Hlavní obsah

Chcete šťastnější sexuální život? Starejte se o své pohlaví

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Žhavý, intenzivní a radostný sex až do vyššího věku? Jestli svému rozkroku nedáte, po čem touží, můžete se s uspokojením a postelovou „kariérou“ rozloučit. Co svému pohlaví dopřát, aby pro vás pracovalo na jedničku?

Článek

Pandemie koronaviru jednoho zpomalila, druhého nakopla. Podle on-line průzkumu společnosti Seznam.cz, kterého se zúčastnilo 1 075 respondentů starších 15 let, se Češi aktuálně nejvíc věnují dlouhým procházkám, posilování, fitness a běhu. Populární je i otužování. A to je jedině dobře. Pravidelnost se v tomto směru vyplácí. Škoda, že stejnou péči, kterou lidé vynakládají na budování kondice, větších svalů a ploššího břicha, nevěnují i svému pohlavnímu orgánu.

Nečekejte, až se něco zadrhne

„Obvykle to chodí tak, že se muži i ženy začnou o svůj rozkrok zajímat až v momentě, kdy s ním něco je,“ popisuje britská sexpertka Tracey Cox na svém blogu s tím, že jakmile penis začne stávkovat (má potíže s erekcí), vagina je suchá a pohlavní styk bolí, najednou je všechno jinak.

„Většina lidí neocení dobré zdraví, dokud o něj nepřijde. Pokud však chcete uspokojivý a dlouhotrvající sexuální život, musíte k němu přistupovat holisticky: ujistěte se, že je o vaši mysl, tělo a genitálie postaráno,“ doporučuje odbornice a přidává pár tipů, které podle ní mají vliv na kvalitu milostných prožitků.

Jak na šťastnou a zdravou vulvu a pochvu

Menstruační tampony měňte co možná nejčastěji, v intervalu čtyř až osmi hodin, před aplikací si řádně umyjte ruce. Pokud menstruaci teprve očekáváte, nezavádějte je předčasně, zbytečně si tak ničíte fyziologický poševní sekret. Neoblékejte těsné oblečení, zvlášť spodní prádlo, které nedýchá. Na toaletě opravdu důkladně ctěte pravidlo utírání klína – zepředu dozadu. Fekální bakterie přenesené ze zbytků stolice způsobují záněty v pochvě i močovém měchýři.

Foto: T.Photo, Shutterstock.com

Zní to jako banalita, ale je to tak: bez zdravého pohlaví se spokojený pohlavní život obejde opravdu těžkoFoto: T.Photo, Shutterstock.com

Intimní hygiena, cvičení a lubrikant

Po vykonání velké i malé potřeby je vhodné se opláchnout, často stačí jen proud čisté vody. Pokud trváte na mýdle, pak by mělo být speciálně určené na intimní partie. Ve zdravé vagině je kyselé prostředí, ale obyčejná mýdla jsou zásaditá a narušují přirozenou mikroflóru. A co když potřebujete na záchod, když se schyluje k sexu? Jděte před ním i po něm, vyplavíte bakterie.

„Zároveň se pravidelně milujte, potřebujete, aby svaly pánevního dna byly napnuté a vaginální stěny pružné. Jestli nejste v kondici, zvažte investici do vaginálních činek a posilujte pánevní dno. Vedle sexu se oddávejte masturbaci pomocí různých technik, jako jsou prsty nebo vibrátory. Nevybudujete si závislost jen na jednom typu stimulace,“ doporučuje Tracey Cox.

Od věci také není používat kvalitní lubrikant. Kromě zvlhčení slouží i k ochraně jemných stěn pochvy, takže preventivně působí proti drobným poraněním.

Jak na šťastný a funkční penis

Pánové, věk ovlivňuje erekci, ale tím se nestresujte a úzkosti a napětí maximálně eliminujte. „Klidný penis je totiž šťastný penis. Dávejte si pozor na jídelníček. Milujete kebab, kari nebo pivo? To vše zpomaluje tok krve a ovlivňuje způsob, jakým penis tvrdne. Taky mějte na paměti, že jeden alkoholický nápoj vám dodá odvahu, ale u druhého nebo třetího ztrácíte zábrany i erekci,“ tvrdí sexpertka.

U penisu je klíčová i pravidelná ejakulace – pomáhá udržovat rozkrok v dobrém stavu. A Kegelovy cviky nejsou jenom pro ženy! I u pánů působí proti inkontinenci a zlepšují výdrž i kvalitu erekce. A jak muž pozná, že potřebuje posílit pánevní dno? Obvykle trpí předčasnou ejakulací, nekvalitní erekcí nebo samovolným únikem moči. Tak buďte ve střehu!

Reklama

Načítám