranění kůžeFoto: natthawut ngoensanthia, Shutterstock.com

Nehodí se pro každý typ pleti

Užíváte si, jak se vám ve vyhřáté vaně otevírají póry a pleť je pak krásně čistá? Ano, v tomto případě může být koupel prospěšná, ale ne pro každý typ pokožky je horká koupel přínosná. Máte-li sklony k červenání a vzniku červených žilek, vaše potíže by to mohlo ještě prohloubit.

Nesvědčí vagině ani varlatům

Spermie nemají vysoké teploty v lásce, i proto mají muži varlata, aby byly spermie co nejdál od teplého nitra těla. Pokud si váš partner rád večer dopřává horkou koupel předtím, než jdete do ložnice, může to být jeden z důvodů, proč se vám zatím nedaří počít miminko.

Ale ani ženské orgány si horkou koupel neužívají, horká voda, navíc v kombinaci s mýdlem a pěnou, mění poševní pH a snižuje přirozenou obranyschopnost poševního prostředí. Tím narůstá riziko zánětu, lépe se daří i kvasinkovým infekcím.

V těhotenství už vůbec

Očekáváte-li potomka, na horkou vanu vyšší než 38,2 °C raději zapomeňte, zejména v prvních měsících. Nejrůznější výzkumy poukazují na možnost spojitosti mezi horkou vanou a vyšším rizikem potratu, ale i vývojových vad plodu. Hovoří se nejvíce o riziku poškození míchy, mozku či rozštěpových vadách. Ani v posledním trimestru není koupání v horké vodě doporučeno, mohlo by totiž vyvolat předčasný porod.

Dáváte přednost sprše, nebo koupeli?

Reklama

Související témata:

Načítám