Hlavní obsah

Kam s dětmi za zážitky? 8 top míst v Česku: železnice, peklo i výpravy do minulosti

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Víkend co víkend přemýšlíte, kam vyrazit na rodinný výlet, abyste se bavili vy i vaše děti? Pak jistě hledáte zajímavá místa, jejichž návštěva bude zážitkem. A my jich známe hned několik. Vydejte se na Lipno, do Moravského krasu nebo na Prahy na Smíchov.

Článek

Co budeme dělat o víkendu? Jestli tahle věta v pravidelných intervalech zní i u vás doma, pak jsme tady my, abychom vám třeba vytrhli trn z paty. Vybrali jsme pro vás totiž 8 míst, která stojí za vidění, a hlavně jimi uděláte radost dětem. Nezkoušejte na ně „i cesta je cíl“, ale dopřejte jim zážitek. Vezměte je do pekla, do oblak, za hravou vědou nebo do minulosti.

Když si to teď promyslíte, ušetříte spoustu času a rozhodně vás nezaskočí otázka: „Co budeme o víkendu dělat?“

Království železnic

Děti vlaky určitě fascinují, ale na nádraží vás nepošleme. Neměli byste si ale nechat ujít 3 500 m² rozsáhlou expozici Království železnic na pražském Smíchově. Užijete si pohled na největší kolejiště ve střední Evropě, modely vlaků a aut a významné stavby z celého Česka. Modely jsou interaktivní – můžete je částečně ovládat a být tak například svědkem probuzení umrlce. Pro ty, kdo sní o povolání řidiče, jsou tu reálné modely tramvají, autobusů a lokomotiv.

Foto: Profimedia.cz

Modely kolejiště jsou natolik autentické, že máte chuť se zmenšit a běžet na vlakFoto: Profimedia.cz

Národní zemědělské muzeum

Jít do muzea bývalo dříve trochu za trest. Nesmělo se na nic sahat a u exponátů byly dlouhé popisky. Muzea 21. století jsou jiná, interaktivní a hravá. Jako třeba Zemědělské muzeum v Praze na Letné. U vchodu vás uvítají zemědělské stroje a v rámci expozic si vyzkoušíte chytání ryb, nákup potravin z celého světa, jízdu na traktoru, otestujete znalosti z myslivosti nebo se z vyhlídkové střechy pokocháte výhledem na Prahu stověžatou.

Foto: Profimedia.cz

V suterénu muzea si prohlédnete desítky aut, mnohé můžete i vyzkoušetFoto: Profimedia.cz

Techmania Science Center

Že je věda pruda? Ukažte dětem, že to jde i jinak. V plzeňském Techmania Science Center na vás čekají interaktivní a hravé exponáty, díky kterým pochopíte matematické a fyzikální principy nebo přírodní zákonitosti. Sáhněte si na 200 000 voltů, vytvořte vodní vír, obdivujte model Entropy výtvarníka Davida Černého (52), zkuste předběhnout slepici a otestujte si paměť. V jediném 3D planetáriu v České republice poznáte blízký i vzdálený vesmír, kvízy a hádanky na vás čekají v Expozici ČT:D.

Foto: Profimedia.cz

Na návštěvu si vyhraďte klidně celý den, tady nebudete vědět, co dřívFoto: Profimedia.cz

Peklo Čertovina

Kousek od Hlinska v Čechách najdete světový unikát plný čertů a pekelníků. Peklo Čertovina z dřeva a kovu sahá až do hloubky 12 metrů pod zemí a vinou se jím stovky chodeb a jeskyní. Najdete tu čertí školu i trapírnu, krásná čertice vás pozve na drink nebo pěkně připálenou bábovku. Projdete si chodbou sedmi smrtelných hříchů a Lucifer vám dá rozhřešení. Během programu se připravte na to, že vás čerti můžou plácnout po zadku nebo udělat bububu na děti.

Foto: peklocertovina.cz

V Pekle Čertovina je vše do detailu propracované a ručně dělanéFoto: peklocertovina.cz

Dům přírody Moravského krasu

Domy přírody jsou moderní návštěvnická centra a najdete jich po České republice několik. Ten v Moravském krasu je přímo na Skalním mlýně, odkud lze následně vyrazit do Punkevních jeskyní. Než se vydáte prozkoumávat tajemné říčky, strašidelné jeskyně nebo Macochu, užijte si interaktivní expozici. V ní se projdete časem, ponoříte do korálového moře, dozvíte se víc o krápnících, proletíte se s netopýry. A možná potkáte i původní obyvatele jeskyní.

Foto: dumprirody.cz

Až si důkladně projdete expozice uvnitř, přesuňte se za zábavou venFoto: dumprirody.cz

Zážitkový park Zeměráj

Zábavní venkovní parky jsou záruka klidného večera rodičů – děti z celodenní zábavy odpadnou už u čištění zubů. Zkuste letos Zeměráj. Kousek od Orlíku nad Vltavou se na ploše devíti hektarů nachází oživený archeopark – vesnice raného středověku. Automaticky schováte mobil, přestanete chytat wi-fi a zkusíte si na hrnčířském kruhu vyrobit hliněnou misku. Nakouknete do původních chýší, umelete si mouku, prohledáte paleontologické naleziště nebo si projdete bosostezku lesem a přes potok.

Foto: Profimedia.cz

V chaloupkách ze středověku zjistíte, jak málo lidé dřív k životu potřebovaliFoto: Profimedia.cz

Hrad a zámek Staré Hrady

Rádi byste s dětmi vyrazili na hrad či zámek, ale bojíte se dlouhé prohlídky plné historie? Na Starých Hradech v Českém ráji  se sice z českých dějin moc nedozvíte, ale během prohlídkových okruhů se pobavíte a leccos naučíte. Budete víle Vitamíně pomáhat hledat skřítky baciláky a možná si osvojíte dovednost létání na koštěti. Pohádkových bytostí potkáte stovky. Na vše dohlíží čaroděj Archibald I., čistotná čarodějnice Furtoperta má na starosti prádelnu, dračí král Rozumbraďák XVI. vám udělí osobní audienci a v pekle poznáte čerty dobráky.

Foto: Profimedia.cz

Kousek od Libáně najdete pravý pohádkový hrad s draky a čertyFoto: Profimedia.cz

Stezka korunami stromů Lipno

Jednou z dominant Lipna je vrchol Kramolín, na jehož vršku se tyčí jedinečná Stezka korunami stromů. Měří 372 metrů a je plná interaktivních informačních tabulí, díky kterým lépe poznáte les okolo vás. Motivací pro výstup až na úplný vrchol je i nádherný výhled na Alpy nebo možnost sjet dolů unikátním tobogánem. Stezka je bezbariérová a z Lipna se k ní dostanete příjemnou procházkou nebo lanovkou.

Foto: Profimedia.cz

Až si projdete stezku, můžete kousek od ní navštívit i les plný lanových centerFoto: Profimedia.cz

Tak už víte, kam se letos zaručeně vydáte? A prostudujte si, na co si dát pozor, abyste místo výletu nejeli s dětmi do nemocnice. Další tipy na výlety, a to nejen s dětmi, najdete i v našem seriálu Cestování po Česku

Reklama

Načítám