Hlavní obsah

Jan Hrušínský slaví! Jak šel čas s oblíbeným hercem?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na koštěti létal dřív než Harry Potter a ani teď se nedrží při zemi. Jan Hrušínský má mnoho tváří. Je vášnivým kritikem české politické scény, ředitelem divadla a především hercem, jehož role vstoupily do dějin kinematografie se vší noblesou. Co byste o dnešním oslavenci měli vědět?

Článek

Pochází ze slavného hereckého rodu a umělecký talent, který zdědil po svém otci, rozhodně nezapře. Mladší syn Rudolfa Hrušínského (†73), představitele vykutáleného vojáka Švejka, sfoukne dnes na narozeninovém dortu 65 svíček. Víte, kdy se poprvé objevil na jevišti a proč se dlouhá léta nebavil se svým bratrem?

Brzké začátky

Dá se říct, že kariéra Jana Hrušínského byla předem daná. Vždyť jeho herecké kořeny sahají až do poloviny devatenáctého století. Na divadelních prknech byl odmala jako doma a díky otci se rychle dostal k prvním dětským rolím. Filmový debut v Pohádce o staré tramvaji (1961) si odbyl v pouhých šesti letech a protože talent v sobě opravdu nezapřel, začal pomalým tempem směřovat ke studiu na Pražské konzervatoři.

Kouzelnický svět 

Zlom v jeho pracovním životě nastal s komedií Václava Vorlíčka (†88). Dívka na koštěti měla premiéru v roce 1971 a dodnes patří mezi poklady československé kinematografie. Sympatický ochránce mladé čarodějky Saxany v podání Jana Hrušínského si okamžitě získal srdce diváků. Filmové efekty, které mohli ve snímku spatřit, se vymykaly tehdejším standardům a kouzelnické triky působily tak věrohodně, že konkurovaly i hollywoodským trhákům.

Pokračování příběhu s názvem Saxana a Lexikon kouzel z roku 2011 se ovšem stejného úspěchu nedočkal. Poslední režijní počin Václava Vorlíčka je považován za absolutní propadák.

Foto: Profimedia.cz

Ve snímku Dívka na koštěti viděli diváci mnoho filmových triků. Například hlavu Jana Hrušínského oddělenou od zbytku těla. Ve skutečnosti však bylo ve stolku umístěné zrcadlo, do kterého se odráželo pozadí postavené za kamerou Foto: Profimedia.cz

Láska na celý život 

V komedii Dívka na koštěti exceloval Jan Hrušínský po boku Petry Černocké (70), a i když jim to spolu na obrazovkách slušelo, v reálném životě se zamiloval do jiné kolegyně z branže. S herečkou Miluší Šplechtovou (62) se seznámil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem a od roku 1984 tvoří manželský pár. Řadí se tak mezi nejstabilnější dvojice českého showbyznysu. Mají dvě dcery, Barboru (29) a Kristýnu (35). Ta starší se rovněž dala na dráhu profesionální herečky.

Foto: Profimedia.cz

Jan Hrušínský je manželem herečky Miluše Špechtlové už od roku 1984Foto: Profimedia.cz

Rozhádaní bratři 

Ale ne všechny vztahy ve slavné rodině bývaly ideální. Po smrti rodičů Rudolfa Hrušínského a Evy Hrušínské (†69) vypukla mezi bratry Janem a Rudolfem (73) nemalá rozepře. Všichni bydleli pohromadě v rodinné vile v pražských Nuslích, ale Rudolf se chtěl odstěhovat. Jan ho měl vyplatit, ovšem částka, kterou mu nabídl, se mu údajně vůbec nelíbila. To byl však jenom začátek sporů, které se vlekly dlouhá léta. Dnes už spolu bratři mluví a zdá se, že válečnou sekeru nadobro zakopali.

Foto: Profimedia.cz

S bratrem Rudolfem Hrušínským (na snímku vlevo) byli dlouhá léta rozhádaníFoto: Profimedia.cz

Princ se zlomenou nohou 

V den narozenin Jana Hrušínského by byl hřích nepřipomenout si nejúspěšnější filmy, ve kterých zazářil. V pohádce Jak se budí princezny (1977) musel absolvovat pád na koni do vody se sádrou na noze. Co se stalo? Stehenní kost si zlomil, když se spolu s Janem Krausem (66) snažili po natáčení vplížit do pokoje Marie Horákové (60) alias Růženky po okenní římse. Jenže ta mladého herce neudržela a zřítila se s ním rovnou do hotelové restaurace. Některé záběry tak musel hlavní aktér dotáčet se zlomeninou.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmové pohádce Jak se budí princezny musel Jan Hrušínský (na snímku vlevo) odehrát několik scén se sádrou na nozeFoto: Profimedia.cz

Filmy, divadlo i politika 

Jana Hrušínského si určitě pamatujete i z filmů Můj brácha má prima bráchu (1975) a Brácha za všechny peníze (1978), Lásky mezi kapkami deště (1979), Želary (2003), Habermannův mlýn (2010) či ze seriálů Arrowsmith (1997), Tři králové (1998) či První republika (2014–2018) a mnohých dalších. Dnes se kromě herectví věnuje hlavně Divadlu Na Jezerce, jehož je principálem a na svých sociálních sítích i v televizních rozhovorech se také často pouští do kritiky současné politické situace.

Foto: Profimedia.cz

V divadle tráví Jan Hrušínský spoustu času. Aby také ne, když je principálem Divadla Na JezerceFoto: Profimedia.cz

Jan Hrušínský a Miluše Šplechtová tvoří krásný pár. Znáte ale celebrity, které se zamilovaly do zloducha?

Reklama

Související témata:

Načítám