Hlavní obsah

Černý kašel trvá až půl roku, ohrožuje hlavně miminka

Foto: Simplylove, Shutterstock.com

Foto: Simplylove, Shutterstock.com

O návratu černého kašle se poslední roky hodně mluví. U mnoha dospělých probíhá nemoc nerozpoznaná a bez léčby, a je tak velice nebezpečná novorozeným miminkům. Ta jsou ještě příliš malá na očkování a záchvaty kašle je mohou zabít. Dá se s tím něco dělat?

Článek

Černý neboli dávivý kašel způsobuje bakterie Bordetella pertussis – odtud pochází i název pertuse. Říkalo se mu také stodenní kašel, protože rekonvalescence trvá tři měsíce až půl roku. Je vysoce nakažlivý, přenáší se kašlem, kýcháním a slinami a novorozence může i zabít. Pomůže proto očkování budoucích maminek ve 3. trimestru těhotenství, nebo je to příliš velké riziko?

Příznaky a komplikace černého kašle

Pro pertusi jsou typické dávivé záchvaty silného kašle, které vedou k zvracení a schvácenosti. Při těžkém průběhu hrozí zápal plic, kýla, nebo dokonce zlomená žebra z náročného kašlání, u malých dětí i nedostatek kyslíku v těle. Rekonvalescence se může zdát nekonečná: kašel postupně odeznívá několik měsíců.

Zrádné je, že první příznaky se tváří jako obyčejné nachlazení. Nemocný má zhruba dva týdny rýmu, teplotu a kašel, který zatím nepůsobí nijak dramaticky. Jenže právě v tomhle období je nejnakažlivější! U mnoha lidí navíc černý kašel proběhne bez komplikací, není rozpoznán ani léčen a ve statistikách se neobjeví – infekce se údajně týká až třetiny dospělých trpících dlouhodobým kašlem, kteří pak bakterie roznášejí dál. Černým kašlem onemocněla i Česká Miss 2018.

Foto: Alena Stalmashonak, Shutterstock.com

Novorozence může černý kašel i zabít. Naposledy k tomu u nás došlo v roce 2016Foto: Alena Stalmashonak, Shutterstock.com

Očkování chrání jen dočasně

Podle očkovacího centra Avenier bylo v ČR v roce 2011 300 potvrzených případů černého kašle, zato v roce 2019 SZÚ udává, že k 11. listopadu onemocnělo 1 026 lidí, z toho 55 dětí do jednoho roku. Pro ně je pertuse nejnebezpečnější a jde jim o život: miminka si neumějí odkašlat, hrozí jim nedostatek kyslíku, zánět mozku i smrt. Velmi ohrožení jsou i senioři a astmatici.

Rostoucí výskyt se obvykle svádí na rodiče odmítající očkování nebo na cestování, jenže očkování chrání jen dočasně. Dospělí, mezi nimiž se nemoc šíří nejvíce, buď očkovaní vůbec nejsou, nebo jejich imunita vyvolaná vakcinací už vyvanula a doživotní imunitu nezajistí ani prodělání nemoci. Bakterie navíc rychle mutuje a vědci s ní v rámci vývoje nových vakcín nestíhají držet tempo.

Léčba černého kašle trvá týdny

Důležité je nemoc odhalit co nejdřív a nasadit antibiotika. Bez nich je pacient nakažlivý přibližně tři týdny od propuknutí prvních příznaků, po podání léků šíření nákazy odeznívá po pěti dnech. Je-li pertuse diagnostikována, až když má nemocný silné záchvaty kašle, antibiotická léčba mu už moc neuleví, jen sníží jeho nakažlivost.

Během dlouhých týdnů kašle si pak organismus musí pomoci sám. Důležitý je klid bez látek, které dráždí dýchací cesty (parfémy, cigaretový kouř), zvlhčování vzduchu a dostatečný pitný režim, při záchvatu kašle uleví studený vzduch. Nosní spreje s mořskou vodou uvolní z dýchacích cest hustý hlen.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Důležité je zvlhčovat vzduch i sliznice nosuFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Koho černý kašel ohrožuje na životě

Jak už bylo řečeno, nejohroženější skupinou jsou novorozenci – pertuse je bezprostředně ohrožuje na životě. Protože první dávku hexavakcíny dostávají až ve dvou měsících, odborníci si lámou hlavu, jak je ochránit už předtím. Podle statistik se většina miminek nakazí v rodině, proto se doporučuje, aby se matka nechala přeočkovat ještě před plánovaným těhotenstvím nebo ihned po porodu. Vakcinace se doporučuje i nejbližšímu příbuzenstvu.

Očkování v těhotenství

Od roku 2015 doporučuje Národní imunizační komise také vakcinaci těhotných ve 3. trimestru. Protilátky by se přes placentu měly dostat k dítěti a chránit ho až dva měsíce po narození. Například ve Velké Británii tento způsob ochrany podle statistik snížil počet případů černého kašle u miminek do tří měsíců o 78 procent.

Bezpečnost takového očkování je ovšem diskutabilní. Probíhá jen několik let a chybí systematické sledování vývoje dětí narozených očkovaným ženám. U takové vakcinace je proto nutné, aby těhotenství probíhalo zcela bez komplikací a je třeba vědět o případných nežádoucích reakcích na očkování v minulosti.

Černý kašel

  • Jiný název - Dávivý kašel, stodenní kašel, pertuse
  • Popis - Onemocnění dýchacích cest, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis, přenáší se kapénkami. Prodělání nemoci nezajišťuje imunitu.
  • Příznaky - Záchvaty silného dávivého kašle, které vedou ke schvácenosti a zvracení. Hrozí zápal plic, kýla a nedostatek kyslíku. Nemoc trvá až tři měsíce, u kojenců mívá velice těžký průběh a může vést k úmrtí.
  • Inkubační doba - Jeden až tři týdny
  • Léčba - Antibiotika, podpůrná léčba kašle
  • Prevence - Očkování

Kašlete? Poznejte 4 nejčastější příznaky astmatu: Kdy už musíte k lékaři?

Reklama