Hlavní obsah

Závěsy v oknech? Ochrání proti čumilům a ušetří za topení!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Stejně jako koberce, předložky nebo polštářky a přehozy, dovedou i závěsy zcela změnit dojem, který máte z místnosti. Ovšem pomohou vám i ušetřit za topení!

Článek

Chcete závěsem doladit místnost, zabránit sousedům šmírovat nebo potřebujete i ve dne tmu? Když je vyberete dobře, zvládnou všechno, a ještě pomohou uspořit za teplo. Jak si vybrat ty pravé závěsy?

Materiály, z kterých můžete vybírat závěsy

Pokud stojíte o tmu i ve dne, pak to chce variantu blackout, tedy zcela zatemňovací materiál. Můžete se setkat i s označením dimout, ty světlo propouští o něco víc, uvádí se kolem 70–90 %. Někdy ale nese název blackout i výrobek, který není zcela zatemňující. Pokud vám tedy jde o tmu, což se hodí hlavně v ložnici, pak se vyplatí si materiál vždy prohlédnout naživo nebo se na propustnost výslovně dotázat, jestliže kupujete přes e-shop.

Mezi závěsy najdete i takové, které připomínají svou propustností spíš záclony a jsou někde na půl cesty mezi oběma. Ty odcloní spíš zvědavé pohledy sousedů nebo skvěle splní dekorativní úlohu.

Závěsy jako izolace

Závěsy mohou být z mnoha materiálů a základní rozdělení by mohlo být na syntetické a přírodní. Syntetika nabízí snadnou údržbu, většinou i možnost praní v pračce, a nemusíte ji žehlit.

Závěsy z přírodních materiálů, tedy hlavně bavlny nebo lnu a hedvábí, vypadají luxusně a dlouho vydrží, ale většinou žehlení vyžadují. Některé se dají prát v pračce, ale na nižší teplotu.

Foto: Archiv firem

Zleva: Zatemňovací závěs Sammy 1 ks v balení, rozměr 145 x 140 cm, 100% polyester, blackout, v e-shopu Bonprix za 649 Kč s řasicí páskou, 899 Kč s kroužky. Závěs Navia, 140 x 250 cm, zatemnění 55 %, v e-shopu DecoDoma 1 kus za 699 Kč. Zatemňovací závěsy Sanela, 140 x 300 cm, pár, bavlněný samet, praní na 30 °C, v Ikea za 1990 KčFoto: Archiv firem

Závěsy z pevnějších materiálů, tedy hlavně těch blackoutových, ale obecně i těch méně průhledných, jsou také dobrou izolací oken a tím pádem i způsob, jak ušetřit za topení nebo v létě za klimatizaci. Jen pozor, aby vám v zimě nepřekrývaly topení, pak by teplo zůstávalo za nimi, a nejen že byste museli topit víc, ale ještě by se vám zbytečně rosila okna a kolem nich by mohla vznikat plíseň.

Foto: Archiv firem

Zleva: Závěs Lorena, 2 ks, 145 x 250 cm, 10 % polyesteru, laserem vykrojené květy, kroužky, v e-shopu Bytotex za 1099 Kč. Závěs Langeland, 140 x 300, 9 % polyesteru a 3 % lnu, v Jysku 2 ks za 749 Kč. Závěs Marina přírodní champagne, 245 x 135 cm, 100% polyester, v Obi 1 kus za 749 KčFoto: Archiv firem

Kusové závěsy, nebo metráž?

Závěsy lze koupit hotové, tedy na požadovanou míru. Stačí je jen vyprat (bývají kvůli složení pomačkané) a pověsit. Samozřejmě si ale můžete koupit jen látku a ušít si je doma. Tady ale pozor na to, abyste si správně vyměřili, kolik látky budete potřebovat, než do ní střihnete. Je třeba myslet na nadměrek pro obšití stran, případné záložky na provléknutí tyče nebo naopak odečet pro poutka nebo žabky...

Jak změřit velikost záclon a závěsů

Dobře měřit je ale zásadní i pro výběr hotových závěsů. Kromě míry okna na výšku a šířku musíte zohlednit i požadovanou délku závěsu a připočíst něco na jeho zavěšení. Aby byly závěsy hezky nařasené, vynásobte šířku okna dvakrát až třikrát. Jestliže tedy máte okno široké metr, potřebujete závěs široký tři metry. Jestliže bude závěs po obou stranách okna, pak potřebujete dva závěsy o šířce 1,6 metru (10 centimetrů na každé straně poslouží na jejich dobré překrytí).

Pro volbu výšky závěsu potřebujete vědět, na čem budou viset - pokud máte garnýže, pak musíte k výšce okna přičíst ještě vzdálenost k tyči. To samé platí pro konzoli ve stropě. Připočíst musíte i délku závěsů pod spodní hranou okna, ty dlouhé by měly končit asi 5 cm nad podlahou.

Závěsy změní vzhled místnosti

Délka a barva závěsů může zásadně změnit vzhled místnosti. Krátký volán nad celým oknem ji opticky zvýší, stejně jako to, když garnýž zavěsíte výš nad hranu okna a závěsy budou až k podlaze.

Tmavá barva závěsů místnost zmenší, teplé tóny ji zútulní a zateplí (to umí i červená barva). Světlé rozjasňují, ale čím je barva jasnější, tím bude místnost vypadat kratší. Tlumené tóny ji naopak prodlouží. S pruhy je to jako v oblečení, ty svislé místnost zvýší a zeštíhlí, podélné ji sníží a rozšíří. Velké vzory ji zmenší a ty drobné zvětší.

Foto: Olzatex, Rali

Jedno místo, pořád stejně zařízené, jen jiný závěs, a podívejte se, co to opticky udělá. Hodně pomůže i sladění polštářků na gaučiFoto: Olzatex, Rali

Reklama

Související témata:

Načítám