Hlavní obsah

Probiotika: Účinná nejen pro střeva, ale i pro krásu

Foto: dekazigzag, Shutterstock.com

Foto: dekazigzag, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Probiotika a prebiotika možná znáte jen jako pomocníky pro lepší střevní mikroflóru. Můžete je ale nalézt i v kosmetice a těžit z nich to nejlepší pro svou pokožku. Jak kosmetická probiotika a prebiotika vznikají a k čemu se hodí?

Článek

Paleta rozmanitých účinných látek, které se dnes používají v kosmetice, je opravdu obrovská. A už delší dobu jí kraluje trojice kyselina hyaluronová, retinol vitamin C. Ukazuje se, že k těmto osvědčeným složkám je třeba přidat i probiotika a prebiotika. Významně totiž posilují bariérovou funkci kůže a pokožku zklidňují a zmírňují její zarudnutí, tedy jsou skvělá obzvláště pro citlivou pleť, ale jejich výhody ocení samozřejmě i jiné typy pokožky. O co se jedná?

Kožní mikrobiom a probiotika

Na povrchu kůže je ochranná vrstva bakterií – kožní mikrobiom. Pokud má správné složení, pak udržuje kůži zdravou a chrání ji před alergeny a infekcemi. A právě s tím pomáhají probiotika v kosmetických produktech. Co dokážou? „Harmonizují kožní mikrobiom, tedy veškeré mikroorganismy vyskytující se na povrchu kůže. Ty mohou být zdraví prospěšné, ale i škodlivé. A probiotika podporují rozvoj těch vhodných a tím podporují hydrataci a celkové zdraví pleti,“ vysvětluje Jana Murčová, produktová manažerka a odborná školitelka značky Anna Brandejs.

Jak vznikají probiotika na pleť

V kosmetice se ovšem nejedná o stejná probiotika, jako jsou ta, která najdete třeba v kefíru nebo v doplňcích stravy. Pro kosmetologické použití jsou tyto bakterie mrtvé. „Je to zcela něco jiného než dietetická probiotika – to jsou živé buňky, ale v kosmetice nic živého být nemůže,“ vysvětluje Lenka Průšová, vývojářka kosmetiky pro českou firmu CB21 Pharma.

Proč jsou pro kůži tolik blahodárná i „mrtvá probiotika“? „V laboratoři se pomocí řízené fermentace získávají z probiotických organismů prospěšné látky. Získaná hmota je bohatá na peptidy a další látky, které jsou pro pokožku prospěšné,“ vysvětluje Lenka Průšová. Kosmetická probiotika tedy vznikají díky laboratorním procesům, které z nich dostanou to nejlepší.

A co prebiotika?

Další kapitolou jsou pak prebiotika – hit na současné kosmetické scéně! O co se jedná? „Slouží jako potrava pro přátelské mikroorganismy žijící na povrchu našeho těla. Pokud je nakrmíte tím, co jim chutná, tedy prebiotiky, dochází k jejich pomnožení a jsou schopné lépe vzdorovat případným patogenům. Znovu tedy dojde ke zvýšení bariérové funkce pokožky,“ vysvětluje Lenka Průšová. Jednoduše řečeno – pokožka se díky prebiotikům stává odolnější proti různým vlivům. Přidávají se do produktů buď samostatně, nebo v kombinaci s probiotiky.

Co to je fermentace v kosmetice

Jak už bylo řečeno, k získání účinných složek se používá fermentace. A fermentovaná kosmetika je taková, která obsahuje složky, které vznikly či prošly právě tímto procesem. K fermentaci se často používají probiotické laktobacily. Znamená to, že každý takový produkt nabízí probiotika? „Obvykle to tak je, ale ne vždy. Fermentovat se může například i pomocí kvasinek, které se do probiotických bakterií neřadí,“ vysvětluje vývojářka Lenka Průšová. V každém případě se ovšem jedná o účinný přípravek.

Kosmetika s prebiotiky a probiotiky

Zmiňovaná „biotika“ najdete jak v pleťových krémech, tak i sérech nebo maskách. Zvolte proto péči podle své preference. V zimním období dávka probiotik a prebiotik pleti opravdu bodne, a nejen té citlivé.

Foto: Archiv firem

Zleva: Denní omlazující hydratační krém s probiotiky a prebiotiky Daily Defence + Repair Anna Brandejs, 1900 Kč (50 ml). Prebiotický denní krém s aloe vera Goodie, 1045 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Intenzivní noční krém pro revitalizaci pleti s probiotiky Antipodes, 1301 Kč (60 ml). Ochranný pleťový krém s probiotiky a SPF 50+ Beauty of Joseon, 599 Kč (50 ml). Oba krémy prodává NotinoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Denní krém s výtažkem z kořene maca a probiotiky Inika, 1450 Kč (50 ml), prodává Líčírna Organics. Probiotické sérum Vichy Minéral 89, 705 Kč (30 ml), prodává Dr.MaxFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: CBD fermentované prebiotické Zen sérum Canneff, 588 Kč (30 ml). Olejové sérum s prebiotiky Lumene, 1040 Kč (30 ml), prodává Fann parfumerieFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Plátýnková maska s probiotiky Neogen, 246 Kč (5 kusů), prodává Ksisters. Noční maska s prebiotiky a vitaminy Two cosmetics, 548 Kč (100 ml), prodává BioooFoto: Archiv firem

Načítám