Hlavní obsah

Živí mrtví? Módní návrháři, jejichž odkaz září dál

Foto: Karl Lagerfeld

Foto: Karl Lagerfeld

Svět módy by bez nich možná ani nevznikl. Jejich talent obdivoval Hollywood i evropská šlechta, a přestože už nejsou mezi námi, dodnes budí respekt. Pojďte si připomenout úspěchy největších návrhářských es, která se podílejí na současných trendech, ačkoliv jsou už po smrti.

Článek

Jejich jména jsou zárukou kvality a kolekce, které představili veřejnosti, způsobily rozruch napříč planetou. Víte, koho přijal Christian Dior do učení a proč se Karl Lagerfeld nelíbil bojovníkům za práva zvířat?

Christian Dior (1905–1957)

Povýšil Paříž na mekku módy, uchvátil královské rody a jeho jméno se stalo synonymem vysoké krejčoviny. Přesto se Christian Dior na vrcholu neohřál dlouho. V únoru roku 1947 představil první autorskou kolekci, která sklidila téměř okamžitý úspěch. Šéfredaktorka americké edice magazínu Harper’s Bazaar ji nazvala „new look“ a z prostého označení se brzy stala ikonická obchodní značka. V kolekci nechyběly bohaté sukně do půli lýtek, korzetová saka zdůrazňující vosí pas a originální pokrývky hlavy.

Z debutové přehlídky sálala ženskost na všechny strany a právě to učarovalo prvním zákaznicím módního domu Christian Dior. Šaty si od revolučního návrháře nechávaly šít hollywoodské herečky i evropské šlechtičny včetně princezny Margaret († 2002). V roce 1953 přijal slavný vizionář do svých služeb nesmělého mladíka jménem Yves Saint Laurent. Bude to právě on, kdo se po smrti francouzského velikána ujme funkce uměleckého ředitele.

Foto: Profimedia.cz

Christian Dior neměl děti. Aby jeho majetek nepřipadl bratrovi, s kterým byl odjakživa na ostří nože, sourozence vydědil. V roce 1957 během dovolené v Itálii zemřel nečekaně na infarkt v pouhých dvaapadesáti letechFoto: Profimedia.cz

Coco Chanel (1883–1971)

Jehlu a nit objevila ve dvaceti, když začala vypomáhat v tetině obchodě. Netrvalo dlouho a brzy si získala pověst mimořádně nadané švadleny. Gabrielle Bonheur Chanel však nelenila ani po večerech a přivydělávala si zpěvem – přezdívku Coco si vysloužila v nočních podnicích. Seznámila se s bohatými muži a ti jí pomohli až na vrchol společenského žebříčku. V roce 1910 si dívka ze sirotčince otevřela v Paříži první butik a svou kariéru odstartovala prodejem klobouků.

U pokrývek hlavy ale neskončila a do dámské módy přinesla čerstvý vítr. Nebyla totiž příznivkyně korzetů, její modely bez šněrovaček byly pohodlné, praktické i elegantní a ženy si je zamilovaly. Dalším milníkem pro Coco Chanel byl rok 1921, kdy vznikl parfém Chanel N° 5, o pět let později představila světu malé černé a v roce 1954 uvedla na trh ikonický kostým skládající se z saka bez límce a sukně ke kolenům.

Život slavné návrhářky měl ovšem i temné stránky.

Foto: Profimedia.cz

S honosnou módou Christiana Diora se Coco Chanel prý vůbec neztotožňovala, ženské křivky nezdůrazňovala korzety, upřednostňovala jednoduché střihy a lehoučké látky. Ve věku 87 let zemřela na infarkt v soukromém apartmá hotelu Ritz v PařížiFoto: Profimedia.cz

Gianni Versace (1946–1997)

Lásku k módě zdědil po matce, která v italské Kalábrii vlastnila krejčovský salon. Už odmalička jí pomáhal a první šaty navrhl v devíti letech. Jejich vylepšenou verzi oblékla o 40 let později princezna Diana (✝ 1997). Ano, i ona byla pravidelnou klientkou velkého návrháře, stejně jako Elton John (73), Michael Jackson (✝ 2009) nebo Jennifer Lopez (51). Ale to předbíháme.

