Hlavní obsah

Jarní detox: 6 klíčových potravin pro rychlejší spalování i očistu

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Reklama

Cítíte se po zimě unavení, zpomalení, nesoustředění a snad i trochu baculatější? Nedělejte si z toho hlavu. Na jaře tělo zkrátka vyžaduje pravidelný úklid a následný restart. S tím vám nejlépe pomohou chytře zvolené potraviny. Které to jsou?

Článek

Oficiálně jaro sice započalo již před časem, ale vy se pořád cítíte tak nějak zazimovaní? K otravné únavě se někdy přidá slabší trávení, nesoustředěnost, horší vzhled pleti i vlasů a také zpomalený metabolismus.

Možná vás uklidní, že to jsou docela běžné jarní problémy, se kterými se potýká každý druhý. Jestli si chcete tohle přechodné období trochu ulehčit, očistit tělo a nastartovat spalování, rozšiřte jídelníček o následující potraviny.

1. Medvědí česnek

Tahle rostlinka je prý první potravou medvědů po zimním spánku a od toho má své jméno. Výbornou jarní vzpruhu poskytne i lidskému organismu. Medvědí česnek podporuje správný chod metabolismu a představuje neuvěřitelně bohatou zásobárnu vápníku, železa, vitaminu C nebo betakarotenu. Můžete ho přidat do tvarohové pomazánky, salátu, výtečné je také rizoto či těstoviny s pestem z medvědího česneku.

Foto: Anna Shepulova, Shutterstock.com

Medvědí česnek je skvělý nejen pro medvědy, ale i pro vásFoto: Anna Shepulova, Shutterstock.com

2. Divoké byliny

„Jarní období je ideální pro sběr divokých bylin, jako je například pampeliška či kopřiva. Tyto potraviny pomáhají rozpohybovat metabolismus díky své hořké chuti. Jsou také vynikajícím prostředkem pro očistu jater a žlučníku,“ popisuje odbornice na vitariánskou stravu Sabina Doskočilová. „Pampelišku doporučuji pojídat celou, nejvýživnější je ovšem její květ, který je kompletním zdrojem osmi aminokyselin a přírodního lecitinu,“ dodává.

3. Česnek

Dobrou jarní volbou je také běžný česnek. „Mnoho detoxikačních jídelníčků ho uvádí jako klíčový dílek skládačky. Důvodem je, že česnek povzbuzuje metabolismus, imunitní systém a stejně tak pomáhá játrům,“ uvádí výživový poradce Vít Schlesinger.

4. Zelí

Zelí, jak kysané, tak čerstvé, je velmi účinné při snižování cholesterolu a díky obsahu antioxidantu glutathionu také při regeneraci jater. „Kromě toho vám pomůže s vyprazdňováním, což je dobré pro vylučování toxinů. Dostat nežádoucí látky z těla je prvním krokem k úspěšnému hubnutí,“ říká Vít Schlesinger.

5. Zázvor

Zázvor je znám jako jeden z nejlepších startérů metabolismu, za což vděčí zejména obsahu gingerolu. Jedná se také o výbornou surovinu pro detox, dále posiluje obranyschopnost a podporuje funkci trávicího traktu.

„Některé detoxikační diety požadují, abyste žvýkali kořen zázvoru. Můžete také zjistit, že přidáním zázvoru do horké vody se zlepší její chuť. V podstatě bude pro vaše zdraví prospěšné, ať do sebe zázvor dostanete jakýmkoli způsobem – zvláště pokud vás trápí tučná játra způsobená příliš velkým množstvím alkoholu či toxických jídel a nápojů,“ doplňuje Vít Schlesinger.

Foto: bitt24, Shutterstock.com

Zázvor nastartuje metabolismus a podpoří tráveníFoto: bitt24, Shutterstock.com

6. Klíčky

„Mladé klíčky a výhonky jsou vitaminová bomba, která se k jarnímu restartu výjimečně hodí. Klíčit můžete například fazole mungo. Výhonky pak jednoduše přidejte na talíř s hotovým pokrmem či je chroupejte jen tak, jsou příjemně křupavé, šťavnaté a nasládlé,“ uvádí Sabina Doskočilová. Klíčky se dají i koupit, ale vypěstovat si své vlastní není nic složitého – podrobný návod najdete v článku Zázračné klíčky.

Cítíte, že potřebujete jarní vzpruhu?

Reklama

Načítám