Hlavní obsah

Dušičkový výlet na nejzajímavější hřbitovy. Vyrazte za českými mumiemi, mrtvými psy i milou atmosférou

Foto: Luděk Soukup, Mapy.cz

Foto: Luděk Soukup, Mapy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem 2. listopadu, na který připadají Dušičky, míří mnoho lidí na hřbitov uctít památku předků. Hřbitovy pak nabízejí nádhernou, byť melancholickou podívanou plnou plápolajících světýlek a nazdobených hrobů. I když třeba nemáte komu jít zapálit svíčku, tematickou podzimní vycházku si můžete dopřát také.

Článek

Hřbitovy nejsou jen smutná místa plná truchlení a vzpomínek. Na mnoha našly poslední odpočinek velké české osobnosti, jiné jsou opředené legendami a spojené se zvláštní ponurou energií, kterou mohou citlivější lidé pocítit na vlastní kůži. A krásně je tu obzvlášť o Dušičkách. Kam se v listopadu vydat za funerální turistikou?

Praha – ráj hřbitovů

V hlavním městě najdete hřbitovů hned několik. Olšanské hřbitovy jsou největší místo odpočinku v Česku, a leží tu navíc mnoho osobností naší historie. Za návštěvu stojí i Malostranský hřbitov, a to zejména kvůli hrobu svaté holčičky, která podle legend plní nejtajnější přání, pokud je u jejího hrobu vyslovíte nebo necháte napsaná na lístečku. Pražskou raritou je hřbitov bláznů u bohnické psychiatrické léčebny, kde skončili nejen místní pacienti, ale i sebevrazi a různí nepohodlní lidé.

Za hroby slavných i za architektonickými skvosty rozhodně zamiřte na hřbitov na Vyšehradě. Na šest set básníků, malířů, skladatelů či politiků je pohřbeno v blízkosti chrámu sv. Petra a Pavla, společným místem posledního odpočinku velikánů naší historie je pak zdejší monumentální hrobka Slavín.

Hřbitov ve Velharticích není pro bázlivé

Nevelký hřbitov ve Velharticích na Klatovsku je častým cílem návštěvníků, a to díky legendám, které ho obestírají. Na štítu kostela vystupují skvrny připomínající dívčí tvář a nikdy se je nepodařilo zakrýt žádnou další vrstvou nátěru. Může jít o tvář mladé ženy, kterou měli na hřbitově umučit satanisté, nebo o obličej zdejší hradní paní.

V jihovýchodní části hřbitova zas lidé pociťují mrazení a úzkost – prý tu v minulosti došlo k oživení mrtvého. Padlý voják vstal z hrobu a vrátil se pro svou milou, kterou s sebou odvlekl na hřbitov a zamkl ji v márnici. Je-li vám tento příběh povědomý, nemýlíte se. Inspiroval i Karla Jaromíra Erbena, jenž místní legendu literárně zvěčnil v baladě Svatební košile ve sbírce Kytice.

Židovská nádhera v magické Třebíči

Město Třebíč je prostoupeno židovskou kulturou a historií a během jeho návštěvy byste neměli minout ani místní židovský hřbitov. Najdete tu téměř tři tisíce náhrobků v barokním, renesančním i klasicistním stylu – nejstarší je z roku 1625. Zajímavostí místního hřbitova jsou chyby v některých hebrejských textech na náhrobcích, tesali je totiž křesťanští kameníci, pro které byla hebrejština velká neznámá.

Kunštátský psí hřbitov

Zvířecí hřbitovy jsou dodnes v Česku spíše raritou, přitom nejstarší pohřebiště pro domácí mazlíčky vzniklo zřejmě již kolem roku 1890. Nechali si ho vybudovat pánové z Kunštátu na svém panství, aby měli kde pochovávat své psy. Dodnes najdete v zámeckém parku šestnáct náhrobků. Zámek Kunštát je sice od listopadu až do konce března zavřený, Panskou zahradou, zámeckou oborou i parkem Habrůvka, kde se kunštátský psí hřbitov nachází, se můžete projít i v zimním období.

Klatovské katakomby s opravdovými mumiemi

Mrtví nenalezli místo posledního odpočinku vždy na venkovních hřbitovech, odpočívají i v různých kryptách a katakombách. Nezvyklou funerální památku naleznete například v západočeských Klatovech v katakombách pod jezuitským kostelem na náměstí. Krypta z druhé poloviny 17. století sloužila jako pohřebiště pro členy zdejšího jezuitského řádu i významné měšťany a šlechtu.

Dodnes obdivovanou technickou zajímavostí je speciální ventilační systém, díky kterému těla postupně vyschla a změnila se v mumie. Nebožtíků tu bylo na dvě stě, bohužel necitlivá rekonstrukce kostela ve 30. letech 20. století větrací šachty ucpala a těla, která tu přečkala bez újmy staletí, se začala rozpadat. Dnes jsou zde vlhkost a teplota opět přísně monitorovány a několik desítek těl, která se povedlo zachránit, tu můžete obdivovat stále.

Na hřbitov s sebou o Dušičkách nezapomeňte vzít svíčku či věnec, vyrobit stylovou dekoraci zvládnete i sami.

Načítám