Hlavní obsah

Zinek jako minerál důležitý pro posílení imunity

Foto: Yulia Furman, Shutterstock.com

Foto: Yulia Furman, Shutterstock.com

Reklama

Když se mluví o posílení imunity, asi jen málokdo si vzpomene na jeden důležitý stopový prvek, který pomáhá chránit před nachlazením a dalšími podzimními nemocemi. A dokáže ještě mnohem víc. Neohrožuje vás nedostatek zinku?

Článek

Chladné měsíce jsou plné viróz, nachlazení, chřipek a dalších nemocí. Proto je potřeba myslet na imunitu a snažit se ji co nejvíce posílit. Jedním z minerálů, který v tom hraje důležitou roli, je zinek. Jak poznáte jeho nedostatek a co vám hrozí?

Komu hrozí nedostatek

Zinek si tělo nedokáže vyrobit samo a je třeba ho přijímat ze stravy nebo z doplňků. Ačkoliv je prvek dobře dostupný v přirozené stravě a není nijak vzácný, přesto je u nás jeho mírný deficit běžný. Může za to nevhodná skladba jídelníčku nebo nemoci trávicího traktu, které zhoršují vstřebávání živin.

Nedostatek může potrápit i lidi, kteří mají nemocné ledviny či játra nebo prodělávají rakovinu. „S přibývajícím věkem také slábne schopnost zinek vstřebávat z běžné stravy, proto je vhodné zařadit do jídelníčku potravinové doplňky, které ho obsahují,“ doporučuje primář Pavel Stodůlka, přednosta oční kliniky Gemini.

Zdroje zinku

Jak už bylo řečeno, přírodních zdrojů zinku je dost. Jedná se o hovězí, vepřové a drůbeží maso, dále vejce, kvasnice, mořské plody, ryby, fazole, hrách, sýry, ořechy a také obiloviny – ovšem v bílé mouce moc zinku nenajdete. Stejně jako další stopové prvky i vitaminy je uložený těsně pod slupkou obilného zrna a ta se do bílé mouky nedostane. Lépe využitelný je prvek obsažený v živočišných produktech, z rostlinných zdrojů se hůře vstřebává kvůli vláknině a antinutričně působícím fytátům.

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Zima je doba rozmanitých viróz a dostatek zinku vám pomůže Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Antioxidant, který posiluje imunitu

Proč je důležité hlídat dostatek prvku ve stravě právě teď? „V zimě, kdy je nemocnost nejvyšší, je vhodné podpořit obranyschopnost organismu nejen příjmem dostatečných dávek vitaminů C a D, ale také zinku,“ radí viceprezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

Zinek se vyznačuje antioxidační aktivitou, chrání buňky před volnými radikály a posiluje imunitu. Tím snižuje riziko nejen banálního nachlazení, ale třeba i rakoviny. Prvek jednak chrání před nákazou, a když už k tomu přece jen dojde, zmírňuje průběh nemoci.

Proti akné a pro zdravé vlasy i oči

Tím ale schopnosti zinku ani zdaleka nekončí. Podílí se na syntéze kolagenu a pomáhá udržovat pleť krásnou a svěží. Je prokázáno, že lidé trpící akné mívají v organismu menší množství zinku než ti, kteří pupínky nemají. Je-li prvku v těle málo, mazové žlázy zvyšují činnost, ucpávají póry a vytvářejí záněty, tedy akné. Studie dokazují, že použití zinku v léčbě aknózní pokožky je velmi účinné, a pozitivní vliv má také na vlasy a nehty. V neposlední řadě jde i o zdravý zrak. „Zinek má velký vliv na správné fungování enzymů v oku,“ upozorňuje Pavel Stodůlka.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Zinek je zásadní pro zdravou kůži, vlasy i očiFoto: George Rudy, Shutterstock.com

Projevy nedostatku zinku

Abyste se mohli chránit a podporovat co nejlépe svou imunitu, potřebujete vědět, jak poznáte, že vám zinek chybí. Rozklíčovat to můžete například podle toho, že se vám dělají pupínky a kvalita pleti se zhoršuje, vlasy jsou suché a bez života, začnou víc padat, nehty se lámou a rány se obtížněji hojí. Můžete také trpět nechutenstvím nebo průjmy.

Pozor na předávkování

Doporučená denní dávka zinku je pro dospělého člověka mezi 15 až 25 mg. Pro příklad: 20 mg do sebe dostanete konzumací zhruba 200 g pšeničných klíčků, 300 g máku nebo více než třemi čtvrtinami kilogramu libového hovězího masa. Pozor ovšem na příliš vysoké dávky! Je-li příjem zinku dlouhodobě vysoký, mohou se objevit závratě, nevolnost, průjem a zvracení a může to vyústit v nebezpečnou chudokrevnost.

Reklama

Načítám