Hlavní obsah

Proč je září nový Nový rok a co byste teď měli udělat, aby byl šťastný a veselý

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

O tom, že kalendářní začátek roku je 1. ledna, nebudeme polemizovat. Ale pro mnohé se více věcí mění v září, kdy začíná rok školní, startují kurzy, divadelní sezony apod. I na předsevzetí nebo životní změny je babí léto příhodnější, co říkáte?

Článek

Hlava vám třeští, oči nejdou rozlepit a na budíku nemůžete ani rozluštit čas. Matně si vzpomínáte, že včera bylo dost veselo. Aby ne, slavil se konec roku. Ale vy teď rozhodně nejste ve stavu, že byste měli začít hubnout do plavek nebo šetřit na dovolenou. I když jste si to v rámci plánování předsevzetí takto usmysleli. Co s tím? V lednu si dejte pohov a nechte to na září!

Teď jste odpočatí z letních dovolených, venku je dlouho světlo a babí léto hraje barvami. Za nás je devátý měsíc pro větší plány a změny naprosto ideální. Co doporučujeme?

Dejte dnům řád

Dámy z blogu Mámami doporučují dát si čas na sladění: „Každý začátek potřebuje čas, než se vše znovu usadí a sladí. Soustřeďte se na to důležité, neplňte diář a nechte si tam volná místa pro změny. Pomůže určit si časy zásadních činností, jako je vstávání, zhasnutí lampičky u dětí, čas večeře, ale třeba i úklidu hraček.“

Je jasné, že s novým začátkem přichází i spousta aktivit a povinností a je téměř nemožné vše udržet v hlavě. Začněte si zapisovat.

V Young Block vám k tomu nachystali dokonce ideální diář. V čem je jiný? Začíná zářím. Spolumajitelka firmy Zuzana Fryaufová říká: „Protože jsme v Young Block všichni rodiče, moc dobře víme, že skutečně podstatné změny se v našem plánování nedějí od ledna, ale přicházejí bez fanfár a ohňostrojů v září, se začátkem školy. A nejsme sami. Rozvrhy, plány a logistiku řeší i učitelé, studenti, herci a umělci, kterým začíná nová sezona.“

Dopřejte klid duši

Preventivní zdravotní prohlídky by měly být samozřejmé. Praktika, zubaře i gynekologa jistě navštěvujete pravidelně. Ale co prevence duševního zdraví? Názor, že terapie a návštěvy psychologa jsou jen pro lidi, které něco akutně trápí, je naštěstí dávno překonaný.

Psychoterapeuti z týmu Vztahy21 říkají: „Věříme, že konzultace s psychoterapeutem by měla být stejně dostupná a běžná jako nechat se ostříhat nebo zajít do kina. Terapie není pro pár vyvolených nebo nešťastných, je pro každého.“

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Nespoléhejte na popovídání s kamarádkou u vína a zbavte se stereotypní představy, že na terapii chodí jen blázniFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Rozšiřte si obzory

Máte pocit, že už jste se dlouho nenaučili nic nového? Teď je ideální chvíle udělat změny. Jazykové i další školy vypisují nové kurzy, mnozí lektoři mají školení online. Existuje spoustu podcastů, které nejsou jen upovídané, ale mají přidanou hodnotu. Naše MUDr.ování vám například přinese zajímavé informace od lékařů.

A pokud byste rádi knihu, která vám rozšíří obzory, doporučujeme novinku z pera novinářky Markéty Lukáškové, autorky podcastu Příběh, který se opravdu stal. Její kniha se jmenuje Co vás v dějáku nenaučili, vychází 22. září a mapuje dobu od nástupu komunistů po sametovou revoluci.

Až se jaro zeptá na kondici

Málokteré roční období vybízí ke sportování jako nadcházející podzim. Teploty jsou ideální, neumrznete, ani nezkolabujete z vedra. Až se jaro zeptá, co jste na podzim a v zimě dělali, můžete říct, že jste od září makali a zima vás pak nepřekvapila, jen jste oblékli o vrstvu oblečení víc.

Tip, jak propojit touhu po vědění a makání na kondici: běházky neboli běhací vycházky. Například po Praze je pořádá průvodkyně Tereza Molková pod názvem Projdi Prahu jinak. Dozvíte se mnohé z naší historie a dáte si příjemně do těla.

Příspěvková organizace TIC Brno zase na podzim pořádá zajímavé prohlídky Brna, můžete se vydat na tři okruhy: Vilky, parky, kopečky; Přes vilu Tugendhat k Cejlu; BVV (Výstaviště Brno).

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Vyčistit si hlavu a udělat něco pro své zdraví. Na to je pohyb venku ideálníFoto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Zkuste to v kuchyni jinak

Během dovolené jste ochutnali exotické dobroty? Zkuste si jimi zpestřit domácí vaření. Nutriční poradkyně Karolína Kamberská nám dokonce svěřila, že je to způsob, jak vést dospívající děti ke zdravějšímu stravování: „Za dobrý tip považuji zdravou výživu maskovat, třeba do cizokrajného kabátku.“ Autorka série knih Domácí kuchařka doporučuje například vietnamskou či japonskou kuchyni, jídla z Blízkého východu, Mexika apod.

A jestli máte pocit, že se i přes veškerou snahu u vás vyhazuje příliš jídla, zkuste se inspirovat knihou naší kulinární redaktorky Kateřiny Bičíkové Vaříme beze zbytku. Poradí vám, jak využít nať kořenové zeleniny, jablkové či bramborové slupky nebo okoralé zbylé knedlíky.

Reklama

Načítám