Hlavní obsah

Koloběžky jako nová školní pomůcka: Proč je školy začínají využívat a v čem jsou pro děti dobré

Foto: fotoliza, Shutterstock.com

Foto: fotoliza, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pár let už se mluví o tom, že se současné děti do sportu a pohybu moc nehrnou. Pandemie a distanční výuka to ještě zhoršila tím, že posadila děti ještě hlouběji do židlí před monitor. Jak je znovu rozhýbat? Některé školy si berou na pomoc koloběžky.

Článek

České děti málo sportují a tloustnou. Stávají se tak méně pohybově zdatnými a začít s nějakým sportem je o to těžší. Jak z toho kruhu ven? Pomoci by mohl hravý a snadný pohyb, který bude děti bavit. Na mnoha školách si myslí, že správnou volbou je koloběžka.

Tělák nás baví

Děti nejsou moc zvyklé se hýbat a potřebnou motivaci nenacházejí ani v rodině. Právě proto je to mnohdy jen škola, kdo je může navnadit. Třeba tak, že se do školních osnov zakomponuje i výuka jízdy na koloběžce.

Tento trend k nám dorazil z Německa, kde už pár let úspěšně funguje. U nás začaly koloběžky využívat nejprve sportovně zaměřené školy, kde sloužily jako skvělé kompenzační cvičení a efektivní příprava na řadu sportů, třeba běžecké lyžování. Postupně se ale dostává i na školy základní nebo střední. Zapojují se do projektu Tělák nás baví, v němž jsou právě koloběžky hlavním hrdinou.

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Na koloběžce to děti většinou hodně baví, čehož chtějí využít i mnohé školyFoto: FamVeld, Shutterstock.com

Koloběžka zvýší sebevědomí

Koloběžky už se staly školní pomůckou v několika stovkách škol a zatím to vypadá, že se zalíbily dětem i pedagogům. „Učitelé často naráží na to, že se děti nechtějí zapojovat do složitějších cviků a her, protože si nevěří. A právě pro takové má koloběžka obrovskou výhodu – zvládne ji i méně zdatné dítě nebo dítě s nadváhou. Vyniknout a uspět mohou i ty děti, které nemívají v běžných sportech šanci se vyrovnat svým spolužákům. Tady mají daleko větší šanci je porazit, což posiluje jejich sebevědomí a motivuje je to k pohybu,“ vysvětluje Petr Neugebauer, manažer projektu a obchodní ředitel společnosti Kostka.

Jeho slova potvrzuje i Lukáš Kačer, ředitel kolínské základní školy v Ovčárecké ulici. „Škola si za pomoci obce pořídila více než 30 koloběžek a půjčuje je také dalším školám v Kolíně. Pomocí koloběžek jsme inovovali tradiční podobu tělesné výchovy a zapojili děti co nejvíce atraktivní formou.“

Zábava i bezpečí

Koloběžka se mohla bez problémů začlenit do školních osnov i proto, že je velmi jednoduchá na ovládání a v případě potřeby není ani pro děti žádný problém s ní rychle zastavit nebo seskočit.

„Koloběžky jednoznačně zvýšily zájem dětí o tělocvik. Naše škola má navíc velkou výhodu, že je na rovině a blízko cyklostezek. Děti tak mají bezpečný prostor, kde mohou na koloběžkách jezdit. Abychom nic neponechali náhodě, třídy na koloběžkách jsou doprovázeny minimálně dvěma učiteli, děti musí mít samozřejmě helmy,“ vysvětluje Lukáš Kačer.

Foto: Irina Wilhauk, Shutterstock.com

Na koloběžce jezdí hodně dětí do školy – a může být i součástí školních osnovFoto: Irina Wilhauk, Shutterstock.com

Koloběh posílí tělo i ducha

O koloběhu jako vhodném pohybu pro děti je přesvědčená i jeho lektorka Lenka Fasnerová. „Je podle mne komplexním zdravým pohybem, při kterém se musí rozpohybovat celé tělo - nejen nohy, ale také ruce, střed těla či záda. To je při sedavém životnímu stylu řady školáků velmi důležité, navíc je to pro ně na koloběžce snadné zvládnout.“

Proč je koloběh zdravou pohybovou aktivitou

  • lze ho provozovat v jakémkoli věku
  • zapojuje se při něm pravá i levá mozková hemisféra
  • rozpohybují se kyčelní klouby a posílí svaly kolem kyčlí a kolen
  • zapojí se všechny svaly, které jsou důležité i pro správnou chůzi
  • pomáhá od bolesti kloubů i zad, zlepšuje fyzickou kondici a celkově zpevňuje postavu

Aby tohle všechno platilo, je důležitá správná technika jízdy na koloběžce: vzpřímený postoj, plynulý odraz přední částí chodidla (tedy ne patou), napnuté paže a v neposlední řadě i střídání nohou.

Reklama

Načítám