Hlavní obsah

Kam vyrazit o dušičkovém víkendu? Za mariachi nebo do sauny

Foto: Kleber Cordeiro, Shutterstock.com

Foto: Kleber Cordeiro, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V obchodech jste už možná narazili na vánoční výzdobu, ale podzim se ještě nerozloučil. Před námi je dušičkový víkend, tak zatím nehledejte recepty na rohlíčky a raději se nechte inspirovat našimi tipy.

Článek

Minulý víkend byl díky oslavě Dne vzniku samostatného československého státu sympaticky prodloužený, ten nadcházející je sice standardně dlouhý, zato nabitý akcemi. Čekají nás Dušičky – a můžete je pojmout i po mexicku. V každém případě se pořádně se oblečte a pro jistotu si přibalte deštník.

V sobotu očekávejte zataženo až oblačno, občas i zaprší: v Čechách na většině území, na Moravě a ve Slezsku jen místy, déšť by měl odeznít odpoledne a večer. Nejnižší noční teploty budou 5 až 1 °C, ve dne stoupnou na Moravě možná ke 12 °C, v Čechách až na 16 °C. V neděli to bude o stupínek lepší. Čekejte oblačno až zataženo, mnohde i přeháňky nebo občasný déšť. Noční teploty klesnou na čtyři stupně, ve dne se vyšplhají na 13 až 17 °C, na severozápadě republiky jen na 11 stupňů.

Den mrtvých ve Žlutých lázních

Před dvěma lety měl premiéru americký animovaný film Coco, který půvabně přiblížil i českým divákům mexický Den mrtvých – Día de los Muertos. Chtěli byste zažít atmosféru tohoto slavného svátku a nechce se vám až do Mexika? Vyrazte v sobotu do pražských Žlutých lázní, kde na vás čeká zajímavý program: originální mariachi, dětská dílnička, pouťové atrakce, fotokoutek, taneční workshop a nebude chybět ani tradiční ofrenda neboli oltář. Nezapomeňte na tematické kostýmy a líčení ve stylu calavera (= španělsky „lebka“).

Foto: betto rodrigues, Shutterstock.com

Nastudujte dramatické líčení a vyrazte slavit do Žlutých lázníFoto: betto rodrigues, Shutterstock.com

Prohřát a zchladit

V sobotu startuje již 9. ročník celostátní kampaně na podporu správného saunování. Sauny a saunová centra po celé republice nabídnou řadu akcí, ceremoniálů a zážitků a také možnost získat nejrůznější výhody a informace o saunování. Dozvíte se, proč je pravidelná sauna tak zdravá, jaké zásady dodržovat a proč neopomíjet ani relaxaci. Akce se konají třeba v Aquapalace Praha, libereckém Wellness centru Babylon nebo v jihlavském saunaBaru.

Foto: Kichigin, Shutterstock.com

Zahřát se a udělat něco pro zdraví? Saunování je ideálníFoto: Kichigin, Shutterstock.com

Za Saxanou do Děčína

Nazve-li vás o víkendu někdo strašidlem, neurážejte se a vyhledejte nejbližší spoj do Děčína. V místní zoo skvěle zapadnete a užijete si kopec zábavy! V sobotu se tu koná tradiční akce: od 15 hodin se budou dlabat dýně, v 16 hodin se otevře strašidelná stezka, jejímž tématem je letos film Dívka na koštěti (1971), na závěr bude lampionový průvod. A můžete se těšit na dýňovou polévku.

Foto: Daniel Beran / MAFRA, Profimedia.cz

Strašidelné odpoledne prožijete v sobotu v děčínské zooFoto: Daniel Beran / MAFRA, Profimedia.cz

Putování za mladým vínem

Nepotrpíte si na archivní vína, máte rádi víno mladé a nechce se vám čekat do svatého Martina? Není problém! Vyrazte v sobotu do Bořetic a užijte si akci pořádnou recesistickou vinařskou republikou v areálu vinných sklepů pod Kraví horou. Jak je na Moravě zvykem, hrát bude živá hudba a v otevřených sklepích lze kromě vinných vzorků ochutnat i speciality z grilu a udírny či zabijačkové mlsy.

Foto: Jiri Vaclavek, Shutterstock.com

Milovníci mladého vína by měli do mapy zadat: Kraví hora v BořeticíchFoto: Jiri Vaclavek, Shutterstock.com

Harry Hole na úplném dně

Jsou detektivky, potom severské detektivky a pak detektivky Joa Nesbøho. Letos vyšlo již 12. pokračování série s Harrym Holem v hlavní roli a autor opět nezklamal. Slavný kriminalista se probouzí s temným tušením a kocovinou jako trám dost často, ale teď je to jiné. Zdá se, že už opravdu ztratil všechno. Pádem na dno to nekončí – čeká na něj nejdůležitější případ života. Pokud brilantní sérii znáte, dostanete pokračování v plné parádě. A jestli zkušenost nemáte, oceníte opravdu zajímavou detektivku plnou překvapení, bravurních dialogů a sarkasmu, u které ani na chvíli nevypnete.

Foto: nakladatelství Kniha Zlín

Nůž, Jo Nesbø, Kniha Zlín, 584 stranFoto: nakladatelství Kniha Zlín

A co zajít do Národního?

Máte chuť se elegantně obléct a vyrazit do divadla? Máme dlouhodobý tip: na scénách pražského Národního divadla se samozřejmě hraje i o víkendu. Plánovat takový zážitek je třeba trochu dopředu, proto již nyní upozorňujeme na známou Molièrovu hru Misantrop (hraje se např. 9. listopadu) o škarohlídovi, který nemá rád lidi. V hlavních rolích uvidíte Vladimíra Javorského (57), Davida Matáska (56) či Kateřinu Winterovou (43). Chcete-li vyrazit s dětmi, potěší vás odpolední pohádkové představení Modrý pták (hraje se např. 23. listopadu) – příběh pro děti i dospělé o touze po neuchopitelném štěstí, jehož symbolem je právě modrý pták. Obě představení se hrají ve Stavovském divadle.

Foto: Pavel Nesvadba

Zaujalo vás některé z divadelních představení? Hlídejte si termíny a užijte si kulturní zážitekFoto: Pavel Nesvadba

Jaký program na víkend zvolíte? Určitě nezapomeňte sledovat počasí.

Načítám