Aby Gianni Versace dosáhl svého snu, musel se přestěhovat do Milána, centra módního odvětví. Právě zde otevřel v roce 1978 první butik. Jeho kolekce byly velice extravagantní: nebál se odvážných prvků a na šaty klidně našil krajku, kovové cvočky i třpytivé kamínky najednou. V roce 1992 se přestěhoval do Miami, ale své luxusní vily si bohužel příliš neužil. O pět let později ho přímo před prahem zastřelil sériový vrah Andrew Cunanan (✝ 1997). Po tragické smrti převzala firmu návrhářova mladší sestra Donatella Versace (65).

Foto: Profimedia.cz

Život Gianniho Versaceho vyhasl v padesáti letech. Jeho vrah zabil během tří měsíců dohromady pět lidí, poté spáchal sebevraždu. Tragickým příběhem se inspiroval seriál American Crime Story: Versace (2018)Foto: Profimedia.cz

Yves Saint Laurent (1936–2008)

Narodil se v Alžírsku do celkem movité rodiny, ale dětství příliš šťastné neměl. Spolužáci si z něj utahovali, protože byl homosexuál, a šikanu zažíval prakticky denně. Ponořil se tedy do svého světa a vytvářel návrhy šatů pro panenky, své dvě sestry i matku. Ta vzala talentovaného chlapce do Paříže na schůzku s redaktorem francouzského časopisu Vogue. Kresby nadaného mladíka byly tak okouzlující, že ho novinář představil Christianu Diorovi. V pouhých sedmnácti letech tak Yves Saint Laurent začal pracovat jako asistent pro jednoho z největších návrhářů tehdejší doby.

V roce 1957 však jeho mentor náhle zemřel a Yves Saint Laurent se v jednadvaceti letech stal nejmladším ředitelem módního domu v historii. Jeho kolekce s áčkovými střihy sukní měly ohromný úspěch a značka Dior začala opět vzkvétat. O tři roky později byl však citlivý umělec odveden do armády během alžírské války za nezávislost. Po dvaceti dnech skončil v nemocnici, kde se dozvěděl o vyhazovu z pozice kreativního ředitele. Značku zažaloval za porušení smlouvy a založil si vlastní, která se dodnes řadí mezi neznámější společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Yves Saint Laurent byl velký introvert a trpěl depresemi. V módě si byl ale jistý v kramflecích. Vytvořil dámský smoking a také byl jedním z prvních návrhářů, kteří zaměstnali modelky tmavší pleti. Zemřel na rakovinu v 59 letech Foto: Profimedia.cz

Karl Lagerfeld (1933–2019)

Bolest po odchodu dalšího módní velikána stále ještě neutichla, vždyť zemřel teprve loni. Ikonický vzhled, který se po celou jeho kariéru takřka neměnil, znají snad všichni. Sluneční brýle, černý oblek, rukavičky a bílá košile patřily k jeho image stejně jako stříbrné vlasy v culíku. Díky své prořízlé puse tu a tam o některé příznivce přišel, ale velkou hlavu si z toho nedělal.

Ostatně stejně za něj mluvila nejvíc jeho umělecká práce. Působil jako návrhář značek Chloé či Fendi a v čele Chanelu stál neuvěřitelných 36 let. Krom toho měl svůj vlastní brand Karl Lagerfeld. Miloval kožešiny, a proto býval častým terčem ochránců zvířat.

Foto: Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld rád šokoval. Nezapomenutelná je například přehlídka Fendi z roku 1993, kdy angažoval několik striptérek v čele s pornoherečkou Moanou Pozzi (✝ 1994). Šéfredaktorku americké edice magazínu Vogue Annu Wintour (71) natolik znechutil, že vstala a odešla Foto: Karl Lagerfeld

Reklama

Související témata: