Hlavní obsah

Ještě nemáte vyhráno! Jak teď o rajčata pečovat, aby byla šťavnatá a nepraskala

Foto: Digihelion, Shutterstock.com

Foto: Digihelion, Shutterstock.com

Reklama

Rajčata už nasadila plody a dál kvetou. S napětím očekáváte první sklizeň, první rajčata téhle sezony. Právě teď byste se o rostliny měli dobře starat, aby se na poslední chvíli nic nepokazilo.

Článek

Existuje tolik druhů rajčat. Tyčková, keříčková, s klasickými červenými a žlutými plody, ale třeba i s exotickými černými plody. Pěstovat je můžete na balkoně, na zahradě i ve skleníku. V tomhle ohledu jsou rajčata vděčná. Na druhou stranu se nechají posloužit a potřebují značnou péči, která nyní vrcholí.

Voda pro rajčata

Rajčata patří k žíznivým rostlinám. Hlavně v létě je zálivka alfou a omegou úspěchu – tedy bohaté sklizně. Rajčata zalévejte nejlépe dešťovou vodou nachytanou do sudů. Pokud neprší, napusťte si dostatek sudů, konví a kbelíků. Voda by v nich měla stát aspoň den.

V červenci a srpnu nezkazíte nic tím, když budete rajčata zalévat denně. Klidně dopřejte každé rostlině půl kropáče. Zálivku směřujte ke kořenům, vůbec ne na listy, které by pak snadněji chytily plíseň.

Pravidelná zálivka rajčat, tedy jednou denně nebo jednou za dva dny, předejde praskání plodů. Rajčata budou šťavnatá, odolná a budou mít zdravou slupku.

Foto: wertinio, Shutterstock.com

Aby rajčata nepraskala, potřebují vydatnou zálivku, nejlépe denněFoto: wertinio, Shutterstock.com

Zaštipujte výhony

Aby se plody rajčat dobře vyvíjely a síla z rostliny šla do nich, je důležité rajčata zbavit přebytečných listů a výhonků. A to nemilosrdně. Doba od vykvetení do dozrání plodu rajčete trvá zhruba 2 měsíce, což je poměrně dlouho. Proto je důležité, aby energie směřovala na správné místo.

Rajče má tendenci se neustále rozrůstat, takže rostlinu zaštípněte za sedmým až osmým vijanem (dlouhá stopka, ne které vyroste víc rajčat), protože plody, které by se tvořily výše, už nemají příliš šanci dozrát. Odstraňte také spodní listy a zaštipujte i boční výhony, ty se vylamují snadno rukou. Nůž raději nepoužívejte, abyste rostlinu omylem nepořezali.

Všímejte si také toho, zda listy nezakrývají plody. A pokud ano, tak je odstraňte, ať mohou dozrát. Aby rajčátka byla sladká, potřebují dostatek slunečního záření.

Foto: Vitalii M, Shutterstock.com

Pokud je červenec bohatý na slunce, plody dozrávají rychleFoto: Vitalii M, Shutterstock.com

Ochraňte rajče před plísní

Zvlášť v deštivém létě jsou rajčata – jak plody, tak listy – náchylná k plísním a také k padlí. Plíseň poznáte tak, že se na plodech napřed objeví šedozelená místa a ta následně hnědnou. Padlí se projevuje bílým moučným povlakem na listech.

Plíseň vzniká ve vlhkém a teplém prostředí. Proto rajčata rozhodně chraňte před deštěm a vodou, zalévejte je ke kořenům a pěstujte je pod stříškou. Rostliny během léta pravidelně prohlížejte a napadené plody i listy hned odstraňujte.

Zkuste ke každému rajčátku vysadit jeden afrikán (aksamitník). Tato květina uvolňuje látky, které pomáhají rajčata chránit nejen proti plísním, ale také proti mšicím a molicím.

Vsadit můžete i na přírodní postřiky – například na česnekový. Zhruba 50 gramů drceného česneku zalijte pěti litry vroucí vody, nechte louhovat čtyřiadvacet hodin. Nařeďte vodou v poměru díl výluhu a tři díly vody. Rostliny postříkejte a postřik opakujte ještě několikrát po sobě v rozestupu dvou dnů.

Dozrálé plody pravidelně sklízejte, ať není rostlina příliš obtěžkaná. Někdy se vyplatí odstranit i pár nedozrálých rajčat, aby se rostlina zbytečně nezlomila.

Reklama

Související témata:

Načítám