Hlavní obsah

Idol žen Robert Redford slaví 85: jeho zásadní role

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jedna z největších filmových hvězd druhé poloviny minulého století, blonďatý krasavec, o kterém snily miliony žen. Skvělý herec a později i režisér. To je Robert Redford. Žijící legenda stříbrného plátna dnes slaví 85. narozeniny. Připomeňte si jeho zásadní role.

Článek

Narodil se v Kalifornii a po rodičích má anglické, skotské i irské předky. Díky baseballu získal stipendium na univerzitě, později však o něj přišel kvůli zálibě v alkoholu, ve kterém tehdy utápěl smutek po smrti matky.

Nakonec začal studovat malířství a později se dostal na prestižní americkou akademii dramatických umění v New Yorku. Z bezvýznamných roliček se tenhle sexy chlap, pro něhož je typická blonďatá hříva (mimochodem – velmi si ji pěstoval, a později dokonce odmítal role, které vyžadovaly změnu účesu), vypracoval na jednu z největších hollywoodských hvězd. Takhle vypadá kariéra Roberta Redforda, kterému je dnes rovných 85 let!

Filmový debut

Válečné drama War Hunt z roku 1962 zachycuje poslední dny korejské války a stalo se velkým poprvé nejen pro Roberta Redforda, ale i pro Sydneyho Pollacka (†73), oba tam prožili svůj filmový debut. Blonďatý mladík ztvárnil vojáka, který je plný ideálů a v konfrontaci s realitou války je postupně ztrácí. Filmoví tvůrci a producenti si ho všimli a další role na sebe nenechaly čekat.

Foto: Profimedia.cz

Válečné drama War Hunt se stalo filmovým debutem Roberta Redforda. Na snímku s Johnem Saxonem (†83)Foto: Profimedia.cz

Poprvé s Natalií Wood

Píše se rok 1965 a rodí se snímek Jaká je Daisy Cloverová. Robert Redford tam hraje filmovou hvězdu 30. let, arogantního a namyšleného frajírka, který si vezme mladinkou začínající herečku jen kvůli zlepšení image a maskování své homosexuality. Původně měla být ve filmu i scéna, kde vyjde sexuální orientace této postavy zcela najevo, ale herec ji na radu svého agenta odmítl. Vytvořil zde poprvé filmovou dvojici s mladinkou Natalií Wood (†43), s níž se později objevil i v napínavém snímku Zakázaný majetek (1966), opět v roli jejího milence – a v režii zmíněného Sydneyho Pollacka.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu Jaká je Daisy Cloverová hrál Robert Redford po boku krásné herečky Natalie WoodFoto: Profimedia.cz

Poprvé s Jane Fonda

V roce 1966 spatřilo světlo světa i strhující jižanské drama Štvanice, v němž se sešla hvězdná „svatá trojice“ – Marlon Brando (†80) v roli spravedlivého šerifa a Jane Fonda (83) jako nevěrná manželka uprchlíka z vězení v podání Roberta Redforda. V tomhle snímku se úchvatný blonďatý pár objevil poprvé, následně si to ještě zopakovali ve filmech Bosé nohy v parku (1967) a Elektrický jezdec (1979).

Foto: Profimedia.cz

Jane Fonda se stala další výraznou Redfordovou filmovou partnerkou. Na snímku je s nimi James Fox (82)Foto: Profimedia.cz

Zrodila se hvězda

Na konci 60. let už byl Robert Redford známý herec, ovšem hvězda první třídy se z něj stala až díky legendárnímu hitu Butch Cassidy a Sundance Kid (1969). Spolu s okouzlujícím Paulem Newmanem (†83) vytvořili dvojici sexy banditů, kteří se dvakrát po sobě pokusí přepadnout vlak společnosti Union Pacific. Poprvé jim to vyjde, podruhé se ale střetnou s muži zákona a stávají se z nich psanci na útěku. Jeden z nejslavnějších westernů udělal z modrookého blonďáka skutečnou hvězdu, koneckonců se na tyhle dva podívejte. Dá se jim odolat?

Foto: Profimedia.cz

Dějiny filmu jsou plné legendárních dvojic a Robert Redford s Paulem Newmanem k nim rozhodně patříFoto: Profimedia.cz

S úžasnou Barbrou Streisand

Stal se z něj idol žen a herec, po kterém prahl skoro každý tvůrce. Přesto si na konto připsal i pár nepříliš úspěšných filmů (Sjezdař, 1969; Ukradený diamant, 1972). Ovšem romantický snímek Takoví jsme byli (1973), kde ztvárnil spolu se skvělou Barbrou Streisand (79) milenecký pár, byl opravdový hit! Ona je výbušná a odvážná levicová aktivistka, on je klidný a konzervativní a politickou angažovanost spíš odmítá. Přesto se do sebe zamilují a budují společný život. Ovšem ne dlouho – na to byla politická situace v 50. letech v USA příliš složitá a mccarthismus přemohl i jejich lásku. Pár se znovu setká o mnoho let později, city jsou mezi nimi stále silné, ale oba vědí, že spolu nedokážou být, protože si každý vybral jinou životní cestu.

Foto: Profimedia.cz

Mezi hvězdami to ve filmu jiskřilo a diváci na celém světě si romanci zamilovaliFoto: Profimedia.cz

Nominace na Oscara

V roce 1973 se opět objevil před kamerou po boku Paula Newmana a vznikla kriminální komedie Podraz. Skvělý výkon vynesl Robertu Redfordovi první (a v kategorii nejlepší herec také poslední) nominaci na Oscara. Toho sice nezískal, ale i tak to byl velký úspěch. Navíc si v tomto směru spravil chuť o několik let později, když získal v roce 1981 Oscara za režii za film Obyčejní lidé a později čestného Oscara za celoživotní zásluhy.

Foto: Profimedia.cz

Napínavá komedie Podraz vynesla Robertu Redfordovi nominaci na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon. Sice ji neproměnil, ale film nakonec získal sedm zlatých sošekFoto: Profimedia.cz

Milovník i v pozdním věku

Mnoho herců se v určitém věku musí smířit s tím, že role milovníků už jim nejsou souzeny. Většina se pak propracuje k charakterním rolím postarších mužů, to ale nebyl případ Roberta Redforda. Ve Vzpomínkách na Afriku (1985) vytvořil pár s Meryl Streep (72), v Zaříkávači koní (1998) se objevil po boku Kristin Scott Thomas (61) a v Intimních detailech (1996) si zahrál s Michelle Pfeiffer (63).

Foto: Profimedia.cz

Robert Redford je jedinečný, a proto hrál milovníky i ve věku, kdy to není vždycky obvyklé. Zvládl to i ve filmu Intimní detaily s Michelle PffeiferFoto: Profimedia.cz

Po Robertu Redfordovi toužily miliony žen. A podobně výrazné osobnosti byly i mezi ženami. Znáte sexsymboly od 30. let do současnosti?

Reklama

Načítám