Hlavní obsah

Jako česká Jane Fonda: Jana Švandová slaví 75! Na čí slávě má podíl a kdy se cítila nejlépe?

Foto: David Kundrat/CZECH NEWS CENTER, Profimedia.cz

Foto: David Kundrat/CZECH NEWS CENTER, Profimedia.cz

Reklama

Janě Švandové se přezdívalo Babeta podle slavného filmu s Brigitte Bardot, a ač platila za sexbombu, své vnady dříve skrývala a styděla se za ně. Dnes je jí 75 let, je několikanásobnou babičkou, ale do důchodu se rozhodně nechystá. Jaké jsou její zásadní životní role?

Článek

Když se řekne Jana Švandová, někdo si připomene její fotky pro Playboy, které nafotila skoro v padesáti, jiní si vzpomenou, jak v první řadě Star Dance (2006) ladně plula po parketu a pak nečekaně skončila, protože jí v té době umíral tatínek. Dnes slaví 75. narozeniny, a ač je několikanásobnou babičkou, rozhodně se nechystá do důchodu. Jaké jsou její tváře a životní role?

Herečka

Víte, že Jana Švandová vůbec herečkou být nechtěla? Lákala ji archeologie, ale neuspěla u zkoušek. Nakonec ji zlákalo divadlo a kromě hereckých kolegů zaujala i kolegyni Věru Galatíkovou (†69), která ji přesvědčila, aby zkusila přijímací zkoušky na JAMU. Tak se stala součástí silného ročníku, kdy jejími spolužáky byli Bolek Polívka (72), Karel Heřmánek (74) nebo Eliška Balzerová (73). A málo se ví, že to byla ona s Eliškou Balzerovou, kdo podal přihlášku na JAMU Jiřímu Bartoškovi (75) a vlastně jej „objevily“.

A když se jí novináři ptají, zda ji některý spolužák okouzlil víc, odpovídá, že byli a stále jsou skvělí kamarádi.

Foto: Profimedia.cz

Karel Heřmánek a Jiří Bartoška jsou spolužáci a pojí je dlouholeté přátelstvíFoto: Profimedia.cz

Po škole začala hrát v divadle v Českých Budějovicích, později v Praze v Činoherním klubu. Získala půlroční stipendium ve Francii a díky výborné znalosti francouzštiny pak byla obsazována do francouzských filmů – hrála třeba s Annie Girardot (†79) nebo s hvězdou první velikosti Charlesem Aznavourem (†94).

Už léta patří k obsazovaným a populárním filmovým i televizním herečkám. Dnes diváky okouzluje třeba v oblíbených seriálech: Až po uši (2014–17), Osada (2021) nebo Zoo (2022).

Foto: Profimedia.cz

Ve hře Kvartet, kterou napsal britský dramatik a oscarový scenárista Ronald Harwood (†85), exceluje v pražském Divadle Bez zábradlí po boku Rudolfa Hrušínského ml. (75) nebo Veroniky Freimanové (66) Foto: Profimedia.cz

Manželka

Říkalo se o ní, že partnery střídá, ona ale oponuje, že když se zamiluje, odchází a nikdy to netáhne na dvě strany. Ano řekla třikrát a její kolega a kamarád Jiří Bartoška v legraci prohlásil, že si jako herečka výběrem partnerů šlapala po štěstí. Jak to?

Rozvedla se totiž s prvním manželem, plastickým chirurgem Hubertem Topinkou, se kterým má syna Huberta. A odešla i od druhého manžela, filmového producenta Oldřicha Macha (78). Štěstí našla po boku developera Pavla Satorie (73), vzali se v roce 1998.

Foto: Profimedia.cz

Se současným manželem jsou harmonický, vždy sladěný pár a září spokojenostíFoto: Profimedia.cz

Maminka a babička

Jana Švandová pochází z velké rodiny, a jestli prý něčeho lituje, tak toho, že neměla víc dětí. Její jediný syn rozhodně pracovně nešel v jejích šlépějích, od mládí ho to táhlo k humanitární práci a jezdí pomáhat po celém světě. Na svých cestách potkal i svou manželku, která je Angličanka. Dříve žili v Pákistánu nebo v Ugandě, ale pak se usadili v Praze, což herečku samozřejmě moc těší.

S manželem mají dohromady čtyři vnoučata. A jaká je babička? Rozmazlovací. Třebaže je vytížená, moc ráda si na děti najde čas. Jdou do kina, na dobré jídlo nebo si udělat radost do obchodů.

Foto: Profimedia.cz

Jana Švandová si užívá, že se syn s rodinou usadil v ČeskuFoto: Profimedia.cz

Nestárnoucí diva

Hovoří se o ní jako o jedné z nejkrásnějších českých hereček. Jako mladá dívka přitom trpěla, že ji příroda obdařila, za své vnady se dlouho styděla a skrývala je. Vzhled sexbomby rozhodně nebyl vždy výhodou – neměla šanci hrát za socialismu role žen za pultem. Ale samozřejmě ji vždy těšilo, když byla získala zajímavou roli krasavice. A velkou poctou bylo, když se ve 47 letech dostala na titulku časopisu Playboy.

Ve formě se udržuje pravidelným pohybem, miluje golf, s manželem rádi cestují a jsou velcí požitkáři, co se jídla týče. Investuje do kvalitní kosmetiky a rozhodně neodmítá možnosti estetické chirurgie. Ale říká, že si dává pozor, aby nevypadala uměle jako některé její kolegyně. A i na velké akce se líčí a obléká sama.

Nejlépe se prý cítila jako zralá žena – od čtyřiceti dál. A i když stárnutí má své mouchy a energie už není tolik, užívá si každého dne. Nedávno nafotila nádherné snímky – stylizovaná do role hollywoodské star oblékla modely světových návrhářů.

Foto: Profimedia.cz

Péče je důležitá, ale zásadní je pozitivní myšleníFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám