Hlavní obsah

Zápal plic patří mezi pět nejčastějších příčin úmrtí. Jak ho poznáte?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Každý rok u nás na zápal plic zemřou tři tisíce lidí! Mnohdy i proto, že si mysleli, že mají jen obyčejné nachlazení s kašlem, a infekce zatím postupně napadla celé jejich tělo. Neudělejte stejnou chybu!

Článek

Zápal plic se nevyplatí podceňovat. „Infekce dolních dýchacích cest patří mezi pět nejčastějších příčin úmrtí světové populace hned po kardiovaskulárních problémech,“ říká docent Rastislav Maďar, specialista na prevenci a kontrolu infekčních nemocí.

Příznaky: jak poznáte zápal plic 

Jděte k lékaři, jestliže máte dráždivý kašel a cítíte při něm, stejně jako při hlubokém nádechu, bolest na hrudi. Mezi další projevy patří silná únava, slabost, bolesti hlavy a horečka. Nemoc se objevuje nejčastěji v zimních měsících, v době kašle a rýmy – nákaza se kapénkami rychleji rozšiřuje.

Inkubační doba

Je velmi rychlá, jeden až tři dny od nakažení. Původcem onemocnění jsou především bakterie, virový zápal plic, jehož spouštěčem může být například chřipka, je méně častý. Existuje i neinfekční zápal plic: vznikne poté, co člověk vdechne žaludeční obsah například při zvracení a žaludeční šťávy způsobí zánět.

Vyšetření a léčba

Při stanovení léčby je zásadní zjistit původce. Lékař nemocného poslechne, může ho poslat na rentgen plic, odběr krve a moči nebo hlenu. Předepíše vhodnou léčbu (nejčastěji antibiotika), případně léky proti rýmě, kašli, horečce i bolestem na hrudníku. Zásadní je dostatečný pitný režim, klid a přísun vitaminů a živin.

Je-li nemoc virového původu, antibiotika nejsou účinná. Přesto jsou někdy nasazena, aby se při oslabení organismu nepomnožily bakterie, které žijí ve většině dýchacích cest. Důležitý je klid na lůžku.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Součástí vyšetření může být i rentgen plicFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Komplikace zápalu plic

Když vše probíhá bez komplikací, pak zápal plic následky nenechává. V závažnějších případech se infekce rozšíří z plic do srdce nebo kloubů a může skončit i celkovou sepsí organismu a smrtí. Pokud situaci ztěžují další pacientovy zdravotní problémy nebo má nemoc závažnější průběh, může být nutná hospitalizace.

„Do rizikové skupiny patří starší osoby, ale i lidé s chronickými potížemi, jejichž organismus se hůře brání proti závažným onemocněním – a to bez ohledu na věk. Obtížnější je léčba lidí s vysokým krevním tlakem a cukrovkou,“ říká docent Norbert Pauk, přednosta Kliniky pneumologie a hrudní chirurgie Nemocnice Na Bulovce.

Prevence zápalu plic

Dá se onemocnění předejít? Zásadní je posilovat obranyschopnost, která pak počínající infekci dokáže zastavit. „Na nedostatečné funkci imunitního systému se podepisuje nezdravý životní styl, nedostatek důležitých živin, minerálů a vitaminů v potravě a v neposlední řadě i vysoká úroveň psychického stresu,“ vysvětluje homeopat a lékař Jaroslav Čupera. A jak imunitu posílit?

1. Vhodné živiny: pravidelně zařazujte hodně ovoce a zeleniny.

2. Dbejte na vlhkost vzduchu: přesušené sliznice jsou náchylnější k infekci. „Doma, hlavně v ložnici, ale i v práci udržujte správnou vlhkost vzduchu – provonět ho můžete éterickým levandulovým, mátovým či eukalyptovým olejem, které působí antibakteriálně a antisepticky. O sliznice můžete pečovat preventivním proplachováním solným roztokem,“ radí praktická lékařka Magdaléna Záchová.

3. Dýchejte čistý vzduch: Nekuřte a, je-li to jen trochu možné, vyhýbejte se zakouřenému a smogem či exhalacemi znečištěnému prostředí, které snižuje schopnost sliznic bránit se mikroorganismům.

4. Otužujte se: Imunitu podpoří otužování, například pravidelný pohyb venku na vzduchu, klidně i v mrazu.

5. Zkuste očkování: Vakcínu odborníci doporučují především seniorům nad 65 let – ti ho mají ostatně zdarma. Není to očkování proti zápalu plic, ale proti pneumokokové infekci, což je jeden z možných původců nemoci.

6. Buďte v klidu: Příčinou oslabení imunity je i přepracování a stres, takže se v rámci prevence snažte víc odpočívat, naučte se relaxovat a netrapte se maličkostmi, které nemůžete ovlivnit.

Zápal plic

  • Jiné názvy - Pneumonie
  • Popis - Akutní nebo chronický zánět plicní tkáně, který je způsobený nejčastěji infekcí (bakterie, viry, parazité), ale i třeba alergií nebo vdechnutím nějaké látky či předmětu.
  • Příznaky - Dráždivý kašel, bolest na hrudi, potíže s dýcháním, silná únava, slabost, bolesti hlavy a svalů, horečka, zvracení
  • Léčba - Antibiotika, léky podporující vykašlávání, dechová cvičení
  • Statistika - Každoročně zemře na zápal plic přibližně 3 000 Čechů.
  • Prevence - Posilování imunity, pečlivá léčba běžných infekcí horních cest dýchacích

Reklama

Načítám