Hlavní obsah

Kuchyňské trendy pro rok 2021: Tmavé barvy, zelená a mramor

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blížící se konec roku znamená mimo jiné také předpovídání trendů na rok následující a platí to i v oblasti interiérového designu. Vybrali jsme pro vás sedm zásadních trendů, které podle designérů už brzy zamíří do kuchyní.

Článek

Od kuchyně většinou majitelé požadují především funkčnost a praktičnost. Stále častěji na to myslí i designéři a zohledňují to ve své práci i při předpovídání trendů na následující období. Čím se při rekonstrukci a plánování kuchyně inspirovat v roce 2021?

1. Přehlednost a praktičnost

V příštím roce se designéři plánují vyhnout výrazným ozdobným prvkům a vsadit spíše na minimalismus. Kuchyňský nábytek by podle nich měl být především funkční, přehledný a praktický. Prim tak budou hrát jednobarevné kousky, zásuvky i skříňky bez úchytek a do popředí se dostane multifunkční nábytek, který šetří prostor a dodá místnosti na vzdušnosti. Chybět nebudou ani vestavné spotřebiče ukryté za jednoduchými dvířky a skrytá místa pro uložení rychlovarných konvic, toustovačů či mixérů.

Foto: Grankin art, Shutterstock.com

Skříňky a zásuvky bez úchytek jsou podle designérů nezbytnou součástí kuchyně budoucnostiFoto: Grankin art, Shutterstock.com

2. Tmavý kabátek

Přestože spousta lidí černou a tmavě šedou barvu v interiérech zásadně odmítá, mezi designéry jsou poměrně populární. V příštím roce si svou cestičku najdou i do kuchyně, ovšem jen v malém množství. Neměly by být příliš dominantní. Hodí se hlavně na podlahu, pracovní desku či na obklady za ni. Stěny a skříňky by měly být mnohem světlejší, slušivá je také kombinace tmavých barev se dřevem, které místnosti dodá pohodovější a uvolněnější atmosféru.

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

Černé nebo tmavě šedé pracovní desky budou podle předpovědí opravdu populárníFoto: ImageFlow, Shutterstock.com

3. Kuchyně ve dvou barvách

Monochromatické interiéry se sice těší stále větší oblibě, do kuchyní ale míří spíše kombinace dvou odstínů. Může jít třeba o spojení světlé s černou, o kombinaci bílé se sytější barvou nebo spojení dvou jemných tónů, například krémové a starorůžové. Kombinace se ovšem netýkají jen barev. Co takhle vyzkoušet kontrast různých materiálů a textur? Výborně se na to hodí třeba drsnější kamenné či betonové povrchy doplněné hladkým mramorem nebo laminem, skvěle vypadá také střídání matu s leskem.

Foto: Philipp Shuruev, Shutterstock.com

Zapomeňte na jednobarevné kuchyně, rok 2021 se ponese v duchu dvou barevFoto: Philipp Shuruev, Shutterstock.com

4. Smaragdové skříňky i zdi

Černá a šedá nejsou jediné trendy barvy. Za několikaletou stálici platí tmavě modrá a ani na příští rok se nechystá ustoupit. Do její společnosti zavítají klidné pastelové tóny. Největší prostor ale dostane zelená, především tmavá a smaragdová varianta, které nejlépe vyniknou v kombinaci se světlým dřevem a bílou či krémovou. Barvu, na niž chcete soustředit největší pozornost, využijte na nábytek nebo na stěnu.

5. Návrat závěsných svítidel

Správné osvětlení je pro práci v kuchyni naprosto nezbytné a v příštím roce budou hitem výraznější závěsná svítidla, která výborně doplní a oživí minimalistický nábytek. Hodí se především nad jídelní stůl, při správném výběru velikosti vám ale skvěle poslouží i nad pracovní deskou.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Tmavě zelená bude hrát v roce 2021 prim. Využít ji můžete na zdi nebo nábytek. A na své si přijdou i milovníci závěsných světelFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

6. Mramor a mosazné detaily

Myslet je třeba i na materiály. Příští rok se ponese na vlně luxusního mramoru nebo jeho imitací. Nejlépe vypadají na podlaze, pracovní desce či obkladech. Populární budou i další přírodní materiály, převážně pak kámen, žula a dřevo. A protože jsou to právě detaily, které doplňují celkový vzhled a atmosféru místnosti, je důležité dopřát trochu pozornosti i jim. Na kohoutky, kliky či nejrůznější úchytky patří převážně mosaz, nic nezkazíte ani mědí nebo kovem.

Foto: Xi Bai, Shutterstock.com

Luxusní mramor můžete využít na podlahy, pracovní desky nebo jako obklady na stěnuFoto: Xi Bai, Shutterstock.com

7. Chytrá domácnost

Poslední roky si žebříčky trendů bez chytrých technologií ani nedokážeme představit. V kuchyni najdou využití hlavně inteligentní lednice, kávovary, vodovodní baterie nebo osvětlení a spotřebiče ovládané mobilním telefonem. Pozornost se ale bude upírat zejména k digestořím se spodním odtahem zabudovaným ve varné desce. Na trhu sice nejsou žádnou novinkou, s příchodem minimalistických a designově čistých kuchyní však získávají na stále větší oblibě a nahrávají i častějšímu propojení kuchyní s obývacím pokojem.

A při plánování úprav kuchyně se nezapomeňte podívat, jaká bude barva roku 2021 podle Pantone.

Související témata:

Načítám