Hlavní obsah

Předvelikonoční tipy proti nudě: Království času, zámecké Velikonoce i světový Restaurant Week

Foto: kralovstvicasu.cz

Foto: kralovstvicasu.cz

Reklama

I když se počasí ještě zkouší tvářit jako nejkrutější zima, jaro je tu a blíží se i hlavní jarní svátek Velikonoce. Kam se vydat za tradicemi, kam za zážitky a co si přečíst, když bude venku nevlídno a vám se nebude chtít oblékat?

Článek

Blíží se apríl, ale věřte, že tyto tipy proti nudě jsou skutečné a žádný žertík. Máme pro vás inspiraci, kterým směrem vyjet na zajímavý celodenní výlet, kde si užít velikonoční tradice a kde si dopřát kulinářský zážitek.

Za zážitky do Protivína

Víkend je od slova výlety, to ví každé malé dítě. Ale bez legrace - kde to bude bavit celou rodinu? Například na jihu Čech v protivínském Království času, které najdete v nádherné secesní vile. Čeká vás tu herna, dílničky pro malé hodináře i zahrada, hřiště pro děti s prolézačkou s motivem kukačkových hodin a kavárna s dobrotami. A samozřejmě obrovská sbírka nejrůznějších hodin, budíků a hodinek, celkově přes 1200 exponátů v pěti místnostech.

A co v Protivíně vidět dalšího? Navštivte místní muzeum, exotická příroda nadchne malé i velké. Infocentrum a Zoologické muzeum pak najdete v bývalém špitálu. A minout byste neměli ani pivovar Platan.

Foto: kralovstvicasu.cz

Místo, kde se čas zastavil? To rozhodně ne.Foto: kralovstvicasu.cz

Za Velikonocemi na Kačinu či Špilberk

Na zámku Kačina, kousek od Kutné Hory, sídlí muzeum českého venkova a patří k nejvýznamnějším empírovým stavbám v České republice. V dubnu pak zve na velikonoční prohlídky, kdy na vás v zámeckém interiéru čekají velikonoční symboly i tradiční výzdoba. Připomeňte a osvěžte si s dětmi možná zapomenuté zvyky a tradice a v zámeckém parku si pak zahrajte rodinnou hru hledání obřích vajíček.

Na brněnském hradě Špilberku se chystá akce Špilberk žije Velikonocemi. Od čtvrtka 6. dubna do pondělí 10. dubna můžou vaše ratolesti pomoct králíčku Pepíčkovi najít šest malovaných vajíček. Zelený čtvrtek bude patřit jarmarku, nebudou chybět ani kreativní dílničky a povídání o významu jednotlivých velikonočních dnů. Je třeba se přihlásit předem.

Foto: Národní zemědělské muzeum

Zámek Kačina určitě stojí za návštěvu a o Velikonocích obzvlášť.Foto: Národní zemědělské muzeum

Za jídlem na pražský Restaurant Week

Gurmáni, gurmeti, jedlíci a požitkáři, zbystřete. Světový Restaurant Week bude konečně k ochutnání i v Praze! Tradice festivalu se datuje od roku 1992 a pořádají jej v New Yorku, Londýně i po Evropě. A ve dnech 12. až 23. dubna otevřou festivalovým návštěvníkům své brány na tři desítky výjimečných restaurací (např. Pohlreichova Next Door nebo síť restaurací La Bottega), které připraví speciální festivalové menu v jednotné ceně 790 Kč na osobu. Motto festivalu zní: Jídlo nevychází z módy. Rezervujte si včas místo.

Foto: Nejen bistro

V rámci Restaurant Weeku si můžete zarezervovat místo v některé z pražských prestižních restaurací, např. v Nejen bistro.Foto: Nejen bistro

Hra pro děti: Šifry Emila Holuba

Patříte k milovníkům deskových a únikových her? Tyto originální hry kombinují starý dobrý offline formát s moderní online zábavou a jejich příběh je inspirován výpravou Emila Holuba, lékaře a cestovatele, do Afriky. Díky důmyslným šifrám procvičíte s dětmi logiku i postřeh a bonusem bude společně strávený čas.

Cílem hry je pomoci účastníkům Holubovy výpravy, která byla napadena domorodci, do bezpečí. Celou hru provází nahrávky v online systému, v němž najdete úkoly i nápovědu. Hra je ideální pro děti od 10 let a je vhodná pro 1-5 hráčů.

Foto: Dino Toys

Šifrovačka v teple domova, když to venku ještě jarně nevypadá.Foto: Dino Toys

Kniha: Ty chladné oči

Scarlett Wilková vloni oslnila svým románem Až uvidíš moře, kde byli ústředním tématem uprchlíci z Řecka, kteří přišli do Československa v době občanské války.

Kniha Ty chladné oči je také silná. Hlavní hrdinkou je ruská dívka, která ve 40. letech vystudovala zdravotnickou školu a stala se porodní asistentkou. Během války jako zdravotnice pomáhala, kde bylo třeba, tudíž i Němcům. V těžkých časech poznala českého chlapce, který bojoval za wehrmacht. Po válce se snažili být co nejvíc nenápadní, aby se vyhnuli nařknutí z kolaborace…

Foto: Archiv nakladatelství

Scarlett Wilková se svou novinkou aspiruje na jeden z literárních skvostů roku.Foto: Archiv nakladatelství

Reklama

Související témata:
Zámek Kačina
Scarlett Wilková

Načítám