Hlavní obsah

Jaké trvanlivé potraviny mít vždy doma & co z nich vařit

Foto: 5PH, Shutterstock.com

Foto: 5PH, Shutterstock.com

Reklama

Rozhodně vás nechceme posílat vykoupit supermarket, ale v poslední době se potvrdilo, že mít doma nějaký základ trvanlivých potravin není vůbec od věci. Stačí pak dokoupit pár čerstvých surovin nebo si uvařit i jen z toho, co už máte. Které potraviny se vám vždy hodí?

Článek

Náš seznam je sice dlouhý, ale rozhodně na něm není vše – a vše také nepotřebujete. Pokud vaše děti milují špagety s červenou omáčkou, zásoby luštěnin nejspíš nepotřebujete. Vyberte si inspiraci a zjistěte, které suroviny vydrží nejdéle a jsou univerzální právě pro vás. Pak už stačí vše správně uskladnit a do obchodu nemusíte klidně celý měsíc.

Česnek & cibule

Svěží dech stranou, v době, kdy potřebujete podpořit imunitu, se rozhodně hodí mít doma tato odvěká přírodní antibiotika. Česnek a cibule nefungují jen jako zásobárna vitaminů, ale i chuti: poslouží jako základ téměř každé omáčky a dochutí všelijaké placky, polévky i pomazánky.

Kořenová zelenina, dýně & brambory

Další vhodná (a trvanlivá) zelenina je ta kořenová a dále dýně a brambory – při správném skladování vydrží klidně celou zimu. Z mrkve uvaříte skvělé kari, řepa dodá chuť i barvu vegetariánským burgerům a pomazánkám, celer s petrželí dochutí vývary a svíčkovou. Dýně se hodí na polévku a do rizota a o neuvěřitelné variabilitě brambor snad ani není třeba psát.

Zelí, křen & zázvor

Další skvělou zásobárnou vitaminů je zelí: hlávkové, kysané či ve formě kvašeného kimči. K zahození nejsou ani další štiplavá přírodní antibiotika: křen a zázvor. Křen se hodí nejen k masu, ale i do křenové omáčky a proti nachlazení. Ze zázvoru je skvělý čaj a neobejdete se bez něj ve většině asijských jídel. Nebo přidejte pár plátků spolu se skořicí, badyánem a chilli papričkou k vývaru a získáte tak základ pro polévky laděné po asijsku.

Rajčata v plechovce

Ať už zvolíte passatu, protlak, nebo loupaná rajčata v plechovce, mít po ruce výrazný základ pro rychlou omáčku k těstovinám se hodí vždy. Stačí pak orestovat cibuli nebo česnek, přidat rajčata, bazalku či oregano, chvíli povařit a máte hotovo. Olivy, tuňák nebo třeba mrazený špenát už jen pozvednou omáčku o úroveň výš.

Těstoviny

Vydrží věky, jsou rychle hotové a uvařit je můžete na tisíc způsobů. Řeč je nejen o klasických těstovinách, ale i o kuskusu a rýžových nudlích, které jsou hotové ještě rychleji a neobsahují lepek. Rýžové nudle jsou skvělé po asijsku s arašídovou omáčkou i k pečenému bůčku bún chà. K semolinovým těstovinám rovnou přihoďte i pár skleniček pesta nebo hotových omáček a samozřejmě parmezán (resp. klidně jeho českou alternativu Gran Moravia, Grana Padano či ovčí pecorino). Sýr kupujte vždy v celku, má lepší chuť a vydrží déle než strouhaný.

Rýže

Kulatozrnnou na italské krémové rizoto, dlouhozrnnou jako přílohu, fajnšmekři si můžou přikoupit i rýži na sushi. Ze zbylé přílohy pak můžete vždy udělat rychlou smaženou rýži, rýžový nákyp nebo kaši, zkrátka rýže by u vás ve spíži neměla chybět.

