Hlavní obsah
4,2
(18)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Krémové zeleninové polévky jsou rychle hotové a variabilní, a když k nim přidáte nějakou bílkovinu a třeba krutony ze staršího pečiva, obstojí i jako lehká večeře. Zkuste tuhle výbornou polévku z mladého hrášku doplnit křepelčími vajíčky!

5 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 lžíce oleje
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 ks brambor
  • 300 g čerstvého hrášku
  • 1 200 ml zeleninového vývaru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce citronové šťávy
K podávání
  • 2 ks rohlíku
  • 2 lžíce oleje
  • 6 ks křepelčích vajec
  • 1 lžíce čerstvých bylinek
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte na drobné kostičky. V hrnci rozpalte olej, přidejte cibuli, osolte, opepřete a osmažte ji dosklovata, bude to trvat 3–4 minuty. Nakonec přidejte prolisovaný česnek a také ho krátce opečte.

02.

Do hrnce k cibuli vsypejte oloupané brambory (postačí vám dva velké nebo tři menší kusy) nakrájené na menší kostky a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a přidejte hrášek. Pomalu vařte asi 15 až 20 minut, až budou brambory i hrášek měkké.

Tip: Mimo sezonu můžete použít i mražený hrášek. Na zalití vám postačí i jednoduchý zeleninový vývar ze zbytků a slupek.

03.

V mezičase rozpalte troubu na 180 °C a připravte krutony. Starší rohlíky šikmo nakrájejte na kolečka, zakápněte je olejem a opečte dozlatova, potrvá to asi 8 až 10 minut. Uvařte křepelčí vajíčka: všechna najednou vložte do vařící vody a vařte 3 minuty, pak je zchlaďte pod tekoucí vodou a oloupejte.

Tip: Křepelčí vajíčka mají pevnou skořápku a není snadné je oloupat. Poté, co je zchladíte a scedíte, přikryjte hrnec, ve kterém se vařila, pokličkou a pořádně jím zatřeste. Skořápky popraskají a loupání bude snadnější.

04.

Uvařenou polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a dochuťte. Přidejte citronovou šťávu podle chuti a když máte rádi výraznější chutě, ještě stroužek česneku. Chuť pozvednou čerstvé bylinky: k mladému hrášku se hodí tymián, kopr, šalvěj, petrželová nať i máta.

Tip: Do rozmixované polévky můžete přidat ještě hrst celého hrášku a v polévce ho už jenom krátce prohřát.

05.

Podávejte ihned. Každou porci doplňte křepelčími vajíčky a krutony z rohlíků podávejte zvlášť. Na talíři polévku posypejte čerstvými bylinkami a můžete přidat i lžíci husté zakysané smetany.

Je pro vás vaření forma relaxace a potěšení? Pak můžete vyměnit obyčejné krutony z rohlíků za exkluzivnější přílohu: s polévkou budou skvěle ladit křupavé sýrové tyčinky s nivou nebo rozmarýnové tyčinky se slaninou.

Související témata:

Načítám