Hlavní obsah

Filmy vašeho dětství, které baví dodnes. Pusťte je dětem!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To za našeho dětství nebylo... Doba se mění a nabídka dětských televizních pořadů, filmů a seriálů stále roste. Věřte ale, že i dnes mnohé snímky, které jste jako děti milovali vy, osloví také vaše potomky.

Článek

Dnes je nabídka filmů i televizních pořadů výrazně vyšší než před lety a děti mají i celé televizní kanály... Přesto se stane, že nemohou najít nic, co by je zaujalo. A vás napadne, že by vaše ratolesti nebo třeba i vnoučata mohly ocenit návrat do minulosti, že některé filmy vašeho dětství mají stále co říct. A máte pravdu. Vtipy, na které zub času nemůže, rodinné katastrofy, které baví dodnes... Výhodou je, že budou po letech bavit i vás a najdete si v nich to, co vám jako dětem uniklo.

Na pytlácké stezce (1979)

Režie: Václav Gajer (†74)

Filmy s Tomášem Holým (†21) jsou sázka na jistotu. A volné pokračování filmu Pod Jezevčí skálou (1978) má dodnes svoje kouzlo. Malý Vašek miluje svého dědu, hajného Straku, a když zjistí, že by k němu neměl jet na prázdniny a místo toho má odcestovat s rodiči k moři, uteče za ním na Šumavu. Příběh je okořeněný pátráním po pytlákovi. Vám asi neunikne trocha propagandy a děti si možná uvědomí, že česká příroda má hodně co nabídnout.

Foto: Profimedia.cz

Malý Vašek a lovec zmijí Perníkář (Josef Kemr, †72)Foto: Profimedia.cz

Cesta do pravěku (1955)

Režie: Karel Zeman (†78)

Karel Zeman (1910–89) je celosvětově uznávaný tvůrce (dodnes ho milují například v Japonsku) a tenhle snímek je prostě klasika. Ano, oproti Jurskému parku (1993) působí možná až úsměvně, ale má rozhodně svoje kouzlo. Vydejte se s čtveřicí kluků na pramici do minulosti, navštivte dobu ledovou, projeďte přes třetihory a druhohory skoro až na samý počátek života na planetě Zemi.

Foto: Profimedia.cz

Film byl inspirován ilustracemi Zdeňka Buriana (1905–1981)Foto: Profimedia.cz

Táta v sukni (1993)

Režie: Chris Columbus (63)

Rozchod rodičů není pro děti nic snadného. A těžko ho nesou i Lydie, Chris a Natie. Svého praštěného tátu Daniela naprosto zbožňují. Jenže ten jednoho dne skončí bez práce a s rozvodovými papíry, nemá pořádné bydlení a děti vídá jen jednou týdně. Nakonec se v dokonalém převleku stane jejich chůvou... To samozřejmě způsobí desítky komických situací. Je dost možné, že jako děti jste fandili trhlému Danielovi (Robin Williams, †63) a v dospělosti máte velké pochopení pro Mirandu (Sally Field, 75).

Foto: Profimedia.cz

Aby mohl být se svými dětmi, udělá ze sebe Daniel paní Doubtfire. A pomůže mu to stát se zodpovědnějším rodičemFoto: Profimedia.cz

Sám doma (1990)

Režie: Chris Columbus (63)

Kdo by neznal příběh malého Kevina (Macaulay Culkin, 41), který se den před odjezdem na vánoční dovolenou pohádá s rodinou a během ranního shonu je zapomenut doma. Děti milují, jak je malý kluk nebojácný a jak se vypořádá se zloději, kteří hodlají vykrást jejich dům. A vám bude vrtat hlavou, jak můžou rodiče zapomenout doma dítě a jestli není chlapec nějak příliš samostatný...

Foto: Profimedia.cz

Malý Kevin si s Mokrými bandity poradí jako profesionálFoto: Profimedia.cz

Jumanji (1995)

Režie: Joe Johnston (71)

Milujete deskovky? Tak pozor, aby vás hra nevtáhla do děje až příliš. To se před lety stalo malému Alanovi s hrou Jumanji. O 26 let později ji začnou hrát Judy a Peter a spolu s moskyty, opičáky a dalšími divokými zvířaty z džungle se zpátky dostane právě také Alan – už dospělý. Každý další hod kostkou přináší nové nebezpečí, ale hrdinové vědí, že musejí hru dokončit.

Foto: Profimedia.cz

Některé deskové hry dokážou být životu nebezpečnéFoto: Profimedia.cz

Beethoven (1992)

Režie: Brian Levant (69)

Zvířátko si přeje většina dětí a dospělí stráví půl jejich dětství vysvětlováním, proč pejska raději ne... K Newtonovým se malé štěně dostane náhodou, když utíká od veterináře, který na něm chtěl dělat pokusy. Celá rodina až na tatínka si pejska zamiluje, pojmenují ho Beethoven a odpouštějí mu všechny kalamity. Nakonec si získá i nabručenou hlavu rodinu... Nebezpečí tohoto filmu spočívá v tom, že děti budou chtít domácího mazlíčka ještě víc a vy ještě míň.

Foto: Profimedia.cz

Když dítě řekne, že by chtělo pejska, může myslet i hodně chlupatého koně...Foto: Profimedia.cz

Kdopak to mluví (1989)

Režie: Amy Heckerling (67)

Populární komedie o třicátnici Mollie (Kirstie Alley, 70), která otěhotní se ženáčem. Svatba není možná, ale ona je rozhodnutá miminko vychovávat sama. Cestou do porodnice pozná sympatického taxikáře Jamese (John Travolta, 67), který jí později občas vypomůže... A nejen s hlídáním synka. Pozor, je dost možné, že se po zhlédnutí dostanete doma k diskusi, jak vznikají děti, tak buďte připraveni.

Foto: Profimedia.cz

Celý film je provázen komentáři malého Mikeyho a nahlížet svět dospělých očima malého batolete je humorná záležitostFoto: Profimedia.cz

A jestli potřebujete trochu rozproudit krev, zkuste nejlepší taneční filmy a zadejte se!

Reklama

Související témata:

Načítám