Hlavní obsah

Filmy, které vás nadchnou pro poznávání světa

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kde hledáte inspiraci pro cestovatelské sny a plány? Od kamarádů, kteří jsou na stejné vlně? Na sociálních sítích a profilech zapálených cestovatelů? Nebo ve filmech, které občas umí naladit tak, že by člověk nejraději začal rovnou balit?

Článek

Jsou filmy, které voní mořem, pečenými rybami a letní láskou. Jiné vás naopak přenesou na vrcholky hor, vy hlavním hrdinům v duchu pomáháte během náročného výšlapu a na ramenou cítíte otlaky z těžké krosny.

Jestli ještě nemáte kompletní plány na prázdninové dobrodružství, třeba najdete inspiraci mezi našimi filmovými tipy.

Bude to Řecko, Itálie nebo Pacifická hřebenovka?

Divočina (2014)

Film o cestě, která je cíl a na které se dá najít smysl života? Jedním z nejsilnějších je ten, kde exceluje Reese Witherspoon (45) jako Holly. Neví už kudy kam, tak se vydá na nejnáročnější cestu svého života, 1770 kilometrů dlouhou Pacifickou hřebenovku. Sáhne si mnohokrát na dno, ale postupně zjišťuje, že má vůli silnější, než si myslela, a batoh těžší, než se zdálo. Jde dechberoucí přírodou, zažije vedra i sněhové závěje a na konci cesty je silnější než na začátku.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní hrdinka má pocit, že je na dně. Ale cesta ji několikrát vyvede z omylu a ukáže, že má ještě dost silFoto: Profimedia.cz

Jíst, meditovat, milovat (2010)

Cestování jako forma terapie funguje perfektně. Změníte prostředí a jediné, co opravdu musíte, je ochutnávat lokální dobroty a trávit čas s lokálními krasavci. Tak nějak vypadá i roční cesta rozvedené Elizabeth (Julia Roberts, 53), která se rozhodne opustit New York a poznat svět. Je vaším snem projíst se Itálií, najít cestu do vlastního nitra v Indii nebo vybalancovat svůj život na Bali?

Foto: Profimedia.cz

Někdo po rozvodu baští čokoládu a utápí se v sebelítosti, Elizabeth se rozhodla poznat svět a sama sebeFoto: Profimedia.cz

Pláž (2000)

Někomu film učaroval díky Leonardu DiCapriovi (46), někdo byl okouzlen životem mimo civilizaci, a mnozí se rozhodli pro dovolenou v Thajsku kvůli nádherným plážím, průzračné mořské vodě a vodopádům. Tato konkrétní je v reálu Maya Bay. Ve filmu sledujete příběh batůžkáře Richarda, který s přáteli objeví tajemný ostrov a nádhernou pláž, kam se dá jen obtížně dostat a kde místní komunita velmi dbá na utajení. Lidé, kteří mají dost civilizace, je vezmou mezi sebe. Vypadá to, že ráj na zemi je nalezen. Jenže, jak to tak bývá, věci rozhodně nejsou tak rajské, jak na první pohled vypadají.

Foto: Profimedia.cz

Chcete poznat ráj? Pak možná stejně jako Richard zjistíte, že to nemusí být až taková selankaFoto: Profimedia.cz

Mamma Mia! (2008)

Dovolená na řeckém ostrově je vždycky dobrý nápad. Ve filmovém muzikálu chystala Donna (Meryl Streep, 72) svatbu dcery Sophie (Amanda Seyfried, 35) a ta se rozhodla zjistit, kdo je její otec, aby ji mohl odvést k oltáři. Do toho se zpívaly písničky od Abby a dech se tajil z řeckých scenérií. Ostrov se ve filmu jmenoval Kalokairi, ale ve skutečnosti se jedná o Skopelos ze souostroví Evia a Severní Sporady. Nemá vlastní letiště, a tak není zatím tolik v hledáčku turistů.

Foto: Profimedia.cz

Romantický příběh v kombinaci s písněmi legendární skupiny a řeckým ostrovem? Ideální letní film!Foto: Profimedia.cz

Země nomádů (2020)

Road movie přibližující svět nomádů se všemi jeho krásami i strastmi. Film posbíral letos všechna možná ocenění. Příběh Fern (Frances McDormand, 64), která se rozhodne poznat, jak se žije za hranicemi klasické společnosti a stane se nomádkou v dodávce, je strhující. Poznáte tak trochu jiné Spojené státy: Nevadu, Jižní Dakotu, Nebrasku nebo Kalifornii bez příkras.

Foto: Profimedia.cz

Nestojíte vidět americký sen posté? Tenhle film vám ukáže jinou AmerikuFoto: Profimedia.cz

P.S. Miluji Tě (2007)

Nádherná příroda, parky a skalnaté útesy, pivo a vřelá atmosféra místních hospůdek? Irsko je sázka na jistotu. A dokonale vás na tuto zemi naladí romantika podle románu irské spisovatelky Cecelie Ahern (39). Ve filmové verzi si ovdovělou Holly, kterou do života vrací dopisy od zemřelého manžela, zahrála Hilary Swank (46). Nakonec se zamilovala nejen do jeho rodné země, ale dala šanci i nové lásce.

Foto: Profimedia.cz

Navštívit Irsko a už nechtít jinak...Foto: Profimedia.cz

Walter Mitty a jeho tajný život (2013)

Sníte o svém cíli nad fotkami, plánujete dovolenou při sledování jiných cestovatelských účtů? Foto editor Walter Mitty (Ben Stiller, 55) je na tom podobně, je to snílek a dobrodružství prožívá ve snech díky fotkám, které mu denně prochází pod rukama. Když je ale přinucen dopátrat se ztraceného negativu, vydá se za dobrodružstvím. A prozkoumá Grónsko, Afghánistán i Himaláje. Zajímavé je, že se vše natáčelo na Islandu.

Foto: Profimedia.cz

Přestaňte o cestování snít a začněte konat! Foto: Profimedia.cz

Pod toskánským sluncem (2003)

Pro dovolenou v Toskánsku není třeba hledat důvody, tahle část Itálie okouzlí snad každého. Ať už jižanskou pohodou, gastronomií, přírodou a vinicemi, památkami... Stane se to i spisovatelce Frances (Diane Lane, 55), která je čerstvě rozvedená a přijede si sem ze San Francisca vyléčit zlomené srdce. Ideálnější místo by asi nenašla, a tak se není čemu divit, že se tu nakonec rozhodne usadit.

Foto: Profimedia.cz

Kde léčit zlomené srdce? V Itálii brzy zapomenete, že jste kdy byla vdanáFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám