Hlavní obsah

Bolí vás záda? S těmito cviky raději opatrně!

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolavá záda nemusejí být překážkou cvičení, naopak: vhodně zvolený pohyb dokáže ulevit a působí i jako prevence. Existují ovšem cviky a sportovní aktivity, do kterých se s bolestí v kříži nebo se ztuhlou šíjí rozhodně nepouštějte. Které to jsou a jak vám mohou uškodit?

Článek

Bolesti zad patří mezi nejčastější zdravotní problémy současnosti. A jako účinná prevence se doporučuje pravidelný pohyb. Cítíte ztuhlost a tušíte, že souvisí s hodinami proseděnými u počítače? Zaměřte se na zlepšení držení těla a posílení svalů zad, břicha, hýždí a středu těla. Ovšem pozor, abyste si namísto zotavení nepřivodili ještě větší bolesti nevhodně zvoleným cvičením. Čemu se raději zpočátku vyhněte, než si dáte záda trochu do kupy?

1. Nepřetěžujte svaly při józe

Přetažené svaly a různé blokády uvolní řada relaxačních aktivit. Například jóga je jako prevence bolestí skvělá volba, ale když už jsou záda v nepořádku, je nutné mít se při ní na pozoru. „Páteř je přirozeně zakřivená a bez tohoto prohnutí jsou svaly v této oblasti oslabené – a je možné, že i proto vás záda často bolí,“ upozorňuje Hana Toufarová, lektorka cvičební metody Fit Pain Free.

Pokud tedy není potřebné zakřivení páteře úplně v pořádku kvůli oslabenému zádovému svalstvu, je nutné dát si pozor na některé cviky. Přirozený tvar páteře může v takovém případě dále narušovat třeba podsazování pánve. „Je velice důležité mít v bedrech přiměřené prohnutí, ale spousta cvičení dává důraz na protahování beder a na jejich tlačení do podložky,“ varuje také Hana Toufarová. Při skolióze, tedy vybočení páteře do boku, buďte zase opatrní na záklony, švihy a dynamické pohyby!

2. Opatrně při pilates

Při přetížených či oslabených svalech je lepší vybírat méně dynamický pohyb, při kterém se lze soustředit na správné provedení cviku. Jako dobrá volba by se mohl jevit pilates, ovšem i ten má svá úskalí. „Cvičení jako takové není špatné, ale při bolestech zad bych ho nedoporučoval. Chybí v něm ohýbání páteře i na opačnou stranu než jen do předklonů,“ vysvětluje sportovní fyzioterapeut Kryštof Kuba z McKenzie Kliniky. To ale neplatí pro osobní tréninky, kdy trenér pilates dokáže přizpůsobit cviky vaším potížím. Při pilates totiž posílíte vnitřní stabilizační systém, takzvaný korzet, což může od bolesti zad právě pomoci.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Chcete-li v rámci prevence posílit svaly, procvičujte nejen záda, ale i břicho a střed těla, úlevu může přinést také zpevňování nohou a zadkuFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

3. Neběhejte se špatnou technikou

Od bolavých zad uleví i běh. Ale jen když je prováděný dobře! Při nevhodné technice může dojít k vážnému poškození páteře, nebezpečný je také při výhřezu plotének. Při běhání nevystrkujte bradu a nepředklánějte hlavu – má být prodloužením trupu ve stejné ose. Nezdvihejte ramena, lokty se mají pohybovat symetricky, volně, nijak je nevytáčejte. Nekulaťte záda a nepodsazujte pánev: to mění dynamiku běhu a přenáší váhu příliš vpřed a na špičky. Pozor i na kvalitu obutí – ve špatných botách dochází k otřesům, které bolesti jen zhorší.

Nezbytné je správné dýchání. Nadechujete-li se jen do klíční oblasti, přetěžujete pomocné nádechové svaly, což může vyústit v bolesti krční páteře i blokádu žeber! Dýcháte-li příliš pomalu, projeví se to pícháním v boku.

Foto: Petrovich Nataliya, Shutterstock.com

Šetřit na běžeckých botách se nemusí vyplatit, zejména pokud běháte na tvrdém či nerovném povrchu nebo jste obézníFoto: Petrovich Nataliya, Shutterstock.com

4. Necvičte sami při akutní bolesti

Aby záda nebolela, je třeba mít silné svaly po celém těle. Máte-li zkrácené nohy, slabé břicho nebo střed těla, záda často suplují to, co neplní jiné svalové skupiny, a snáze se unaví a bolí. Jenže když už bolesti máte, musíte posilovat s rozmyslem, jinak si potíže možná ještě zhoršíte.

Nesnesitelnou nebo chronickou bolest rozhodně řešte s odborníkem „Terapie s fyzioterapeutem má přinést dlouhodobou úlevu a pochopení vašich obtíží, abyste s nimi pak mohli pracovat i bez cizí pomoci,“ radí Kryštof Kuba. Cvičení pod odborným dohledem vás dostane z nejhoršího a získáte návod, jak postupovat dál, abyste páteř a zádové svalstvo rozpohybovali bezpečným způsobem.

Foto: Marharyta Manukha, Shutterstock.com

Plank je populární, ale pro netrénovaného člověka s bolavými zády může být zrádný. Naučte se ho pod dohledem trenéra či fyzioterapeutaFoto: Marharyta Manukha, Shutterstock.com

5 nejhorších cviků na bolavá záda

Při akutní bolesti se vyhněte rotacím, poskokům a jednostranné zátěži. Hlídejte si i pohyb hlavy – je třeba ji vytahovat z ramen temenem vzhůru, nepředklánět a nepředsunovat bradu. Dokud neposílíte a neprotáhnete základní svalové skupiny vhodnějším způsobem, určitě se nepouštějte do následujících cviků. Je pravděpodobné, že byste je neprováděli správně a záda by dále trpěla.

  1. Mrtvý tah - Jestliže neudržíte záda rovně, tlačíte na meziobratlové ploténky a škodíte dolní části páteře.
  2. Sedy lehy - Máte-li slabý střed těla, všechna námaha leží na dolní části zad a dochází tak k velikému přetížení.
  3. Plank - Neudržíte-li záda rovně a vystrkujete-li zadek, fixujete chybnou pozici. Trpíte-li bolestí v bedrech, vyhněte se bočnímu planku, pokud vás bolí za krkem, vyhněte se prknu úplně.
  4. Angličáky - Jedná se o cvik se silnými otřesy a prudkým dopadem, což může bolesti zad výrazně zhoršit. Při rychlém provedení navíc hrozí vadné držení těla a přetěžování rizikových svalových skupin.
  5. Hluboký předklon - Máte-li zkrácené zadní stehenní svaly, pak při předklonu vyvíjíte zbytečný tlak na páteř.

Reklama

Související témata:

Načítám