Luštěniny sušené & sterilované

Ve vzduchotěsné nádobě sušené luštěniny vydrží léta, v plechovce jsou zase skvělou a výživnou rychlovkou (proto je fajn mít v zásobě třeba pár konzerv fazolí v tomatu). Luštěniny jsou ohromnou zásobárnou bílkovin, vitaminů a minerálů a navíc stojí pár korun. Vybavte se žlutým či zeleným hráškem na hrachovku a hrachovou kaši, hnědou čočkou (nejlepší je na kyselo), červenou čočkou, která je skvělá do kari a polévek a hlavně je za chvilku hotová, cizrnou (základ pro hummus, falafelcizrnu na paprice i kari) i fazolemi všech tvarů a barev, ze kterých připravíte prima karbanátky, pikantní chili con carne i syté polévky.

Vejce

Vajíčka nejsou typickou trvanlivou potravinou, ale na druhou stranu vydrží až měsíc po snůšce, jsou nabité živinami a uvaříte z nich opravdu nespočet jídel: snídaňové variace, omelety, špagety carbonara i vše, kde vajíčka fungují jako spojovací hmota (zeleninové placky, špagetovou frittatu a zapečené brambory i slané sýrové koláče).

Plechovka tuňáka & sardinek

Domácí vepřové ve vlastní šťávě je jedna věc, ale od věci není ani plechovka rybiček. Dodá tolik potřebný vitamin D a další živiny, poslouží jako základ pomazánek a dochutí saláty či těstoviny. Kromě klasického tuňáka a sardinek se hodí i losos, ančovičky nebo tresčí játra, která si nejlépe vychutnáte jen tak s topinkou a sklenkou dobrého vína.

Hladká mouka, cukr & med

Mouku využijete jak pro sladké a slané koláče, tak na přípravu domácích nudlí a pečení populárního kváskového chleba. Přesypejte ji do neprodyšné nádoby, a pokud ji používáte jen opravdu zřídka, klidně ji zamrazte. Tím zamezíte i šíření molů, které si kolikrát nevědomky přinesete už z obchodu. Vždycky se hodí mít i další ingredience k pečení, jako je kypřicí prášek, vanilka a cukr či med, který se hodí i pro případy nachlazení do čaje či babských receptů proti rýmě a kašli.

Olej, sádlo & přepuštěné máslo

Dobré vaření se neobejde bez dobrých tuků. Na smažení je nejlepší sádlo, řepkový olej a přepuštěné máslo ghí (které vydrží klidně rok!), do salátů a pomazánek zase olej olivový a slunečnicový. Tuk je navíc v jídle nositelem chuti.

Oříšky, semínka & vločky

Další poměrně trvanlivou zásobárnou zdravých tuků jsou ořechy a semínka. Spolu s vločkami a sušeným ovocem poslouží jako základ zdravých snídaní. Ovesnou kaši rozhodně zkuste i slanou nebo si upečte domácí müsli tyčinky a granolu. Oříšky poslouží jako zdravé zobání, semínka jsou skvělá i nasucho opražená do salátů, pomazánek a krekrů.

Nositelé chuti: koření a sůl

Když už budete revidovat zásoby, nezapomínejte kromě základu i na to, co dává jídlu chuť. Kromě zmíněných tuků je to sůl, která se nezkazí ani ve větším množství, a koření. Vedle klasiky typu pepř, nové koření, bobkový list, paprika, kmín, oregano a kari se neztratí ani bazalka, tymián, rozmarýn nebo třeba provensálská směs, chilli, skořice, zázvor nebo kurkuma.

Na pytlíčky zapomeňte, koření přesypejte do vzduchotěsných dóz, vydrží pak aromatické mnohem déle. Šikovná je i kari pasta, která v lednici vydrží klidně rok, a spolu s kokosovým mlékem z ní kdykoli vykouzlíte rychlé kari. Pro přípravu asijských jídel se hodí i sójová a rybí omáčka, které taktéž vydrží věky.

Může se stát, že vám některé suroviny dojdou. Jak při pečení nahradit vejce?

Reklama

Načítám