Hlavní obsah

Jak se letos vyhnout chřipce i nachlazení?

Foto: Thinkstock

Bolest hlavy nemusí nutně signalizovat nemoc. Zkuste se nejdříve napít, vyspat či se podívat do kalendáře :-)Foto: Thinkstock

Reklama

Chtěli byste se vyhnout chřipce či nachlazení a letos se bez nich zkrátka obejít? Víme, co všechno můžete udělat pro to, abyste nebyli nemocní. Zkuste rady odborníků!

Článek

Díky poměrně teplé zimě to podle lékařů vypadá, že se nám chřipková epidemie vyhne. „Onemocnění způsobené viry a bakteriemi se zde vyskytují během celého roku, ale hlavně v době se studeným a deštivým počasím, se střídáním teplot, s mlhami a se smogovými situacemi. To je velmi příznivé pro vznik a šíření akutních infekčních respiračních onemocnění,“ uvádí praktický lékař MUDr. Josef Volný, CSc. Nabádá však k opatrnosti právě nyní, kdy počasí nabízí sluneční paprsky, ale i stále chladný vzduch a nízké teploty.

Co vám tedy pomůže, abyste zvládli jaro bez rýmy, kašle i horečky?

Na očkování už je pozdě

Na preventivní opatření typu očkování je v současné době již pozdě. „To se provádí vždy na začátku zimní sezony. A protože zima již v podstatě končí a nepředpokládá se rozšíření chřipky do formy epidemií, je třeba preventivní opatření zaměřit spíše na posílení celkové imunity, tedy obranyschopnosti organizmu," doplňuje MUDr. Josef Volný.

Nepodceňujte teploty

Ať to vypadá venku jakkoli jarně, a možná třeba i na lehký kabát, krátký rukáv nebo sukni bez punčocháčů, nenechte se zmást. Vzduch je stále ještě chladný (stejně jako meze) a mohli byste velmi snadno nastydnout. Hlídejte si odkryté tělo!

Foto: Thinkstock

Ani málo, ani moc – přesně tak byste měli chodit oblečení, aby vás bacily neskolilyFoto: Thinkstock

Otužujte se

Škodit vám mohou ale i příliš vysoké teploty, například dlouhý pobyt v přetopené místnosti. Nadměrné teplo vás dělá citlivějšími na chlad, proto svoji imunitu posilujte tím, že budete větrat, chodit na procházky na čerstvý vzduch, do sauny či kryokomory a nebudete se zbytečně chumlat do příliš teplého oblečení ani do takových dek na spaní. Ložnice by dokonce měla být nejchladnější místností v bytě.

Slabou imunitou přestáváte být odolní proti chřipce, ale i proti nachlazení nebo různým respiračním nemocem.

Zdravě ke zdraví

Pokud chcete od svého těla, aby bylo zdravé, je potřeba do jeho zdraví investovat. „Pomohou vám pochopitelně vitaminy a minerály ve zdravé stravě, stejně jako dostatek spánku,“ uvádí kouč životního stylu Aneta Procházková. Posílit tělo ale můžete i vhodnými doplňky stravy (bylinnými přípravky), homeopatiky, ale i potravinami, které imunitu přímo posilují, navíc mají mnohdy antibakteriální účinky. Mezi ně patří například houby, česnek, grapefruit, zázvor, cibule...

Foto: Thinkstock

Klasika v boji proti čemukoli, co útočí na vaše zdraví: plno vitaminů!Foto: Thinkstock

Neseďte doma

Ať se vám to líbí nebo ne, pohyb je zkrátka jednou z dalších zbraní, jak nebýt nemocní. Ale nemusíte hned dřít v tělocvičně jako kůň nebo běhat maraton, stačí pohyb přirozený: chůze, úklid, práce na zahrádce, milování... Každý den!

Hledejte, proč

Patříte-li mezi ty, kteří jsou často nemocní a „chytnou každý bacil“, zkuste zjistit důvody a příčiny, proč tomu tak je. Pomoci vám může čínská medicína, homeopatie, akupunktura, které nehasí jen následky potíží, ale hledají právě ten důvod, proč tomu tak je. Může jít například o dlouhodobé přetížení těla, a v jeho důsledku právě k porušení imunity.

Co pomáhá vám, abyste nebyli nemocní?

Reklama

Načítám