Hlavní obsah

Říhání i větry. Kdy je to normální a kdy varuje před nemocí?

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Větry a říhání ve vás možná vyvolávají pocity studu, jsou ale přirozenou součástí lidského trávení. Ovšem, pokud vás trápí ve snesitelné míře. Jestliže je jejich frekvence náhle zvýšená, neváhejte o tom informovat svého lékaře. Můžete být vážně nemocní.

Článek

Existují kultury, kde je hlasité říhnutí po obědě vyjádřením úcty kuchaři. Pokud se ale kvůli podobným zvukům dostáváte do rozpaků, zkuste se zamyslet nejen nad svým jídelníčkem, ale celkovým zdravotním stavem. Může jít o signál vážných potíží.

Zánět nebo rakovina

Normální je „upustit plyn” až dvacetkrát za den. Nadměrné říhání nebo větry varují před problémy v trávicím traktu. Věnujte jim pozornost zejména tehdy, pokud vás trápí nejen v návaznosti na jídlo. Trpíte-li navíc na časté průjmy, nutkavý pocit na stolici, bolesti břicha, kolísá vám váha bez zjevné příčiny nebo krvácíte z konečníku, s návštěvou odborníka neotálejte.

Jde o časté příznaky střevních zánětů, jejichž diagnózu si každý rok vyslechne asi 2 000 Čechů. Dalších přibližně 7 600 lidí ročně se od lékaře dozví, že má rakovinu tlustého střeva nebo konečníku. Může ale jít i o projev nemoci jater, jícnu nebo syndrom dráždivého tračníku.

„Důvodem růstu výskytu střevních zánětů, mezi něž patří Crohnova choroba a ulcerózní kolitida, jsou důsledky životního stylu, nevhodného stravování a životního prostředí, ve kterém žijeme. Zvyšuje se spotřeba antibiotik, která střevům také neprospívají, více se stresujeme a také se stravujeme potravinami, bohatými na různé chemikálie,“ vysvětluje doktor Milan Lukáš, místopředseda České gastroenterologické společnosti. A co je varovné, střevní záněty postihují stále více i mladší ročníky.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Ani mladým se nevyhýbají vážné záněty střev, naopak útočí na ně čím dál častějiFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Nesnášenlivost potravin

Původcem potíží může být to, co jíte. Obecně dráždí alkohol, sycené nápoje, tučné nebo hodně kořeněné jídlo, překyselující potraviny, některé přísady (glutaman).

Ale mohou to být i potraviny vnímané jako zdravé. Vaše tělo může mít totiž problém je strávit. Svědčit vám nemusí vysoký obsah vlákniny (luštěniny, brokolice, hnědá rýže), mnohé druhy zeleniny (cibule, kedlubny, ředkvičky), ale i hodně sladké ovoce. Každý organismus reaguje individuálně, co ostatním nečiní problémy, může vám vyvolávat nesnesitelné potíže. Nejlepší je proto vypozorovat, po čem se vám přitíží, a tomu se vyhýbat.

Problémem může být také chybějící některý z trávicích enzymů, které zpracovávají sacharidy, tuky, bílkoviny.Přibývá také lidí trpících celiakií, kterým vadí lepek obsažený v mouce.

„V České republice trpí podle odhadů celiakií 1 ze 100 obyvatel, i když rozpoznaných forem je prozatím méně. Na vině jsou často přehlédnuté příznaky nemoci. Vzhledem k riziku závažných komplikací je nutné se pokusit tento stav změnit,” říká doktor Pavel Kohout, gastroenterolog z Thomayerovy nemocnice v Praze.

Na toto autoimunitní onemocnění platí jedině celoživotní přísná bezlepková dieta, jinak hrozí i další potíže, jako anemie (chudokrevnost) či neplodnost.

Foto: Antonina Vlasova, Shutterstock.com

I to, co se jeví jako zdravé, vám může ve střevech napáchat pěknou pasekuFoto: Antonina Vlasova, Shutterstock.com

Spěch a stres

Důvody nadýmání ale mohou být i jiné, než spojené primárně se střevy a trávicím traktem. Například dlouhodobý stres. Zvedá hladinu hormonu kortizolu, který stimuluje produkci žaludeční kyseliny a vede k překyselení žaludku. To vede k nadýmání, ale i ke vzniku žaludečních vředů.

Škodí také, pokud ve stresu jíte, protože máte tendenci jíst rychle a jídlo špatně rozkousat, což vede k jeho horší stravitelnosti. Můžete také s jídlem „nahltat“ více vzduchu, který pak logicky musí ven. To platí i pokud při jídle nadměrně mluvíte. A pozor, těsně po jídle nesportujte, ani si nelehejte!

Jak si ulevit

Pokud vás nadýmání a říhání čas od času postihne, uleví vám nejen medikamenty (některé jsou i volně prodejné), ale i bylinky: čaj z chmelových šišek, máty, zeměžluče nebo puškvorce je to pravé. Okamžitou úlevu přinese i kousek jablka, důkladně ho ale rozžvýkejte.

Každopádně ale při dlouhodobých problémech konzultujte vše s lékařem, zejména provází-li plynatost další trávicí potíže, jako je pálení žáhy nebo zápach z úst. Více pak odhalí ultrazvuk nebo endoskopické vyšetření.

U jakékoli bolesti břicha a trávicích obtíží je třeba pátrat po příčinách, poznejte ty nejčastější – proč vás může bolet břicho?

Reklama