Hlavní obsah

Největší mýty o pečivu: Kterým věříte vy?

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokterá potravina je natolik univerzální jako pečivo. Krom toho, že se dá využít prakticky v rámci každého denního jídla, je jen hrstka lidí, kterým by nechutnalo. Možná i proto pečivo vzbuzuje takové kontroverze a koluje o něm řada mýtů. Věříte jim?

Článek

Kousek pečiva přikousnete k obědové polévce, pečenému masu nebo i večernímu salátu. Krajíc chleba s pomazánkou je běžná snídaně i svačina stejně jako toasty nebo obložená houska. Zkrátka pečivo se dá využít na mnoho způsobů a mnozí to tak dělají. Možná právě proto se dostalo do hledáčku strážců zdravého životního stylu a kvality potravin. A nejen těch, k mýtům o pečivu přispívají i marketingové aktivity prodejců potravin. Pokud věříte některému z následujících tvrzení, vyvedeme vás z omylu.

Ze zmrazeného polotovaru je horší než čerstvé

Rozhodně neplatí, že rozmrazované pečivo je automaticky plné přídatných látek a čerstvé nikoliv. Výživovou hodnotu pečiva určují především suroviny, ze kterých sestává, a správně zvolený technologický postup. Obecně se dá říci, že obsahuje více soli, protože ta zajišťuje, že pečivo v mrazáku déle vydrží a nezmění se jeho textura. Ale podobně, jako je to třeba u mrazené zeleniny, která je v určitém období kvalitnější než ta čerstvá, ani rozmrazované pečivo nemusí být automaticky horší volba.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Pečivo do vyváženého jídelníčku patříFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

Dieta musí být bez pečiva

Mezi mnohými dietáři stále panuje přesvědčení, že dieta rovná se úplně vynechat pečivo. Na pranýři jsou obvykle i jiné přílohy, ale pečivo je zpravidla bráno jako ta největší škodná. I když budete jíst pečivo každý den, můžete bez problému hubnout. Jde jen o to, aby to zapadlo do vašeho energetického příjmu. Pro představu – jedna kaiserka má kolem 150 kcal, jeden tenčí plátek chleba kolem 120 kcal. Pokud jako žena s průměrnou váhou a fyzickou aktivitou hubnete, vystačíte si s příjmem kolem 1400 až 1500 kcal. Znamená to, že konzumací kaiserky jste si „vyplýtvaly“ 10 procent denního příjmu kalorií. Nic víc. Pokud si ovšem vyberete kvalitní celozrnnou housku nebo třeba celozrnný kváskový chléb, pak přijmete také solidní množství vlákniny a dalších prospěšných látek.

Tmavé pečivo je lepší

Tmavá barva pečiva automaticky neznamená, že daný kousek je výživově lepší nebo dokonce dietnější. Obecně platí, že celozrnné pečivo, které obsahuje slupky, zrníčka či otruby (tedy když se při jeho výrobě používají celá zrna a ne jen jejich vnitřní část), je výživově hodnotnější. Má více vlákniny, vitaminů a minerálů. Dietnější není, energetická hodnota celozrnné mouky je přibližně stejná jako u bílé mouky. Přestože celozrnné pečivo často bývá trochu tmavší, neplatí to nutně vždycky. Stejně tak tmavá barva nemusí vždy znamenat, že pečivo je celozrnné. Často se dobarvuje třeba karamelem nebo melasou.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Chcete-li si koupit pravý a poctivý chléb, sahejte po tom s přídomkem tradiční a kvasovýFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Cereální = celozrnné

Vícezrnné, cereální, rustikální, slunečnicové, multiceriální, korn… V obchodech potkáte nesčetně druhů pečiva, které se jeví jako to zdravější, respektive jako celozrnné. Nenechte se líbivými názvy mást, obvykle se jedná jen o marketingové pojmy. Cereální totiž znamená jen to, že výrobek je z cereálií neboli obilovin. Čistě teoreticky i obyčejný bílý rohlík je cereální. Vícezrnné zase znamená jen to, že produkt je z vícero druhů mouky, přičemž podle legislativy minimálně 5 % výrobku musí tvořit jiná mouka než pšeničná nebo žitná. Skutečně celozrnné pečivo je připravené z minimálně 80 procent celozrnné mouky a prakticky vždy má toto přízvisko i v názvu.

Bezlepková varianta je pro všechny zdravější

Bezlepkové pečivo je jednak v obchodech často řazené mezi zdravější alternativy potravin, jednak je výrazně draží. Už jenom tahle fakta evokují, že by mělo jít o lepší verzi, snad i dietnější. Pravda je však taková, že pokud netrpíte celiakií nebo nemáte alergii na lepek, není důvod toto pečivo kupovat. Lepek totiž vašemu střevu neublíží, co se týká výživových hodnot, je na tom stejně (nebo spíš trochu hůře), nevýhodou je často horší chuť a zmíněná vyšší cena.

Reklama

Načítám