Hlavní obsah

Netradiční výchova dětí, povaha Mirka Dušína i covidová aféra: Janek Ledecký slaví 60

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K zástupu slavných šedesátníků se dnes připojuje také zpěvák Janek Ledecký. Tomu se ale letos sešlo hned několik důležitých milníků. Kromě kulatých narozenin slaví čtyřicet let na scéně a třicet let jako sólista.

Článek

Proklínám, Na ptáky jsme krátký nebo Pěkná, pěkná, pěkná. Při jmenování těchto skladeb asi každému v hlavě naběhne jméno jejich interpreta. Ano, je jím čerstvý šedesátník Janek Ledecký. Co všechno během těch šesti desetiletí stihnul?

Zpívající právník

Přestože se hudbě věnoval odmalička, původně si myslel, že se stane právníkem a po gymnáziu nastoupil na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Jednak chtěl udělat radost rodičům, a také se díky tomu vyhnul vojně. Jenže ve třetím ročníku se zúčastnil konkurzu na zpěváka kapely Žentour. A vzali ho. Po úspěšném ukončení studia a získání titulu JUDr. přerostl koníček v práci na plný úvazek.

První veřejné vystoupení odehrál Žentour v roce 1982. O deset let později se Ledecký vydal na sólovou dráhu. Původně to měl být jen krátký odskok. Zatímco kapela chtěla s dalším albem počkat, zpěvák měl hotových dvanáct nových písniček a nechtěl s nimi otálet. Nakonec proto vydal desku Na ptáky jsme krátký bez Žentouru. Došlo mu, že chce být za svou hudbu stoprocentně zodpovědný, a tak z kapely odešel.

Foto: Profimedia.cz

Ledecký je nadšeným sportovcem a jde mu to i s tenisovou raketou. Snímek je z roku 2006Foto: Profimedia.cz

Muziály Hamlet a Galileo

Kromě koncertů a vydávání desek se začal věnovat také muzikálové tvorbě – skládal hudbu a psal texty. Nadšené ohlasy měl muzikál Hamlet, kvůli kterému dokonce spoluzaložil divadlo Kalich, a také si v něm zahrál. K muzikálovému zpracování Shakespearovy tragédie nejprve mnozí přistupovali kriticky, ale jeho následný úspěch jim vyrazil dech. Představení začaly uvádět i zahraniční scény, například v Americe, Japonsku nebo Jižní Koreji. Skvělých reakcí se dočkal i další Ledeckého muzikál Galileo.

Foto: Martin Hykl / CNC / Profimedia

V rámci Hamleta si herec vyzkoušel i zacházení s mečemFoto: Martin Hykl / CNC / Profimedia

Svatba se školní láskou

Kapele sice věrný nezůstal, ale co se týče žen, je mezi umělci spíš výjimkou. Už během studií mu totiž padla do oka spolužačka Zuzana, sám o ní říká, že byla a pořád je šťabajzna (podívejte se, jak jim to spolu sluší). Chodit spolu začali v polovině osmdesátých let a jejich manželství trvá dodnes.

Foto: Martin Sekanina / CNC / Profimedia

S manželkou Zuzanou tvoří jeden z nejstabilnějších párů českého šoubyznysuFoto: Martin Sekanina / CNC / Profimedia

Děti Ester a Jonáš

Rodinné uspořádání a pojetí výchovy měli ovšem trochu netradiční. Jejich dvě děti – Ester (27) a Jonáš (28) – měly domácí výuku, individuální vzdělávací plány a na základní školu docházely jen občas na přezkoušení. Zpěvák, který je sám nadšeným amatérským sportovcem a od tří let lyžuje, je vedl ke sportu. Obě jeho děti byly juniorskými reprezentanty, věnovaly se jízdě na snowboardu. Jonáš Ledecký ovšem postupně zjistil, že umělecká sféra je mu bližší než ta sportovní a dnes je z něj úspěšný výtvarník, pomáhá sestře s plánováním a má svoji kapelu. První komiks vydal už v patnácti letech.

Kariéry obou dětí vyžadovaly velké nasazení obou rodičů. I v době, kdy se Jonáš věnoval sportu, totiž závodil někde jinde než jeho sestra. Janek Ledecký před lety v rozhovoru uvedl, že každý z manželů se věnoval kariéře jednoho potomka. Zuzana měla na starosti Jonáše a Janek Ester. Ta přivezla v roce 2018 z olympiády hned dvě zlaté medaile ze dvou disciplín. Dnes už je trojnásobnou olympijskou vítězkou.

Poslechněte si rozhovor Miloše Pokorného s Jankem Ledeckým, kde, mimo jiné, hovoří i o výchově dětí:

Foto: Profimedia.cz

Ester drží v ruce knížku veršů pro děti, kterou napsal Janek a ilustroval JonášFoto: Profimedia.cz

Rodina Ledeckých na dovolené

I přes rozlítanost a pracovní vytížení všech členů rodiny si všichni každoročně udělají čas na společnou dovolenou. Tu většinou tráví na řeckém ostrově Lefkada. Dopoledne pracuje zpěvák na muzice a textech, odpoledne se všichni věnují vodním radovánkám, jako je windsurfing, vodní lyžování nebo jízda na wakeboardu.

Ledeckého covidová aféra i kniha pro děti

Janek Ledecký je trochu Mirek Dušín české hudební scény. Rozhodně nevyhledává skandály a neusiluje o to, aby byl na předních stránkách bulváru. Ne příliš pozitivně se o něm nicméně psalo v souvislosti s jeho vyjádřeními ke koronavirové pandemii. Tu v minulosti označil za marketingovou kampaň farmaceutických firem, připodobnil covid k náboženství a uvedl, že „debilní opatření nebude dodržovat“. V návaznosti na jeho výroky ho nezisková organizace Evropské hodnoty označila za největšího dezinformátora mezi celebritami. Ledeckému se titul nelíbil a bránil se. Jako mnozí umělci přišel v té době i on o práci, ale s rukama v klíně neseděl. Napsal knížku pro děti Verše potrhlé, kterou ilustroval jeho syn.

Reklama

Načítám