Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Manželovi vadí moje nahota a mě to uráží

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtenářka Lucie se rozhodla, že potěší svého manžela, a tak se jeden večer rozhodla chodit po bytě nahá. Čekala milou reakci, místo toho přišla studená sprcha, se kterou se nedokáže vyrovnat. Co o celé situaci soudí Josef Hausmann?

Článek

Čtenářka Lucie (35) poslala na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz svůj příběh a požádala o radu.

Pane Hausmanne, prosím, poraďte mi, jak se mám srovnat s tím, co mi manžel řekl. Jsme spolu 10 let, máme dvě malé děti a podotýkám, že jsem štíhlá pětatřicátnice, ale o to tu vůbec nejde. Mému muži je 45 let. Dost často jsem četla, že se muži rádi podívají na nahou ženu, a jak byla nyní ta vedra, odložila jsem prádlo a večer, když už děti spaly, jsem chodila nahá. Tedy chodila, zkusila jsem to, ale se zlou jsem se potázala. Manžel, když mě uviděl, prohlásil, ať se obléknu. Proč, ptala jsem se ho. A on mi řekl, že prý pro něho nahota není inspirující, že se na mě nechce koukat, že prý má být žena tajemná – což je dle jeho slov zahalená. Ale já si to nemyslím, a moc mě to ranilo. Urazil moje ženství a úplně mě to zaseklo a nejsem schopna s ním spát. Můžete mi k tomu, prosím, něco říci? Děkuji Vám, Lucie

Vážená paní Lucie,

nepřisuzujte jednání Vašeho manžela přehnanou váhu. Především se nezmiňujete o tom hlavním, zda má na Vás stále sexuální apetit, nebo jestli Vás v posteli ignoruje. Z Vaší věty „Nejsem schopna s ním spát…“ se spíš zdá, že tohle je v pořádku. To je sice v manželově chování rozpor, ale ten se dá vysvětlit mnoha vesměs benigními důvody, z nichž nejjednodušší je jeho okamžitá (ne)nálada. Pokud jste opravdu štíhlá pětatřicátnice, dalším vysvětlením může být, že Váš manžel považuje Vaši nahotu za „výzvu k tanci“. Muži jsou obecně zvyklí ženu dobývat, přemlouvat, získávat dary… Pokud milostně nastoupí žena na muže, muž zbystří, že tu něco nehraje, a pro jistotu zareaguje útěkem. Možná by tento „obrácený střeh“ ustál u neznámé krasavice, u vlastní manželky sotva. Jeho okřiknutí, ať se obléknete, by pak bylo jen zástupné řešení místo útěku.

Další možností je to, čemu se říká plná skříň čokolády. Pokud člověk nemá peníze a snivě hledí skrz sklo ve výloze na tabulku čokolády, jeho touha po ní je nesmírná. Jestli mu ale stejné čokolády přiveze bohatý strýc padesát kilo, je po touze. Manželství (a manželčina nahota) je z hlediska sexu plná skříň čokolády a Vy tou okázalou nahotou do ní strkáte ještě další. V tom by měl manžel, když mluvil o tajemnu, pravdu – cpete mu rovnou do úst další čokoládu a ještě byste chtěla, aby se radoval. Krásnou sousedku by asi neokřikl – ta má tajemna dost. To už ale narážím na Coolidgeův jev, spočívající v evolučně daném faktu, že v celé přírodě touží samci po cizí a neznámé samici více.

Vidíte, že se nemusíte cítit uražená nebo zklamaná z toho, že manžel patřičně neocenil krásu, kterou jste ho chtěla obdarovat. Cizí muž by to ocenil určitě více, o to zase ale nestojíte Vy – takhle hloupě to na světě chodí. A tak se nedivte, že je přirozené, když se muž na plovárně ohlédne za každou ženskou, dokonce třeba i zaplatí drahé vstupné na striptýz, ale z čokolády, které má plnou skříň, slintat nebude. Ochabnutí touhy v manželství (i podařeném) je naštěstí vykoupeno jinými hodnotami, které patří do kapitoly „sounáležitost“. Těch si važte, protože jsou pravé a trvalé, a nekažte si je zmuchlaným pozlátkem.

Možná by ale bylo také fajn o svých pocitech partnerovi říct i s tím, že Lucii jeho reakce zranila. Třeba by jeho postoj nevyzněl tak odmítavě a Lucii by se vrátilo sebevědomí. Víte, jak si v klidu promluvit s partnerem? A mimochodem – ochabnutí touhy v manželství není vůbec pravidlem.

Reklama

Načítám