Hlavní obsah

Jak vzniká pšouk a kolikrát za den je normální

Foto: Master1305, Shutterstock.com

Foto: Master1305, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Plynatost, nadýmání nebo odborně meteorismus trápí čas od času každého. I když jde o nepříjemný stav, není signálem žádného vážného onemocnění. Zpozornět byste měli, pokud se potíže objevují hodně často a bez příčiny.

Článek

Nevhodná strava, změna jídelníčku nebo i vážnější střevní potíže jsou nejčastější příčinou nadýmání, které se projevuje zvýšenou tvorbou plynů ve střevech. Ty pak následně odcházejí konečníkem, a protože jde o metan a sirovodík, doprovází je nepříjemný zápach.

Co na plynatost

Obvykle není nadýmání projevem žádné vážné nemoci a stačí omezit potraviny (nebo jejich kombinace), které vám potíže způsobují. Doporučuje se také vyhýbat perlivým nápojům, případně luštěninám, nebo je připravovat tak, aby se snížilo riziko, že budou nadýmat. Tomu napomáhají některé bylinky, nebo když je vaříte spolu s mrkví.

Pokud jíte mléčné výrobky, volte ty zakysané. Pomáhá rovněž jíst v klidu, pomalu a nehltat. Ke zrychlení pohybu střev a snížení rizika, že se v nich budou hromadit plyny, prospěje také pohyb. Z bylin se doporučuje máta, fenykl, majoránka, bazalka a kmín. Z léků pomáhají ty volně prodejné (Espumisan, Iberogas, Rennie). Pomoci mohou i probiotika. Řešením je také vyloučit ze stravy na 14 dnů mléko a zjistit, jak zažívání reaguje.

Foto: Inspiration GP, Shutterstock.com

Základ je vypozorovat, které potraviny vám nadýmání způsobujíFoto: Inspiration GP, Shutterstock.com

Příznaky meteorismu

Únik střevních plynů doprovází specifický zvuk čili pšouk, který vzniká vibrací análního svěrače. Děje se to následkem nadýmání, které vzniká ve střevech obvykle po konzumaci některých potravin. Tato plynatost je doprovázena pocitem plnosti a nadmutosti a zvětšení břicha. Jestliže plyn zůstává ve střevech a neodchází, může způsobit nepříjemné bolesti břicha.

Do skupiny potravin, které k potížím přispívají, patří luštěniny, květák, ředkvičky ale také mléko a mléčné výrobky. Reakce na jejich konzumaci je však hodně individuální, někomu mléko neudělá žádné potíže, jinému způsobuje problémy například kombinace sladkého jídla a masa. Mléko může být příčinou vážnějších problémů, a to v případě, že na ně má daný jedinec intoleranci a organismus ho nedokáže štěpit a tedy trávit. Pak může být také příčinou nadýmání a následně plynatosti.

Nadýmání může souviset také se vzduchem, který spolknete během jídla (hltání samozřejmě stav zhoršuje).

Inkubační doba

K nadýmání dochází obvykle bezprostředně po konzumaci rizikové potraviny. Nutno připomenout, že vypouštění větrů je zcela normální. Podle gastroenterologa z Bostonu Kyle Stallerena, který se problém dlouhodobě zabývá, si člověk uleví v průměru dvacetkrát za den, přičemž odchylky plus i minus většinou neznamenají nic vážného.

Foto: Alona Siniehina, Shutterstock.com

Nafouklé břicho dokáže naplnit až o dvě čísla větší oblečeníFoto: Alona Siniehina, Shutterstock.com

Vyšetření: gastroskopie

Komplikovanější případy patří do rukou gastroenterologa, který vyloučí případná vážnější onemocnění včetně intolerance některých potravin nebo zánětu střev. Pak je na místě případně ultrazvuk břicha nebo gastroskopie.

Které nemoci může nadměrné nadýmání signalizovat

Vážnější záležitostí, která se projevuje nadýmáním, je již zmíněná intolerance mléka. Jedná se o problém, který může být vrozený, ale může se také objevit kdykoli v pozdějším věku. Jde o nefunkčnost enzymu, který jinak umí štěpit laktózu neboli cukr v kravském mléce. Jeho funkce může být snížena také při střevních zánětech a celiakii. Jestliže se laktóza nerozštěpí, dostane se až do tlustého střeva, kde se rozkládá a přitom právě vznikají život obtěžující plyny.

Nejvážnějším stavem je pak ileus, tedy neprůchodnost střev, kdy dojde k zastavení odchodu plynů z těla například po břišní operaci. V takovém případě je někdy třeba chirurgický zákrok.

Prevence

Jak se nadýmání vyhnout, je vcelku jednoduché. Je potřeba snížit konzumaci potravin, které u vás způsobují plynatost včetně perlivých nápojů. Pomáhá také pohyb.

Nadýmání

Příčiny: Nevhodná strava, změna jídelníčku, intolerance laktózy, ileus, zánětlivé choroby střev (např. Crohnova choroba), celiakie.

Jak si pomoci sám: Omezit potraviny, které potíže způsobují, nepít perlivé nápoje, správně připravovat luštěniny, jíst v klidu, pomalu, hýbat se. Pomohou máta, fenykl, majoránka, bazalka a kmín, probiotika či volně prodejné léky.

Kdy jít k lékaři: K lékaři zajděte, pokud se k nadýmání přidají silné bolesti břicha, zvracení, horečka, průjem, když se potíže zhoršují nebo na ně nezabírají běžně dostupné léky. Svůj stav konzultujte, když jsou obtíže opakované nebo dlouhodobé.

A jak na pálení žáhy a krkání?  A když už to není normální a měli byste jít k doktorovi? 

Reklama

Načítám