Hlavní obsah

Jak vybrat chleba, aby vydržel dlouho dobrý: Hlídejte jeho barvu a tvar a doma ho schovejte do temna

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za bochník chleba dáte obchodě klidně padesát korun, o to spíš zamrzí, když je druhý den drobivý, gumový nebo se na něm vytvoří stopy plísně dřív, než ho stihnete dojíst. Mnohdy jeho kvalita ale klesá tím, že s ním nesprávně zacházíte.

Článek

Chléb je základní potravinou, která nechybí na stole většiny českých domácností. Bohužel stejně jako jiné potraviny, i on o poznání zdražil. Byla by proto škoda, abyste ho jedli okoralý nebo aby jeho nesnězené zbytky pravidelně končily v koši.

Vydržet může i týden

Správně upečený čerstvý chleba by měl vydržet minimálně týden. Nebude samozřejmě vypadat jako první den, jak stárne, pozvolna vysychá, může být drobivější, střídka ztrácí svou vlahost. Stále by měl být ale chutný a rozhodně ne nebezpečný pro vaše zažívání. Výjimkou jsou potraviny ze zmrazených polotovarů, ty jsou určeny k rychlejší spotřebě.

Máte-li s čerstvým chlebem jinou zkušenost a už třetí den vyhazujete ztvrdlé nebo plesnivějící krajíce, nemusí to hned znamenat, že kupujete ošizený výrobek. Na vině může být i to, jak ho doma uchováváte, chybu už můžete ale udělat při samotném nákupu.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Bez rukavic byste pečivo v obchodě brát do rukou neměli, pokud si nejste jisti, že si ho koupíteFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

Kvásek versus droždí

Jestli si vyberete šumavu, kmínový nebo s ořechy, to je spíše věc chuťových preferencí, na výdrž to tak zásadní vliv nemá. Z tohoto hlediska víc záleží na tom, zda jde o chleba kváskový nebo nakynutý s pomocí droždí. Droždí se používá při přípravě konzumního chleba. To je rychlé, chléb vyhnaný droždím se ale rychleji kazí a může vyvolávat nadýmání. Kváskový chleba potřebuje na kynutí delší čas, déle také ale vydrží čerstvý. Díky přirozenému zrání je i snáze stravitelný a také na delší dobu zasytí, protože se ukazuje, že může mít nižší glykemický index.

Zkontrolujte tvar i barvu

Než po bochníku sáhnete, dobře si ho prohlédněte. Hodně tmavá kůrka může znamenat, že se chleba pekl příliš prudce a bude mít nedostatečně propečenou střídu. Nerovnoměrná barva může poukazovat na to, že chleba je překynutý a uvnitř plný dutinek, nad kterými kůrka rychleji tmavne. Je-li chleba příliš plochý, může být, zejména u kváskového, na vině starý kvas a chleba bude mít hodně kyselou chuť. Pokud chleba vezmete do ruky (samozřejmě v rukavici nebo s rukou v sáčku) a není dost měkký a pružný, raději se mu vyhněte, mohl by být nedopečený.

Foto: My July, Shutterstock.com

Pokud si krájíte chléb až doma, ujistěte se, že máte správně nabroušený nůžFoto: My July, Shutterstock.com

Kráječ je šetrný

Využíváte v obchodě kráječ a nesete si domů bochník rovnou rozdělený na úhledné plátky? Je to praktické, protože pokud chléb krájíte až doma, můžete ho snadno potrhat nebo zmačkat, zejména máte-li tupý nůž s příliš nízkou střenkou. Nevýhodou krájeného chleba je, že rychleji vysychá. Kráječ je lepší použít v případě, že víte, že chléb sníte rychle, ideálně do druhého dne, případně si úhledné krajíce uložíte na mrazák.

Plátěná utěrka nebo vosk

Aby chléb zůstal co nejdéle jako čerstvý, je ideální zabalit ho do lněného plátna nebo čisté látkové utěrky, která vstřebává uvolňující se vlhkost. Každé tři dny utěrku vyměňte, perte ji na co nejvyšší teplotu a bez aviváže. Použít můžete i voskované ubrousky. Igelitový sáček, ve kterém si pečivo přinesete z obchodu, je nepraktický, protože se zevnitř orosí, chleba pak může být rozmočený nebo chytit plíseň, zejména pokud ho necháte v přílišném teple nebo na přímém slunci. Svědčí mu spíše temno, sucho a stálá pokojová teplota. Speciální dřevěný chlebník je k uložení lepší než například spíž, ve kterém může chleba chytit pach okolních potravin.

Mrazák ano, lednice nikdy

Možná vás napadne, že před letním parnem chleba nejlépe uchráníte v lednici. Nízká teplota mu ale nesvědčí stejně jako ta vysoká, v lednici rychleji tvrdne, může chytat okolní pachy a střídka může začít plesnivět. Naopak do mrazáku se chleba nemusíte bát uložit. Zkontrolujte, že je úplně vychladlý, jinak by i v mrazáku mohl zplesnivět. Po vytažení zmrzlého chleba je pak nejlepší nechat ho samovolně roztát.

Na velikosti záleží

Pokud i přes všechny výše zmíněné rady u vás končí chleba stále v koši, zkuste příště místo velkého bochníku sáhnout po menším a pečivo kupujte častěji. Cenově může vycházet o trochu dráž, ale když ho stihnete sníst dřív a nic nevyhodíte, ve výsledku to vyjde výhodněji a pochutnáte si častěji na chutném čerstvém chlebu.

Reklama

Načítám