Hlavní obsah

Kokosové maso. Co je to a čím prospívá vašemu zdraví?

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluví se o kokosovém oleji i mléce. Ale kokosové maso? To je poměrně neznámý název. Navzdory tomu ale podle odborníků právě ono dodá to nejlepší, co lze z kokosu vytěžit.

Článek

Jako kokosové maso bývá označován čerstvý syrový vnitřek kokosu: dužina, která na vás vykoukne bezprostředně poté, co ořech otevřete a vypijete kokosovou vodu. Podle toho, jak je maso jemné – a to záleží na stáří kokosu – jej můžete jíst lžičkou (mladší kokosové ořechy) nebo krájet nožem (zralé kusy). „Po otevření kokos zkonzumujte do několika hodin. Rychle oxiduje a ztrácí na kvalitě,“ radí Jiřina Mačková, výživová poradkyně z Kralup nad Vltavou.

Co obsahuje kokosové maso

Toto „maso“ je velmi výživné: má kolem 350 kcal na 100 gramů. Střední kokos o necelých 400 gramech tak nabízí přibližně 1 400 kcal. Podle Jiřiny Mačkové má skvělé využití v kuchyni – lze jím nahradit jak klasické maso, tak i tofu. Řízky z kokosu asi neuděláte, ale můžete ho nakládat a opékat na pánvi i nasucho v troubě, použít v asijské kuchyni nebo nakrájet do salátu. Když jej usušíte, poslouží jako základ pro placky či tortilly. V rozmixované podobě jím zahustíte polévku, smoothie nebo raw tyčinku.

1. Vláknina

Kokosová dužina je skvělý zdroj vlákniny. V 225mililitrovém šálku této dobroty najdete plných 20 gramů vlákniny, což představuje asi 70 procent doporučené denní dávky (DDD). To je více než dodá stejné množství pšenice nebo otrub. Dopřejte si kokos, zvláště když chcete zlepšit pravidelnost pohybů střev – jak tvrdí Jiřina Mačková, působí proti zácpě a tvorbě nepříjemných hemoroidů.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Podle stáří kokosu můžete maso vydlabávat lžičkou nebo vykrajovat nožemFoto: Maridav, Shutterstock.com

2. Draslík

Známým zdrojem draslíku jsou banány, kokos  jim ale může směle konkurovat. Šálek kokosového masa obsahuje až 570 miligramů, tedy více než čtvrtinu DDD. Draslík snižuje krevní tlak a pomáhá v těle regulovat hladiny vody a sodíku.

3. Zdravé tuky

S kokosovým masem do sebe dostanete zdravé tuky, které napomáhají usměrňovat hladinu inzulinu – brání tak tvorbě nehezkých polštářků zejména v oblasti břicha. Jedná se o nasycené mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem (zejména kyselinu laurovou), které organismus přeměňuje v energii a neukládá je. Tytéž tuky podporují metabolismus a pomáhají pálit při trávení více kalorií. Co z toho vyplývá? Pravidelná konzumace masa z kokosu podpoří snahy o redukci hmotnosti.

4. Bílkoviny

Nejen zdravé tuky – bílé maso z kokosu obsahuje také 17 z 20 základních aminokyselin, což jsou stavební prvky bílkovin. Jedná se i o výborný zdroj threoninu (v šálku je asi 40 procent DDD). Tato esenciální aminokyselina podporuje tvorbu kolagenu, který buduje tkáně a klouby. Příznivě se podepisuje i na funkci jater a kardiovaskulárního systému, síle zubní skloviny a hojení kůže.

Foto: photosync, Shutterstock.com

Kokosové maso je bohaté na bílkoviny, zdravé tuky, železo i draslíkFoto: photosync, Shutterstock.com

5. Železo

„Ženy a dospívající dívky velmi často trpí nedostatkem železa, pravidelná konzumace kokosového masa může být pomocníkem v řešení,“ říká Petra Schäferová, výživová a fitness odbornice ze společnosti Fitkouč. Šálek kokosu totiž dodá až 22 procent DDD tohoto zásadního prvku. Víte, jak poznáte, že máte málo železa?

6. Foláty

V šálku kokosového masa se také skrývá téměř polovina DDD nezbytných folátů (= vitamin B9, kyselina listová). Tato látka je zásadní pro správnou práci červených krvinek a také je to perfektní výživa pro mozek.

Načítám