Hlavní obsah

Jak vypadá sexuální štěstí?

Foto: Thinkstock

Sex má se spokojeným manželstvím hodně společného!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké problémy se mohou objevit v partnerství? Na čem je založeno sexuální štěstí manželů a mileneckých dvojic? Již americký sociolog Alfred Kinsey na to v 50. letech znal odpověď. Podle něj byli muži kdysi v posteli bezohlední! Je tomu tak i dnes? Nebo co aktuálně souží partnerské dvojice?

Článek

Dá se říct, že svět objevil pravdu o sexu díky výzkumu jednoho člověka, který se ujal zkoumání intimního života mnoha tehdejších párů. Jak se mu to povedlo? Co ve svých slavných spisech zjistil? A platí jeho závěry i dnes?

Sexuální pravda šokovala USA

Amerika zažívala dobu sexuálních objevů včetně aférek s prostitutkami. A do toho v letech 1948 a 1953 Alfred Kinsey vydal své slavné spisy, které debaty o sexu ještě podnítily. Kinsey se opíral o čísla a rozbory získané průzkumem sexuálního chování 5300 mužů a zhruba 6000 žen. Najednou se veřejně provalilo, jaké množství pánů mělo před uzavřením sňatku pohlavní styk, kolik z nich si zaskotačilo s lehkou děvou a taky že poměrně velká část pánských – ženatých – respondentů (konkrétně 40 %) podváděla své ženy. To ale zdaleka není všechno. Provalily se skutečnosti i o homosexuálních stycích a stycích se zvířaty.

Příčina rozvodů? Bezohlednost muže!

Amerika ztratila veškeré své iluze, protože se Kinsey dotýkal i otázky mravnosti a sexuální zdrženlivosti - jak u mužů, tak i u žen. A výsledky sexuálního výzkumu ho hnaly do dalšího bádání. Rozhodl se odhalit sexuální příčiny rozvodů, respektive co vlastně může za odcizení dvou sezdaných lidí žijících spolu jen pár měsíců po svatbě. Kde je problém? Proč a co komu chybí?

Podle tohoto psychologa a sociologa se tenkrát jednalo o nedostatek fyziologických a anatomických vědomostí partnerů, které vedly převážně k nechuti žen na pohlavní styk. Dále nedostatečná příprava ženy na milování a neobratnost a bezohlednost muže. Měl už tehdy pravdu? Nejspíš ano, i když za své práce sklidil od amerických kritiků lavinu nepříznivých názorů.

Když muži nevěděli, co je to klitoris

Jenže na omluvu tehdejších poměrů a hlavně mužů, kteří z tohoto průzkumu nevycházejí příliš dobře, je dlužno uvést, že za to ani tak nemohli. „Tehdy bylo jiné úplně všechno. Ženy ani nevěděly, že by mohly zažít něco jako orgasmus, a muži si pod pojmem klitoris představovali horu v Alpách s takovým tím divným názvem,“ vysvětluje sexuolog Zlatko Pastor. A dodává, že dnes se do lidské sexuality vkrádá čím dál více konzumnosti, vzdalujeme se přirozenosti, přestože se jí čím dál více hystericky dožadujeme.

Ale jak je to tedy dnes? Co narušuje harmonii vztahů? Jaké ryze sexuální příčiny vedou k odcizení manželů nebo partnerů?

Podle Zlatko Pastora jsou to tyto důvody:

  • Sexuální fluidum vyprchá dříve, než jsme si mysleli.
  • Fluidum vlastně nikdy ve vztahu nebylo a na začátku to jeden nebo druhý zrádně předstíral.
  • A přestože tam bylo, vypaří se postupně z důvodů známých (třeba se nám partner zprotiví, protože si nečistí zuby, nebo ze zcela iracionálních důvodů, jako když už nám přestal vonět parfém, který jsme dostali k loňskému Mikuláši).
  • Fáze intenzivní zamilovanosti vymizí prakticky u každé dvojice do dvou let, což není žádná katastrofa. Vztah může být po té době i pevnější, je-li založen na pevných základech (což ovšem není romantická láska, ale něco jako podobný pohled na svět).

Princip sexuálního štěstí

Kinsey tedy už dávno věděl to, k čemu se doznávají i současní odborníci. „Sexuální charakter manželství je založen na stereotypu a pravidelnosti, což sice nezní moc romanticky, ale kdo si to neuvědomuje nebo se chová jinak, není pro takový svazek zralý,“ uzavírá sexuolog Pastor.

Myslíte si to samé? O čem je sexualita ve vztahu? Znamená snad stereotyp klid a pohodové vztahy, nebo naopak partnerství narušuje?

Reklama

Související témata:

Načítám