Hlavní obsah

Kam na výlet o svátečním dnu? Na festival jídla, zámek, divokou řeku nebo vlakem za romantikou

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden nás opět čeká volná středa, některé děti mají školní volno dokonce i delší. Máte už plán, kam o státním svátku 8. května vyrazíte za zábavou, dobrodružstvím a společnými zážitky? Inspirujte se našimi tipy.

Článek

Státní svátek 8. května je nazýván Dnem vítězství, kdy si nejen v České republice připomínáme konec 2. světové války. Pro mnoho lidí jde tedy o den pracovního volna, některé školy navíc nadělily dětem „prázdniny“ také v pondělí a úterý, případně koncem týdne. Jak smysluplně s tímto časem naložit? Jistě bude fajn něco nového zažít a vychutnat si společný čas naplno.

Zámek Březnice

Malebný renesanční zámek, který vznikl přestavbou středověké tvrze, objevíte ve stejnojmenném městečku nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem. Je opředen mnoha pověstmi a opravdovým skvostem je zde zámecká knihovna, zvaná Lokšanská, vůbec nejstarší zámecký knihovní sál v Čechách, dochovaný v původní podobě z roku 1558. Zámecké interiéry připomínají jednotlivé šlechtické rody, v jejichž vlastnictví zámek byl, prohlédnete si nádherně zdobenou renesanční jídelnu i sbírku pušek ve zbrojnici. Za procházku stojí i anglický park s bylinkovou zahradou a dvěma rybníky. Otevřeno je od úterý do neděle.

Slavné pražské paláce zdarma

Během státního svátku 8. května můžete zdarma navštívit historické prostory Valdštejnského paláce, dnešního sídla Senátu. Pro zájemce jsou přístupné až do konce října každý víkend od 10 do 17 hodin, od června do září ještě o hodinu déle. Ve středu 8. května můžete zdarma nahlédnout také do Poslanecké sněmovny v rámci dne otevřených dveří. Nevynechejte ani procházku po barokní Valdštejnské zahradě, která je otevřena od pondělí do pátku od 7 do 19 hodin. O víkendech a státních svátcích pak mezi 9. a 19. hodinou.

Májové slavnosti ve vodním světě

V Aquapalace Praha to bude žít za jakéhokoli počasí. Pro děti (ale nejen pro ně) je připravena řada vodních radovánek a adrenalinových zážitků. Těšte se na tropické teploty, mořské vlnobití, jízdy na tobogánech a spoustu animačních aktivit. Venkovní zóna pak naláká malé i velké milovníky adrenalinu na extra dlouhý tobogán Canyon a peřeje Divoké řeky. Pokud neholdujete bláznivým tobogánovým jízdám, určitě vás potěší, že budou otevřeny venkovní bary, takže máte možnost vychutnat si drinky přímo z příjemně teplé vody. Ve středu 8. května zde proběhne koncert a k tomu křest nového zpěvníku Kája a Bambuláček, který si děti mohou od svých oblíbenců nechat podepsat.

Posázavský pacifik

Železniční trať zvaná Posázavský pacifik je legendární. V Praze Braníku nasednete do vlaku, který vás doveze až do Čerčan. Cesta trvá asi dvě hodiny, ale stále se budete mít na co dívat. V tomto případě stoprocentně platí, že cesta je cíl. Při jízdě lokálkou se můžete kochat nádhernou divokou krajinou, projedete, mimo jiné, po nejvyšším kamenném viaduktu u nás, jmenuje se Žampach. Vláčkem se nemusíte kodrcat až do cílové stanice, vystoupit můžete kdekoli a jít kus cesty pěšky. Romantická je třeba stezka z Pikovic či Petrova do Kamenného Přívozu, po břehu Sázavy přes staré trampské osady.

Lanovkou na horu Kleť

Kleť se nachází několik kilometrů od Českého Krumlova a se svými 1083 metry nad mořem je tato hora nejvyšším bodem Blanského lesa. Na vrchol se samozřejmě můžete vydat procházkou po svých (po zelené turistické značce), pokud ale chcete dětem nebo sobě dopřát opravdový zážitek, nechte se nahoru vyvézt starou jednosedačkovou lanovkou. Připravte se na to, že je lanovka skutečně retro a její trasa je téměř dva kilometry dlouhá. Dolní nástupní místo je v Krásetíně. Na vrcholu vás kromě nádherných výhledů do všech světových stran, na Šumavu a za příznivého počasí až na vrcholky rakouských Alp, čeká také hvězdárna a nejstarší kamenná rozhledna v Čechách.

Slavnosti perníku v Pardubicích

Pardubický zámek o sváteční středě 8. května provoní tradiční Slavnosti perníku. Připraven bude malý jarmark perníku, medu a lidových výrobků, pohádky nejen O perníkové chaloupce, dílničky se zdobením perníčků nebo malování obrázků perníkové chaloupky za sladkou odměnu. Po absolvování kurzu Baby Jagy v sedání na lopatu a letu na koštěti si děti budou moci uloupnout perníček z perníkové chaloupky. K vidění i vyzkoušení bude kejklířská dílna i lekce kouzlení. Všichni návštěvníci mají vstup zdarma na zámeckou věž, do expozice skla a na výstavu mincí Východočeského muzea. V poledne se bude soutěžit o dětské i dospělé nejrychlejší jedlíky perníku a bude se i tančit.

Gastrofestival Cesta kolem světa v Uherském Hradišti

Ochutnejte světovou kuchyni na jednom místě na festivalu, který se koná ve středu 8. května na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Dopřejte si pravou Ameriku – burgery, hot dogy, křidélka, mexickou kuchyni – quesadillu, tacos, tortilly, nachos, španělskou paellu, egyptské menu s dezertem baklava, kávu připravovanou na horkém písku či indonéskou kuchyni a speciality Asie. Smlsněte si na vaflích, makronkách nebo výborné zmrzlině. Na pódiu zahraje hned několik kapel, vystoupí také Lukáš Neckář se svým barevným sushi. Vy i vaše děti se můžete zapojit do sushi kurzu, připravena bude také dětská zóna s nafukovacími atrakcemi a řetízkovým kolotočem.

Klokočské skály

Klokočské skály jsou přírodní rezervací, která se nachází nad obcí Klokočí, jižně od známější Malé Skály v srdci Českého ráje, a nabízejí nespočet možností pro pěší výlety. Toto skalní město vás okouzlí, nepotkáte tady davy, jako ve slavnějších Prachovských skalách, tudíž si užijete klid a atmosféru tohoto jedinečného místa. Pískovcové skalní město se skládá ze dvou částí, Betlémských skal se sloními hřbety a Klokočských skal s jeskyní Postojna a dechberoucími Klokočskými průchody. Ze skalní stěny se vám otevřou rozhledy na severní a jihovýchodní část Českého ráje, na jihovýchodě Klokočských skal pak stojí za prozkoumání zřícenina hradu Rotštejn.

Načítám