Hlavní obsah

Kam o víkendu: Zamilujte si svou kuchyň, dejte si snídani na Staromáku a projděte se pro dobrou věc

Foto: Archiv Piána na ulici

Foto: Archiv Piána na ulici

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Září se blíží k polovině, dojíždí prázdninový režim, babí léto je v plném proudu a to je ten nejlepší čas na zajímavé akce, výlety a kulturní zážitky. Víme, kam vyrazit do společnosti, kde se budou bavit děti i kde pomůžete pohybem.

Článek

Vybrat si z nepřeberného množství akcí, které se po celé republice konají, je někdy těžké. Udělali jsme proto předvýběr a teď je to na vás. Láká vás historie nebo umění? Chcete vyrazit na akci pro děti nebo si jít zaběhat pro dobrou věc?

A máme i tip na knížku, která vám pomůže vytvořit doma zase o něco příjemnější prostředí.

Art Week a Dny evropského dědictví

Praha: Milovníky kultury jistě zaujme Prague Art Week, který během sedmi dnů (od 9. do 15. září) představí to nejlepší z programu asi padesátky pražských muzeí a galerií. Široká veřejnost si tak může užít desítky vernisáží a výstav, ale i vzdělávací programy, kterých se účastní významné osobnosti z České republiky i ze zahraničí. Navštívit můžete například Národní galerii, DOX a další.

Celé Česko: Dny evropského dědictví s tématem Udržitelné památky se letos konají od 10. do 18.září a jsou příležitostí, jak (většinou) zdarma navštívit nejzajímavější památky a objekty, které bývají obvykle nepřístupné. Zahájení proběhne v Chebu, který si letos připomíná 700 let od trvalého připojení k zemím Koruny české. V Trutnově se bude slavit 30 let od vzniku Společnosti česko-německého porozumění. Na Bezdězu vystoupí šermířská skupina Eskalon a budete mít jedinečnou možnost vyjít i na ochoz královské gotické kaple. Akcí se koná po celé zemi mnohem víc, jistě najdete tu svoji.

Foto: Mapy.cz/Rostislav Hudec

Majestátní Bezděz otevře i obvykle uzavřené prostoryFoto: Mapy.cz/Rostislav Hudec

Praha a Piána na ulici

Ve středu města i týdne (středa) 14. září od 7 do 11 hodin si na pražském Staroměstském náměstí užijte komunitní akci pořádanou kavárníkem Ondřejem Kobzou a spolkem Piána na ulici. U dlouhého kruhového stolu je vítán každý, dobroty si přineste svoje oblíbené a můžete se podělit i s ostatními účastníky.

V roce 2020 se podobná akce konala na Karlově mostě, kdy se mělo jednat o oslavu konce koronavirové krize. Organizátoři za to tehdy sklidili tehdy i kritiku.

Letos zvolili organizátoři jedno z nejvýznamnějších míst našich dějin, kde proběhla poprava českých pánů, komunisté zde ohlásili Vítězný únor, po sametové revoluci se tu rozezněla Má vlast dirigovaná Rafaelem Kubelíkem a také se tu slavilo Nagano.

Foto: Archiv Piána na ulici

Snídaně na Karlově mostě měla úspěch. Letos proběhne na Staroměstském náměstíFoto: Archiv Piána na ulici

Kam s dětmi o víkendu 10. a 11. září

Praha a Albi Game Day: Nadšencům do deskovek by neměl ujít herní víkend na Starém Městě. Koná se v klášteře minoritů sv. Jakuba a můžete si vyzkoušet na čtyřicet her, těšit se na turnaje, soutěže i možnost zahrát si přímo s autory her.

Červený Újezd a Nintendo Retro: Kdo nehrál v dětství Nintendo, jako by nebyl. Tuto herní konzoli, ale i další digitální hry si můžete o tomto víkendu vyzkoušet v Muzeu videoherních autometů v Červeném Újezdu u Prahy, a ještě si popovídat s jejich sběrateli.

Teplice a Lego. Komentovaná prohlídka výstavy Svět kostiček se koná v sobotu 10. září v jízdárně zámku v Teplicích. Petr Šimr je nadšeným stavitelem a sběratelem stavebnic Lego a rád vysvětlí, proč do něj hodně investovat.

Brno a pohádkový poklad. Vyrazte o tomto víkendu na hrad Špilberk. Děti budou plnit úkoly ze světa pohádek a hledat poklad, můžou se těšit na pohádkové hrdiny, divadlo či jarmark.

Foto: Albi

Přijďte poměřit síly s ostatními nadšenci a objevit novinky na trhu s deskovkamiFoto: Albi

Praha a Teribear

Již poosmé pořádá Nadace Terezy Maxové dětem sportovně charitativní happening Teribear hýbe Prahou aneb Prima den s medvědem. Konečně se po dvou letech ve virtuální podobě vrací na pražskou Letnou.

Od 12. do 18. září máte možnost zdolat trasu dlouhou 1,3 kilometru během, chůzí nebo třeba v rámci procházky s kočárkem. A kolikrát chcete. Partneři akce za každý kilometr věnují 25 Kč na vámi zvolený příběh. Pomoct tak můžete opuštěným dětem, maminkám v azylových domech nebo mladým lidem, kteří odcházejí z dětských domovů.

Registrovat se můžete už nyní na www.teribear.cz, jednorázový registrační poplatek je 250 Kč a i ten bude použit na pomoc dětem.

Foto: NTMD

Nemusíte trhat běžecké rekordy, počítá se každý zvládnutý kilometrFoto: NTMD

Ostrava a Jules Verne

V Ostravě sice Jules Verne nikdy nežil, ale určitě by se mu zde líbilo, klidně by mohla být jeho Ocelovým městem. Využijte možnost a navštivte komentovanou prohlídku. V sobotu 10. září projděte Tajuplný ostrov Ostrava a zjistěte, jak se z města stal průmyslový gigant. Ve čtvrtek 15. září pak objevte Tajemství kostelů Slezské Ostravy a navštivte slezkoostravské kostely, které jsou neprávem opomíjené. Prohlídky je třeba rezervovat.

Zamilujte si svou kuchyň

Srdce domova? Podle Míši Kramolišové a Markéty Popovičové alias blogerek Mámami je to zcela jistě kuchyň. Zde se vytváří teplo domova, vedou dlouhé hovory, hrají hry i se odehrávají setkání s přáteli. Ale udržet v ní pořádek a systém není vždy jednoduché. Autorky knížky vám poradí, jak účelně vše v kuchyni uspořádat, efektivně plánovat nákupy potravin a připravovat jídla tak, aby nezabrala moc času, ale pochutnala si celá rodina.

Foto: Archiv nakladatelství

Zamilujte si svou kuchyň; Markéta Popovičová, Michaela Kramolišová; nakladatelství GradaFoto: Archiv nakladatelství

A kdyby trakaře padaly, pusťte si skvělý seriál, který dáte na jeden zátah, vyberte si.

Reklama

Načítám