Hlavní obsah

V paneláku vznikl vzdušný byt s obřím dětským pokojem

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Byty v panelových domech u nás nemají nejlepší pověst. A upřímně, někdy je to trošku zaslouženě: mohou za to nevyhovující dispozice, stísněná jádra, nekvalitní materiály nebo málo světla. V tomto případě rekonstrukce vyřešila všechny potíže a vzniklo krásné moderní bydlení.

Článek

Jako většina panelákových bytů měl i tento svá nejlepší léta za sebou. S užitnou plochou 68 m² a dispozicí 3 + 1 se jednalo vlastně o úplně ukázkové panelákové bydlení. Potřeba interiér zrekonstruovat se stala skutečně naléhavou až s narozením dítěte. Majitelka a zároveň architektka Petra Chromek proto přistoupila k zásadní proměně, díky níž jednoduchým způsobem dosáhla funkčního, prosvětleného a otevřeného prostoru.

Promyšlená změna dispozice

Jako první přišla řada na stavební práce, jejichž cílem bylo změnit již nevyhovující dispozici 3 + 1. Hned při vstupu do bytu narazíte na koupelnu a toaletu, které jsou umístěné do jednoho pásu u vstupní zdi a představují jakýsi předěl mezi prostory domu a soukromým interiérem. Na tento pás navazuje společný obytný prostor – kuchyně, jídelna a odpočinková část, odkud vede vstup do ložnice a velkorysého dětského pokoje s lodžií.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Cílem rekonstrukce bylo dostat do bytu maximum světlaFoto: Archiv Institutu bytového designu

Dominují přírodní kresby a bílá

Co se použitých materiálů a barev týká, nový interiér sází na moderní minimalistické pojetí. „Naším hlavním záměrem bylo vytvořit příjemný domov, kde budeme rádi žít a kam se budeme rádi vracet. Proto jsme se zaměřili zejména na přírodní materiály. V první řadě jsme využili jejich přirozenou kresbu, kterou příjemně doplňuje bílá barva prostupující celým interiérem,“ komentuje architektka a majitelka.

Kromě chodby a koupelny je v celém bytě položená dřevěná dubová podlaha. Veškerý věstavěný nábytek je z jednoho materiálu – z březové překližky s bílými čelními plochami a přiznanou multiplex hranou. Pracovní deska kuchyně, stejně jako deska a odkládací police v koupelně, jsou provedeny z masivní dubové spárovky.

Na stěnách ložnice a dětského pokoje autorka použila hliněné omítky a přidala do nich květy levandule, kterou rodina na zahradě sama vypěstovala. Hliněné omítky byly nanášeny tak, aby zanechaly stopy a viditelnou strukturu.

Děti mohou kreslit na zeď

Pokreslit zeď někdy lákalo asi každého. V tomto bytě dostává tahle většinou zakázaná dětská zábava zelenou, a to díky aplikaci „chytré zdi“ na volnou stěnu v dětském pokoji. Tato tvůrčí plocha je korunována lankem pro prezentaci dalších výtvarných počinů či fotek. Na kreslicí zeď volně navazuje stěna v obytném prostoru, která je určena pro „galerii“ a bude postupně zaplňována obrazy vytvořenými v rodině.

Získali více světla

„Jako hlavní přínos celé rekonstrukce vnímáme zjednodušení dispozice, což umožnilo lepší prosvětlení obytných místností i jejich větší optickou a funkční provázanost. Umístění koupelny do netypické pozice umožňuje například krásný výhled z nejvzdálenějšího koutu dětského pokoje přes kuchyňské okno až na věž kostela,“ popisuje Petra Chromek. Rekonstrukce vlastního bydlení pro ni představovala také zjištění, že i v typizované výstavbě se dá vybudovat příjemný domov.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Díky chytré stěně mohou děti i dospělí malovat na zeďFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohli do šestého ročníku soutěže hlásit od 1. listopadu 2020 do 28. února 2021. Vítězové budou oznámeni na kongresu Living Forum 22. září 2021. Všechny výherce i nominované z předchozích ročníků najdete na stránkách soutěže.

Reklama

Načítám