Hlavní obsah

Bude stát chleba dvě stovky? Ceny potravin letí rychle nahoru, zpomalit to může letošní sklizeň

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamatujete se na šílenství, když cena másla z nějakých pětadvaceti až třiceti vystřelila na padesát? Dnes je kolem padesáti korun v akci. A nahoru šly ceny i masa, uzenin, pečiva, sýrů.... kde se to zastaví?

Článek

Máte pocit, že potraviny zdražují každý týden a nestačíte se divit, kolik necháte v obchodě za běžný nákup? Kolotoč zdražování frčí tak rychle, že si možná ani nevzpomenete, kolik jste za konkrétní potraviny dali před měsícem, natož před rokem či dvěma... Jak se ceny vyvíjejí poslední roky a jak to bude dál?

Máslo

Zhruba před třemi lety cena másla vyskočila o 42 % a byla kolem 50 Kč za 250 g. Poté začala mírně klesat a v akci byla čtvrtka másla kolem 36 Kč.

A dnes? Ceny se pod 50 Kč dostávají spíš opticky: nejčastěji to je 49,90 Kč. A mimo akci je na cenovkách 57 až 63 Kč.

Mléko

Ještě v roce 2017 jste mohli litr polotučného mléka koupit ve slevě i za 7,50 Kč, třebaže běžnější byla akce za 12 Kč, o rok později už byla akční cena kolem 17 Kč.

Aktuální akční letáky ho nabízejí od 15,90 za litr, běžně vyjde kolem dvacky. Za plnotučné si připlatíte asi 3 Kč za litr.

Zelenina

Lečo nebo obalovaný květák už rozhodně nejsou levná jídla. Květák seženete jen se štěstím pod padesátikorunu za kus a rajčata jsou na tom ještě hůř: klasická stojí kolem stovky za kilo, v sezoně nebo v akci kolem 60 Kč. Cherry rajčátka pořídíte málokdy pod 150 a běžněji nad 200 Kč za kilo.

Červené papriky jste mohli v roce 2019 v akci pořídit za 46 Kč, o rok později už kolem 70 korun. V aktuálních letácích to je se slevou kolem 60 Kč a běžně 80 Kč a víc. Bílá paprika, oblíbená na přípravu leča, se běžně prodává kolem 70 Kč za kilo, v akci ji lze sehnat za polovic.

A podražily i nejlevnější druhy zeleniny. Kilogram cibule stojí nejčastěji 19,90 Kč, za kořenovou petržel dáte od 80 do 105 korun za kilo, ovšem čerstvá s natí může vyjít i přes 120 Kč.

Kilo mrkve koupíte nejčastěji za 19,90 Kč, z nové sklizně vyjde kolem 30 a za koktejlovou mrkvičku zaplatíte i 130 korun za kilo.

Ovoce

Před pár lety se zdvojnásobila cena jablek. Dříve jste kilo mohli v akci koupit i pod 10 Kč, běžně do dvacky. Dnes je akce kolem 20 Kč za kilo a nejčastěji je to 40 až 80 Kč, což je víc než obvyklá cena banánů: ty lze pořídit běžně kolem 30 a v akci i pod 20 korun za kilogram.

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Květák seženete v akci do 50 korun za kus, před pár lety byste za něj dali polovicFoto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Vajíčka

Nárůst ceny lze sledovat i u vajec. Před pěti lety se dalo v akci koupit vajíčko i za korunu, kolem roku 2017 to poskočilo na průměrné 2,70 Kč za kus a letos už se běžná cena pohybuje kolem pěti korun. V akcích a při nákupu po platech (30 až 60 kusů) lze pořídit okolo 2,50 Kč za vejce.

Olej

Lehký šok čekal na ty, kdo chtěli doplnit zásobu oleje. Není výjimka, že za litr slunečnicového zaplatíte kolem 65 Kč a můžete se setkat i s cenou vyšší než 85 Kč. Možná vzpomínáte na doby, kdy se v akci dal koupit i kolem 25 Kč, letos ho i ve slevě pořídíte od 45 korun.

Maso

Nárůst cen masa lze dokladovat na vepřové krkovici bez kosti. V roce 2015 byste ji koupili za 110 Kč kilo, v akci za 70 až 95. V roce 2020 už se běžně prodávala kolem 130 korun a v akci kolem stovky. Aktuální běžná cena je přes 190 a se štěstím ji ve slevě pořídíte kolem 130 Kč.

Uzeniny

Zdražování se nevyhnulo ani uzeninám: příkladem budiž oblíbený špekáček. V roce 2010 vyšel na 70 Kč za kilo, v roce 2020 už kolem stovky. Dnes začíná cena asi u 130 Kč v supermarketech a u řezníka si připravte nejméně dvě stovky.

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Stoupají i ceny masa a v případě vepřového se za poslední roky skoro zdvojnásobilyFoto: stockfour, Shutterstock.com

Proč je tak draho a jak to bude dál?

Proč se tak zdražuje? Zemědělcům se sice zvedly náklady za energie a palivo, ale existují náznaky, že si mnozí obchodníci „mastí kapsu“ na úkor spotřebitelů i výrobců. „Zaznamenali jsme případy, kdy obchodní přirážka na točeném salámu byla 246 procent, na standardní šunce dokonce 255 procent. Na to chceme dohlédnout, není možné aby zemědělci prodávali za ceny, které jim ani nepokryjí náklady, a přitom jiní měli neúměrně vysoké marže,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Jak to s cenami potravin bude dál? Máme se bát, že za pecen chleba dáme dvě stovky? „Jsem si skoro jistý, že kilogram konzumního kmínového chleba nepřekoná ani cenu 100 korun. Samozřejmě jiné to je s chlebem ručně vyráběným nebo s obsahem drahých mouk,“ říká agrární analytik Petr Havel a dodává: „Ceny základních potravin porostou i nadále, ale ne takovým tempem, jako dosud – na trh přijde letošní sklizeň, která má být poměrně dobrá.“

Načítám