Hlavní obsah

Kapustičkový guláš s klobásou

Hodnocení:
(11)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Využijte zásob zimní zeleniny a uvařte si lahodný kapustičkový guláš. Kromě vitaminy nabité růžičkové kapusty snese i kořenovou zeleninu, cibuli a pro milovníky masa nesmí samozřejmě chybět kousek klobásy.

Ingredience pro:
4 porce
Na guláš
  • 120 g klobásy
  • 2 cibule
  • 500 g růžičkové kapustičky
  • 1/4 celeru
  • 2 mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 2 bobkové listy
  • bylinky
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
K podávání
  • petrželka
  • zakysaná smetana
Článek

Postup

Krok 1: Mrkev a celer oloupejte a pokrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte najemno. Klobásu pokrájejte na kolečka. Na mírném ohni ji pak pomalu opečte, aby byla pěkně křupavá a pustila tuk. Děrovanou lžící ji vylovte a dejte stranou.

Krok 2: Do výpeku vhoďte cibuli, mrkev a celer a asi 10 minut restujte, během pečení zeleninu osolte. Mezitím z kapustiček odstraňte košťálek a svrchní poškozené lístky a rozčtvrťte je. Přidejte je do hrnce spolu s nasekaným česnekem, bobkovým listem a lžičkou bylinek (já jsem dala tymián a rozmarýn, ale výborná je i majoránka), zasypejte paprikou, promíchejte a zalijte 500 ml vody nebo vývaru. Používáte-li vodu, jídlo osolte.

Krok 3: Povařte 10 až 15 minut do změknutí, na závěr zahustěte protlakem a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

Krok 4: Podávejte promíchané s kysanou smetanou a posypané petrželí. Jako příloha bude stačit čerstvé pečivo.

Tip: Část sladké papriky nahraďte pálivou nebo přidejte nasekanou chilli papričku, pikantnější chutě kapustičkám sluší. Hrst kapustiček můžete také uvařit zvlášť, rychle je zchladit studenou vodou, aby zůstaly pěkně zelené, a do jídla je vmíchat až na závěr – dodají guláši hezkou svěží barvu.

Jak máte kapustičky nejradši vy, pečené v troubě, v karbanátcích, nebo snad raději vůbec nijak?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama