Hlavní obsah

Nadváha, astma či deprese? Nechte si zkontrolovat stolici

Foto: AboutLife, Shutterstock.com

Foto: AboutLife, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střeva jsou orgán, jemuž se nevěnuje příliš mnoho pozornosti. To je ale zásadní chyba. Právě ve střevech sídlí největší množství buněk imunitního systému. Nemáte-li střeva v pořádku, můžete trpět zažívacími potížemi, chronickou únavou, afty i potravinovými alergiemi!

Článek

Až 90 % poruch imunity souvisí se střevy. Na střevech záleží, zda naše tělo vstřebá důležité živiny a jestli odolá nejrůznějším choroboplodným zárodkům. Zdravá střeva znamenají snazší hubnutí, víc energie a celkově pevnější zdraví.

Co je střevní mikrobiom

Střevní mikrobiom neboli mikroflóra jsou různé bakterie, kvasinky, houby, prvoci a viry, které osidlují naše střeva. V mnohém našemu organismu prospívají a pomáhají, ale pokud jsou v nerovnováze, mohou také napáchat pěknou paseku. A to nejen samotnému střevu! Jak?

Jak střeva ovlivňují zdraví?

Mikrobi ve střevě významně působí nejen na proces trávení, „Stojí za vývojem imunitního systému a ovlivňuje řadu metabolických funkcí. Změny mikrobiomu bývají spojovány s řadou onemocnění jako alergie, metabolický syndrom, ale i např. poruchy psychiky,“ vyjmenovává MUDr. Miloslav Kverka z Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Na vině je strava i životní styl

Střevní mikrobiom člověka ovlivňuje řada vnějších i vnitřních vlivů. Významně se dá upravit jídelníčkem. „Strava, která podporuje růst prospěšných bakterií, musí být bohatá na prebiotickou vlákninu, a tu najdete například v cibuli, česneku nebo čekance. Pozitivně působí také konzumace fermentovaných potravin. Naopak tradičně negativně působí sladkosti a alkohol,“ vyjmenovává MUDr. Ondřej Nývlt ze Světa zdraví.

Skladbu mikrobiomu ovlivňují také léky jako třeba antibiotika, míra stresu, životní prostředí nebo cestování do cizích zemí.

Foto: Jeanette Teare, Shutterstock.com

Fermentované potraviny, jako kysané zelí nebo okurky, pozitivně působí na střevní mikroflóruFoto: Jeanette Teare, Shutterstock.com

Střeva mají dopad na další orgány

Dlouhodobá nerovnováha těchto mikroorganismů může způsobit i zánět sliznice střeva. Poškozená sliznice pak nezvládá plnit svou úlohu a stává se prostupnější pro různé nežádoucí látky a toxiny. Víte, jak poznat nemocný žlučník?

„Poškozená střevní sliznice ovlivňuje například i horní cesty dýchací, průdušky, močové cesty, sliznice pohlavních orgánů. Výsledkem mohou být migrény, astma, senná rýma, kožní záněty, kloubní potíže, gynekologické výtoky, deprese  i nadváha,“ upřesňuje Ondřej Nývlt.

Vyšetření střevního mikrobiomu

Takže se může stát, že máte astma, ale léky nezabírají. Pak zkuste vyšetření mikrobiomu, které by vám mohlo dát potřebné odpovědi o tom, co se ve vašem těle děje.

„Analýza střevního mikrobiomu se provádí na základě komplexní biologické analýzy ze vzorku lidské stolice. Ta určí poměrové zastoupení nejdůležitějších bakteriálních kmenů a také množství přátelských probiotických bakterií. Cílem analýzy je zjistit, zda jsou v rovnováze důležité kmeny, které mají vliv na celkové zdraví,“ vysvětluje Ondřej Nývlt.

Foto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Analýza střevního mikrobiomu může podat cenné informace ohledně zdravotního stavuFoto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Poznat svoje střeva se vyplatí

Díky vyšetření je možné zahájit vhodnou dietu nebo léčbu. „Věřím, že analýza střevního mikrobiomu by mohla v brzké době sloužit pro předvídání vzniku chorob, jejich prevenci a selekci vhodných léčebných postupů,“ dodává Miloslav Kverka.

Takové vyšetření nabízí různé kliniky zatím za poplatek. Když však zjistíte, co se ve vašich střevech děje a budete si je hýčkat, vaše tělo se vám odvděčí po všech stránkách!

Reklama

Související témata:

Načítám