Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zajděte si na romantiku do kina, na festival whisky i svařáku či do strašidelné zoo

Foto: lantern parade, Shutterstock.com

Foto: lantern parade, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dny jsou čím dál kratší, a proto se vám na tento víkend budou hodit tipy, kam zajít i po setmění. Čím zpříjemnit sobě i dětem volné dny? Pro každého máme něco.

Článek

První listopadový víkend se nenese je v duchu doznívajících Dušiček či Halloweenu, je čas se i trochu pobavit, zahřát se a užít si krásu barevného podzimu. Kde a kdy?

Za whisky do Prahy, za vínem na Moravu

Praha: Živá hudba, skotské dudy, kilty, doutníky, jídlo a víc než 150 druhů vybrané whisky vás čekají na festivalu Team Whisky Life! Prague, který se koná 3. a 4. listopadu na Novoměstské radnici v Praze. Vystavovatelé si pozvali ambasadory vyhlášených značek ze Skotska, Anglie, Rakouska i jiných zemí, kteří zde uspořádají řízené degustace. Dozvíte se vše o historii dané značky whisky, jak se vyrábí, čím je unikátní, a naučíte se rozeznat i ty nejmenší nuance v chuti a vůni. Jednodenní vstupné na místě přijde na 550 Kč, dvoudenní na 950 Kč.

Hlučín u Opavy: Pokud ale dáváte přednost vínu, můžete navštívit Svařák fest v Hlučíně, kde se koná v sobotu od 15 do 18 hodin soutěž o nejlepší svařák z červeného, bílého i růžového vína.

Foto: Smit, Shutterstock.com

Milovníci dobré whisky by měli zamířit tuto sobotu na pražskou Novoměstskou radniciFoto: Smit, Shutterstock.com

S dětmi do Zoo Děčín

První listopadová sobota bude v děčínské zoo patřit strašidlům a vy můžete být i s vašimi dětmi u toho. Zábavné odpoledne tu začne v 15 hodin dlabáním dýní, ve stejný čas se otevře i strašidelná stezka, kde se děti setkají s Harrym Potterem, Saxanou, Mavis a Johnym z Hotelu Transylvánie, Wednesday nebo třeba s Červenou Karkulkou a zlým vlkem. Závěr akce bude patřit lampionovému průvodu, který vyjde v 17.15 od orientačního plánu.

Foto: Zoologická zahrada Děčín

V děčínské zoo se tento víkend budou děti hezky bát a užijí si lampionový průvodFoto: Zoologická zahrada Děčín

Na Moravu za výlovem rybníka

Výlovy rybníku ještě nekončí! Vypravit se na něj můžete například do Jihomoravského kraje nedaleko Blanska, kde se o tomto víkendu koná výlov rybníka Olšovec. Kromě sledování práce rybářů vás tu čeká i prodej čerstvých ryb na hrázi. Domů si tak můžete odvézt nejen jedovnického kapra, což je čtyřletá ryba bez šupin, která se vyznačuje kvalitním masem s charakteristickou chutí, ale i třeba štiku nebo candáta.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Výlov rybníka je zážitek pro malé i velkéFoto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Do Chebu na hrad

Pokud máte rádi podzimní procházky korunované „dobytím hradu“, naplánujte si výlet až na úplný západ naší republiky do Chebu. Interiéry zdejšího hradu jsou sice přes zimu víceméně zavřené, ale vstup je otevřený vždy o víkendech od 10 do 15 hodin, a to zdarma. Volně přístupné je celé rozlehlé hradní nádvoří s expozicí starověké a středověké mechanické artilerie, torzo románského paláce pocházející z doby císaře Fridricha I. Barbarossy i barokní pevnostní val, z něhož se vám otevře pohled na část města a blízké okolí.

Foto: Archiv Hrad Cheb

Hrad v Chebu je připraven na návštěvníky i v zimní sezoněFoto: Archiv Hrad Cheb

Dva tipy do kina

Tipem pro filmové fandy je filmový festival 3Kino Film Fest 2023: Oči střední Evropy. Jeho 10. ročník se koná ve dnech 6.-11. listopadu v Praze. Do soutěže bylo nominováno víc než 20 snímků z Polska, Slovenska, Maďarska a Česka. Přehlídku otevře polsko-srbsko-litevský film Jagna (Chłopi) čerstvě nominovaný na Oskara. Romantický příběh z polského venkova je plný lásky i nenávisti a rozkrývá odvrácenou tvář těžkého života na vesnici a poměrů na konci 19. století.

Pokud milujete silné, neotřelé filmové příběhy, zajděte na nový italsko-český film Terezín: Láska za zdí, jehož hlavním motivem je hudba. Včera 2. listopadu měl premiéru. Zaměřuje se na osud fiktivních i reálných postav muzikantů, které svedl dohromady osud v roce 1942 do židovského ghetta Terezín. Jednu z hlavních postav si ve filmu zahrál i Jan Révai.

Foto: Bohemia Motion Pictures

Jan Révai ztvárnil ve filmu skladatele Hanse Krásu, který v Terezíně nacvičil s židovskými dětmi operu BrundibárFoto: Bohemia Motion Pictures

Načítám