Hlavní obsah

Dušičky originálně a levně: Vyrobte vkusné dekorace na hrob, kterými uctíte Památku zesnulých

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Dušičky se blíží a s nimi i myšlenky na to, jak je uctít výzdobou hrobu. Možná byste to mohli zkusit vlastními silami a nachystat si originální dekorace.

Článek

Dušičky, tedy Památka zesnulých, se blíží, slavíme je 2. listopadu. O víkendu vyrazí spousta lidí na hřbitovy, aby uklidila kolem hrobů a nazdobila je na úterý, kdy si zavzpomínáme na ty, kteří tu už s námi nejsou. Přinášíme vám pár tipů na svícny, věnce a dekorace, které si můžete sami vyrobit. Dali jsme si záležet, aby byly z čistě přírodních materiálů.

Věnec z přísavníku

Přísavník pětilistý je popínavka, která dovede nejen krásně porůst celý plot a zeď, ale také se na podzim zabarvit do neuvěřitelných odstínů červené. A právě červená je jednou z tradičních barev dušičkové výzdoby. Použijte je na slámový základ věnce. Listy k němu můžete nejprve přivázat nití nebo tenoučkým drátkem, aby neprosvítala sláma. Na ně pak z listů břečťanu, stopek od přísavníku a jeho větviček naaranžujte ozdoby, které budou působit jako květy.

Foto: Jakub Jurdič

Věnce na hrob mohou mít barvu spadaného listí. V tomto případě to je červená v kombinaci se zelenouFoto: Jakub Jurdič

Věnec z břečťanu

Krásný, i když trochu smutný, je věnec z břečťanu – ale jeho smutek se k této příležitosti hodí. Kromě slaměného základu použijte listy a květy břečťanu, suchou trávu, režný provázek a tavnou pistoli. Listy nalepte na základ tak, aby ho zakryly. Z většího listu můžete vyrobit a slepit kornout, do kterého vlepte květy břečťanu a suchou trávu nebo další sušené přírodniny. Místo stuhy můžete věnec omotat režným provázkem.

Foto: Jakub Jurdič

Zdi hřbitovů bývají porostlé břečťanem, takže se nabízí z něj vyrobit i věnec, který bude vypadat na kamenném náhrobku dobřeFoto: Jakub Jurdič

Mísa se vřesem

Vezměte větší mísu a do ní postavte několik malých květináčů se vřesem. Není-li dost hluboká, aby její okraj květináčky zakryl, vyplňte mezery jehličím nebo mechem. Dopředu postavte uzavřenou svíčku, a i tak se raději ujistěte, že větvičky vřesu nechytnou. Pro větší objem lze do zeminy v květináčích napíchat větvičky kroucené vrby. Mísu můžete dozdobit šiškami nebo jinými přírodními dekoracemi. Výhodou je, že vřes vydrží dlouho, a když do něj v zimě přidáte jehličí a dozdobíte ho jako vánoční dekoraci, bude na hrobě pěkný až do jara.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud chcete dát na hrob větší dekoraci, použijte květiny v květináči, které vydrží déle hezké a můžete je postupně přetvořit v zimní nebo vánoční aranžmáFoto: Jakub Jurdič

Svíčka s věnečkem

Nemáte hrob, ale jen malé místo na urnu? Pak stačí udělat dekoraci ze svíčky. Kupte tu skleněnou a nejlépe kruhového tvaru, abyste její spodní část mohli oblepit větvičkami jehličnanu. Dojem věnečku posílí ještě stužka či ozdobný drátek, na který přidáte třeba šišku nebo slaměnku.

Foto: Jakub Jurdič

Do míst, kde se musí šetřit místem, můžete použít ozdobenou hřbitovní svíčkuFoto: Jakub Jurdič

Svíčka s andílkem

I poslední tip je určený pro vás, kteří musíte šetřit místem. Kupte větší skleněnou hřbitovní svíci a přidejte k ní další symboliku – andělíčka. Protože na skle tavná pistole nedrží, musíte mu vyrobit náležitý podklad. Můžete použít destičku ze dřeva nebo si slepit několik dřívek na podpal. Pak si zlatou barvou namalujte srdce a kolem něj nalepte tavnou pistolí větvičky a lístky eukalyptu. Povrch srdíčka zdrsněte smirkovým papírem nebo poškrábejte špičkou nože, pak teprve nalepte andělíčka. Destičku ke svíčce přivažte provázkem nebo drátkem.

Foto: Jakub Jurdič

Velká skleněná svíčka už může být dekorací sama o sobě, takže ji stačí jen maličko dotvořitFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Načítám