Hlavní obsah

Jak využít slupku z banánu: Připravte z ní čaj

Foto: NUTTIWUT.B, Shutterstock.com

Foto: NUTTIWUT.B, Shutterstock.com

Reklama

Milujete banány? A už jste zkoušeli připravit čaj z jejich slupek? Jde o skvělý způsob, jak oblíbené ovoce využít na maximum, pochutnat si a podpořit zdraví!

Článek

Banán je takový ovocný chléb: zasytí, udělá dobře v žaludku a chutná nejen samotný, ale i jako součást sladkých pomazánek nebo dezertů, třeba v kombinaci s kakaem či arašídovým máslem. Z jeho slupky, která běžně končí v koši, můžete navíc připravit lahodný čaj. Zlepšíte si spánek, náladu, ochráníte srdce a podpoříte hubnutí. A snadno jej připravíte doma!

Součást lidového léčitelství

Šálek či dva banánového čaje si dopřávejte večer před spaním. Lidové léčitelství využívá výhod tohoto lahodného moku již od nepaměti, především díky složkám jako je pektin, vitamin B6 a B12, vitamin C, draslík, mangan a hořčík. Jak tato kombinace působí na zdraví? Vlastně podobně jako banán samotný, jen zbavený cukrů a kilokalorií. Příznivé živiny se ze slupky vylouhují do vody a v této podobě jsou pro tělo lépe vstřebatelné. Banánový čaj je tak způsob, jak si vychutnat zdravou laskominu i večer bez strachu, že se to projeví na vaší hmotnosti.

1. Snižuje krevní tlak

Banán je známý obsahem draslíku, který podporuje zdraví srdce a může snižovat krevní tlak. Stejně tak je i v čaji. Zároveň reguluje rovnováhu tekutin v těle a mírní napětí v žilách. V nadměrném množství však může vyvolat nevolnost a zvracení, svalové křeče a nepravidelný srdeční tep. Proto byste neměli konzumovat více než dva šálky banánového čaje denně.

2. Zlepšuje spánek i náladu

Máte potíže se spánkem a přepadají vás úzkosti? Úlevu může přinést pravidelné popíjení banánového čaje. Ten totiž dodá dopamin a serotonin, které pomáhají regulovat hladiny hormonů zlepšujících náladu i spánek. (Jak dlouho člověk vydrží nespat?)

Serotonin ale není jediným důvodem, proč jsou banány hojně doporučovány na deprese. „Je to i díky vitaminu B6, který blahodárně působí na nervovou soustavu a mimo jiné pomáhá od křečí a tiků,“ vysvětluje Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně a majitelka firmy na krabičkovou dietu z Kostelce nad Orlicí.

Foto: 2M media, Shutterstock.com

Díky dopaminu a a serotoninu zlepší čaj z banánové slupky náladu a zbaví vás nespavostiFoto: 2M media, Shutterstock.com

3. Posiluje kosti i imunitu

Mangan a hořčík posilují kosti a snižují riziko osteoporózy. I tyto minerály v čaji najdete. O silnou imunitu se zase postarají vitaminy A a C, které působí jako antioxidanty a chrání tělo před útoky volných radikálů poškozujících buňky.

4. Podporuje trávení

Draslík i hořčík optimalizují funkci hladkého svalstva, čímž pomáhají stimulovat pohyby střev a předcházet zácpě, nadýmání a křečím. Zároveň zlepšují schopnost těla vstřebávat živiny z přijaté stravy. To všechno se příznivě podepisuje na dobrém stavu trávicího systému.

5. Pomáhá hubnout

Hubnutí podporuje banánový čaj zajímavým způsobem. Je to díky pocitu spokojenosti, který udržuje vlivem dopaminu a serotoninu a který eliminuje riziko přejídání vlivem únavy a podráždění, jež s hubnutím a hladověním souvisejí.

Foto: DibasUA, Shutterstock.com

K přípravě lahodného moku potřebujete jen jednu banánovou slupkuFoto: DibasUA, Shutterstock.com

Jak připravit banánový čaj

Na přípravu banánového zázraku budete potřebovat jednu slupku, ideálně ze zeleného, ne zcela zralého banánu v bio kvalitě. „Nejen pro banány platí zásada používat co nejmladší rostlinu, tedy i menší mladé banány. Tam je výživných látek nejvíce,“ vysvětluje Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu z Prahy.

Zelená slupka obsahuje více probiotik a škrobu, které tělo déle tráví, což stimuluje spalování tuků. Bio kvalita zaručí, že se do vody nevylouhují pesticidy. A jak na to?

Do hrnce vlijte dva šálky vody a přiveďte k varu. Poté vložte omytou slupku, z níž jste předtím odřízli konce, a nechte vařit 10 minut. Ke konci varu přidejte skořici a vyjměte slupku, můžete dochutit medem a podávat.

Reklama

Načítám