Hlavní obsah

Vyčistěte matrace. Zlepšíte tím jejich vzhled i své zdraví

Foto: Vicky Gosselin, Shutterstock.com

Foto: Vicky Gosselin, Shutterstock.com

Reklama

Možná vás to překvapí, ale koupí matrace a natažením prostěradla péče o vaše lůžko nekončí. Aby vám matrace dlouho vydržela a zachovala si své původní vlastnosti, musíte o ni také pečovat.

Článek

Spánkem strávíme čtvrtinu života, a proto bychom měli dbát v první řadě na kvalitní postel a matraci. Důraz je třeba klást nejen na jejich kvalitu, ale je potřeba o ně správně pečovat. To se týká především matrace. Trávíte na ní v průměru sedm hodin denně, a proto je důležité, abyste ji udržovali v čistotě, bez prachu, roztočů a dalších škodlivých organismů. Tím se vyvarujete i případných alergenních reakcí. Poradíme vám, jak na to.

Dbejte na cirkulaci vzduchu

Abyste zabránili nejen proležení matrace, ale také abyste zajistili přísun čerstvého vzduchu pro přirozenou cirkulaci a ventilaci, je dobré matraci otáčet. Obracejte a otáčejte jak zleva doprava, tak i od nohou směrem k hlavě, a naopak. Frekvence otáčení a obracení souvisí s hmotností spáče, ale v průměru stačí jednou za měsíc. Čím větší máte hmotnost, tím častěji byste měli matraci otáčet.

Vezměte na pomoc vysavač

Při každé výměně ložního prádla (což by mělo probíhat alespoň dvakrát za měsíc) je vhodné matraci i postel důkladně vysát. Zaměřte se přitom na prošívané spoje, v nichž se nečistoty nejvíce hromadí. Odstraníte tak usazený prach a matraci navíc krásně načechráte. A pokud občas ve své posteli strpíte návštěvu svého čtyřnohého mazlíčka, použitím šikovného vysavače se zbavíte i zvířecích chlupů.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Vysavači zatáhněte štětinky, aby lépe přilnul k matraciFoto: New Africa, Shutterstock.com

S vodou na matraci opatrně

A co dělat s fleky  na matraci? Stačí jen dodržet pár zásad a snadno ji vyčistíte. Hlavně zapomeňte na chemické čističe a kbelíky s vodou. Nejdříve vyzkoušejte suchou metodu čištění, která problém možná vyřeší a matraci stoprocentně neuškodí. Nejvhodnější je kartáčování za sucha, případně použití suché pěny na čištění čalounění.

Použijte mýdlovou pěnu

Pokud výše uvedený způsob nepomůže, vyrobte si doma svůj vlastní čistič. Rozpusťte v horké vodě kousek toaletního mýdla a nechte roztok vychladnout. Hodně ho napěňte, pěnu seberte měkkým hadříkem a chvíli s ní třete skvrnu na matraci. Poté nechte alespoň deset minut působit a mírně navlhčeným hadříkem v čisté vodě místo přetřete a nechte pořádně vyschnout.

Vyrobte si čistič na skvrny

Zůstane-li přesto na matraci nějaká umanutá skvrna, sáhněte po odvážnějším řešení. Tím je doma vyrobené bělidlo. Smíchejte kávovou lžičku tříprocentního peroxidu vodíku (z lékárny) s polévkovou lžící vody a kapkou saponátu. Přípravek nalijte do láhve s rozprašovačem a flek s ním opatrně postříkejte. Nechte působit asi pět minut a pak místo vyluxujte. Pokud to nepomůže hned napoprvé, postup několikrát zopakujte, dokud skvrna nezmizí.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Na opravdu vytrvalé skvrny pomůže roztok z peroxidu vodíkuFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Otevřete okno

Každá matrace i postel ocení dostatečný přísun čerstvého vzduchu. Ložnici proto často větrejte, zbavíte ji tak nejen nadbytečné vlhkosti, ale materiály v matraci i posteli se pěkně provzdušní. Ideální je, pokud máte volnou matraci a můžete ji občas nechat vyvětrat venku na sluníčku. UV paprsky ji zbaví nejen nežádoucí vlhkosti, ale i případných bakterií.

Osvěžte ji sodou

Vynést matraci na čerstvý vzduch však není jednoduché, některá postel to neumožňuje a většina z nás ani nemá tu možnost. Přesto to neznamená, že musí být vaše matrace už navždy cítit potem. Nežádoucího zápachu ji zbavíte pomocí jedlé sody, která navíc pohltí i část vlhkosti. Sodu nasypte na matraci v tenké vrstvě, zapracujte ji do povrchu jemným kartáčkem a nechte působit co nejdéle. Pokud například odjíždíte na víkend, využijte toho a matraci posypte jedlou sodou před odjezdem. Po návratu sodu pečlivě vyluxujte a uvidíte, že matrace bude jako nová.

Reklama

Související témata:

Načítám